Višegrad grad

Višegrad – grad Ive Andrića

Višegrad. Prelijep grad na obalama rijeke Drine, sa velikim turističkim potencijalom i bogato razvijenom ponudom, prvi put se spominje sredinom 15. vijeka, kad je pripadao bogatoj vlastelinskoj porodici Pavlović. Grad prepun legendi i mjesto u kojem je svoje djetinjstvo proveo naj najpoznatiji pisac i nobelovac Ivo Andrić, i te kako zaslužuje da se nađe na samom vrhu liste lokaliteta koje treba posjetiti u Bosni i Hercegovini.

Panorama Višegrada

Bogata turistička ponuda obuhvata kulturno-istorijske spomenike, banje, galerije i spomenike. Ono po čemu je Višegrad najviše poznat svakako je ćuprija na Drini, zadužbina Mehmed-paše Sokolovića. Građen u 16. vijeku, bio je vrhunac tadašnjeg graditeljstva, a i danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim sa svojih 11 impresivnih lukova. Jedan je od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika Bosne i Hercegovine, a koliko je značajna njegova istorija govori to da je uvršten na Uneskovu (UNESCO)  listu svjetske kulturne baštine.

Most u Višegradu

Od prirodnih ljepota, Višegrad se može pohvaliti prelijepim kanjonom rijeke Drine, a pored ove impresivne prirodne ljepote, ono što nikako ne smijete propustiti je posjeta Andrićgradu. Kako je nobelovac simbol ovog grada, idejom Emira Kusturice i podrškom Vlade Republike Srpske, nastao je kameni grad u srednjovjekovnom stilu, inspirisan djelima i radom Ive Andrića.

Ovaj turistički, administrativni i edukativni kompleks zamišljen je kao mjesto spajanja više epoha i stilova koji su se smjenjivali na ovom području, pa tako ovdje možete vidjeti motive vizantijskog i otomanskog stila, kao i uticaje renesanse i klasicizma.

Ulica Višegrad

Višegrad krase i brojni spomenici. Dva su svakako najznačajnija, spomenik Mehmed-paši Sokoloviću i Ivi Andriću, smješten neposredno pored ćuprije.

Spomenik Mehmed Paši Sokoloviću

Na 500 m od mosta, nalazi se spomen-učionica Ive Andrića, smještena u staroj osnovnoj školi, koja priča priču iz 19. vijeka, gdje možete vidjeti autentičnu postavku tadašnje učionice, kao i Andrićeve fotografije iz Višegrada. Dok obilazite grad, obavezno prošetajte i pored kuće Ive Andrića, gdje je proveo djetinjstvo i školske dane, a usput se osvježite i počastite u Višegradskoj kući, mjestu koje u svojoj širokoj ponudi nudi domaća jela i pića sa ovih prostora.

Višegrad grad

Zanimljivo

Termalne vode Višegradske banje imaju karakteristike radioaktivne karbonatne homeoterme, temperature 34 0C. Stepen radijacije nije nimalo štetan, već naprotiv, i te kako je terapijski optimalan, bez mogućnosti kumulacije i eventualnih neželjenih efekata na organizam. Topla preporuka da probate.

Jeste li bili do sada u Višegradu i kakvi su vaši utisci? Šta je to što vam se dopalo ovdje?

Ukoliko vas zanima, napravio sam i ovaj video sa 10 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, sa dosta korisnih savjeta i informacija iz prve ruke.

 

Ukoliko želiš, zaprati moj Instagram profil na kojem svaki dan donosim fotografije i videa sa putovanja širom svijeta.

*Tekst je pisan u sklopu kampanje Jelen piva “Tvoj grad tvoja snaga”, sjajne incijative koja za cilj ima promovisanje turističkih potencijala naše lijepe zemlje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment