Pingwe plaža

Zanzibar – (TOP 10 mjesta)

Karibu sana (dobrodošli). Bila je prva stvar koju smo čuli kad smo vjerovatno najmanjim mogućim avion, sletjeli na Zanzibar. Ne dugo zatim, taksista koji nas je vozio ka smještaju, upoznao nas je sa još dvije vrlo bitne riječi neophodne za preživljavanje ovdje:  “pole pole” (polako, polako) i “hakuna matata” (bez brige).

U suštini, gotovo sve što ti treba da bi razumio Zanzibar, staje u ove tri riječi. Tri riječi koji nekako najbolje opisuju kako se živi ovdje.

Srdačno, lagano, opušteno. Upravo to je Zanzibar. Stress free destinacija i pravo mjesto ako hoćeš istinski odmor. Onaj gdje će ti svaki dan biti ispunjen osjećajem vjetra u kosi dok posmatraš more nevjerovatnih boja, a glavne zanimacije tokom dana biti na kojoj plaži ćeš odmarati i kolike količine egzotičnog tropskog voća danas možeš pojesti.

Stoga, u ovom vodiču želim da te provedem kroz 10 must see lokacija ostrva, kako bi na najbolji mogući način mogao da isplaniraš svoje vrijeme dok si ovdje, ali i da ti otkrijem neke skrivena mjesta o kojima se malo zna.

Jesi spreman da krenemo?

Zanzibar informacije – šta treba znati o “Zemlji crnaca”

Zanzibar nije zasebna zemlja. Zanzibar je ostrvo, smješteno uz istočnu obalu Afrike, sa površinom od 1 464km2 koje pripada Tanzaniji. U prevodu na naš, ime zemlje znači “Zemlja crnaca”, a sastoji se od arhipelaga ostrva Unguja (tj. Zanzibar)Pemba i nekoliko manjih ostrva.

Istorija ostrva može da posluži kao bogata fontana nevjerovatnih priča i događaja, kroz koje su godinama smijenjivale razne kulture i narodi. Persijanci i Omanski Arapi (pored Indijaca, Portugalaca, Engleza…), bili su ti koji su se najduže zadržali ovdje, što je i jedan od glavnih razloga tome da je islam dominantna religija. Poređenja radi, kopnena Tanzanija je prezežno hrišćanska zemlja.

Ali boraveći ovdje, vidiš da su oni mnogo različiti. Da kada zanzibarce upitaš kakvo im je mišljenje o ljudima sa kopna, obično odmahnu glavom i kažu da su oni Zanzibar, te da nemaju veze sa njima na kopnu.

Tanzanija je više red, rad, disciplina i te priče. A ovdje?

Ovdje je sve hakuna matata.

1. Obiđi Stone town

Ulice Stone Towna

Glavni grad ostrva nalazi se pod zaštitom UNESCO kulturne baštine i zanimljivo je da je ovo jedini funkcionalni antički grad u istočnoj Africi.

Usudio bih se reći da je istorijski, najbogatiji grad čitav istočne Afrike, sa velikim brojem stvari koje mogu da se vide. Lavirinti uskih ulica, već oronule i trošne kuće sagrađene od koralnog kamena, prašina koja se lagano diže od sinoćne kiše, kao i miris ribarnice sa obližnje pijace, učiniće da se na trenutak vratiš godinama u nazad.

fudbal u AfriciTome posebno doprinosi miks kultura, jer ćeš kroz čitav grad, nailaziti na tragove Afrike, Indije, pa čak i Perzije, koji se najviše oslikavaju na čudesno preciznim rezbarijama vrata i balkona.

U gradu se nalazi tvrđava, džamija, kao i tržnica robova, gdje je prije više stotina godina, bilo glavno sjedište u koje su dovodili robove iz svih krajeva Afrike i prodavali ih.

U blizini ćeš vidjeti i Sultanovu palata, čiji je muzej sa strane istorijskog značaja, možda najvrijednija stvar na čitavom ostrvu, a nije daleko ni kuća u kojoj je 1946. godine rođen Farrokh Bulsara, čuveni frontmen grupe Queen, nama mnogo poznatiji pod imenom Freddy Mercury.

I da.

Suvenira ima na sve strane, ali moja preporuka je Aromas of Zanzibars. Sasvim unikatna radnja sa brdom egzotičnih stvarčica.

suveniri u Africi

A ako tražiš najbolje mjesto za pazariti neke lokalne začine, svakako posjeti Darajani market, u srcu grada, gdje ćeš pronaći nevjerovatno veliki izbor egzotičnog voća, ali i mirise za koje nisi ni sanjao da postoje.

Na kraju sam pazario četiri kafe od banane, 3 čaja od manga, 4 čaja od banane, čak od vanilije i karanfilčić.

2. Druži se sa džinovskim kornjačama na Prison Islandu

Izlet koji moraš napraviti. Udaljen na samo 6 kilometara od Stone towna, naći ćeš Prison Island (Changuu), malo ostrvo sa zanimljivom, ali teškom pričom.

Još od 1860. godine, ovo ostrvo korišteno je kao mjesto gdje su smještani robovi, koji su radili na obližnjem rudniku korala. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1893. godine, britanski ministar na Zanzibaru, Lloyd Mathews, kupuje čitavo ostrvo i ovdje gradi zatvorski kompleks. Međutim, zanimljivo je da u njemu u suštini nikada nije bilo zatvorenika. Umjesto toga, ovo mjesto postalo je određena vrsta karentena za slučajeve žute groznice.

Ono najzanimljivije što ovdje možeš vidjeti, svakako su Aldabra džinovske kornjače, koje je 1919. godine, guverner Sejšela, poslao kao poklon Zanzibaru. Kornjače su na ostrvu dočekane sa velikim oduševljenjem, te se dosta pažnje posvetilo njihovom razmnožavanju. Već 1955. godine, bilo ih je više od 200.

Kornjače sa Sejšela

Ipak, one mnogo veće životinje, mi ljudi, počeli smo da ih krademo za prodaju u inostranstvo, ali da ih koristimo kao kućne ljubimce, pa je njihov broj naglo počeo da opada, te je 1996. godine ostalo samo njih 7.

Vidjevši da je vrag odnio šalu, vlada Zanzibara, uz pomoć Svjetskog društva za zaštitu životinja, preduzima drastične mjere da se ova vrsta spasi, te je danas na ostrvu ipak pozitivan trend njihov rasta.

Zanimljivo je da na svakoj od kornjača se nalazi ispisan broj sa godinom starosti, a neke od njih, žive i po 200 godina.

džinovske kornjače Prison island

I da.

Osim kornjača, Prison island ima i plaže i poglede, zbog kojih isto tako vrijedi doći.

pogled na more

Cijena izleta: 20 dolara

3. Kupaj se na Jambiani plaži

Jambiani plaža

Po meni, najbolja plaža na ostrvu. Ako želiš da doživiš pravi Zanzibar, onaj bez gomile turista, buke i galame, onda dođi ovdje. Zamisli samo bijeli sitni pjesak u koji ti noga svaki put malkice propadne kada na njega staneš. Zamisli kristalno čisto more bezbroj nijansi plave i zelene, koja seže do horizonta. Zamisli stabla kokosa svuda oko tebe, koja se njišu na laganom morskom povjetarcu i gomilu tropskog voća koje možeš da kupiš na svakom koraku.

E, to ti je Jambiani.

Za razliku od plaža na sjeveru ostrva, kao što su Kendwa i Nungwi, Jambiani je mnogo mirniji. Opušteniji. Na trenutak se osjećaš kao da si na svojoj privatnoj plaži. Idealan je i za razne sportove na vodi zbog malo jačeg vjetra, a jedina zamjerka može mu biti veća plima i osjeka, kada se voda tokom dana, dosta povuče ka pučini.

Mada, tada napraviš možda i najbolje fotke na putovanju.

4. Zaroni u more, probaj snorkling

Postoji nekoliko mjesta na Zanzibaru na kojima možeš probati snorkling. Najbolje je kažu Mnemba atoll. Ako si na južnom dijelu ostrva, mnogo je dobar snorkling i onaj u blizini restorana the Rock, gdje si u prilici da vidiš gomilu morskih zvjezda svuda oko sebe. Na svakih par metara spaziš po jednu. Smeđe, crvene. Pa čak i ove žute i crne.

morske zvijezdeVidjećeš i mnogo vrsta riba, počev od ribe klovna, pa sve morskih konjića.

morski konjić riba klovn

Cijena snorklinga: od 15 do 25 dolara

5. Posjeti restoran “the Rock”, ali nemoj tamo jesti

Restoran the Rock

Koliko sam puta vidio ovaj restoran na slikama, a da nisam imao pojma gdje je. Izgrađen u sred mora, na jednoj manjoj stjeni, najneobičniji je restoran koji sam ikada vidio. Nalazi se jako blizu sjajne plaže Pingwe, a vremenom je postao možda i najprepoznatljivije mjesto čitavog ostrva.

Pingwe

Mada, sa popularnošću rastu i cijene, pa ćeš za neki sasvim običan ručak ovdje, platiti mnogo više nego u bilo kojem drugom mjestu na Zanzibaru.

Ne moraš jesti u Rocku, dovoljno je da ga obiđeš.

6. Otkrij nikada prije viđene začine

začini na Zanzibaru

Ako želiš da me učiniš srećnim, kupi mi nešto od kokosa. Slab sam na njega jednostavno. Da živim ovdje, bojim se da bi došlo do nestašice kokosa u zemlju, jer bih vjerovatno vremenom opustošio sva stabla Zanzibara.

kokos

Ali u slučaju da nemaš kokos u blizini, padam i na začine. Neke divlje. Baš kao ove ovdje. Možda nisi znao, ali čitavo ostrvo, poznato je i kao ostrvo začina, a njihova varijacija najveća je koju sam ikada vidio. Čak veća nego i u Maroku.

Međutim, postoji jedan poseban začin zbog kojeg se dolazi ovdje.

Karanfilčić. 

karanfilčić

Istorija kaže da je doveden sa ostrva Maskarene. Usljed vrlo povoljne klime, vrlo brzo su počele da niču njegove plantaže, da bi kasnije krenula i prodaja. Prvo po samom Zanzibaru, a ubrzo i po okolnim zemljama. U najboljim godina, žetva je znala da iznosi i preko 20 000 tona.

Ova super biljka bogata mnogim mineralima poput gvožđa, bakra, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, sadrži i vitamine B6 i C, a ima i brojna ljekovita svojstva. Kažu da samo treba da staviš jedan komad na zub kada te boli i da svi problemi odlaze, a pomaže i kod povišenog, holesterola, opuštanja od stresa i mučnine.

Sam sam ga lično testirao kad sam se jedno jutro probudio sa onim odvratnim osjećajem mučnine koji te tjera na povraćanje. Stavih ga u čaj i pojedoh par komada i veruj mi, u roku od pola sata već je bilo malo bolje. Nakon dva sata, već sam ok. Mučnina skoro da je nestala. Ne pamtim da mi je nekada nešto ovako brzo pomoglo. Majke mi.

Dokaz da u prirodi možemo naći gotovo sve što nam je potrebno.

7. Upoznaj endemsku vrstu majmuna u Jozani šumi

jozani šuma

Prirodna apoteka, smještena u srcu ostrva, Jozani šuma je poznata kao pravi izvor prirodnih lijekova. Čini ti se da ovdje svaka biljka služi za nešto. Pored biljne vegetacije, bogata je i ona životinjska, a jedna od njih danas se smatra i kao pravo blago ostrva.

Crveni Kolumbus majmuni, posebna su endemksa vrsta majmuna, a u prirodi mogu da se nađu samo ovdje, u Jozani šumi. Nigdje više na svijetu.

Jedno vrijeme bilu su pred izumiranjem, ali je adekvatnim zbrinjavanjem i brigom, ovaj trend okrenut, pa ih se danas ovdje može naći gotovo 6000. Prepoznaćeš ih po crvenkastoj boji krzna na leđima, a do njih se lako dolazi kroz brojne staze širom prašume.

Ali oprez.

Majmun je ipak divlja životinja, te ga ne želiš dirati i hraniti. Ako osjeti da si im prijetnja, znaju i da grizu.

Moj ti je savjet da ovo mjesto posjetiš u ranim jutarnjim satima, jer tokom dana mnoge kompanije dovode grupe turista, pa samim tim ne možeš u miri da uživaš u ljepoti ove šume.

Cijena ulaza: 10 dolara

8. Zaputi se ka sjeveru i kupaj se na Kendwa i Nungwi plažama

kendwa plaža

Na manje od 2 sata vožnje od Stone Towna, na samom vrhu ostrva, nalaze se Kendwa i Nungwi.

Totalna suprotnost Jambianiju. Mjesta koja vrve od gomile turista i vjerovatno prve destinacije za kupanje na ostrvu.

Razlog?

Činjenica da je kupanje na sjeveru ostrva mnogo lakše nego na jugu. Nema plime i osjeke. Nema jakog vjetra. Mora je mirnije, pa je kupanje logično, mnogo lakše.

Ovdje isto imaš priliku da uživaš i u zalascima sunca, a Mnemba atoll o kojem sam ti već pričao, jako je blizu.

zalazak sunca

Suštinski, sve ono što ti može smetati na Jambianiju, naći ćeš ovdje.

9. Probaj morske specijalitete na Forodhani pijaci

riblji specijaliteti

Ako uživaš u morskoj hrani ne propusti da posjetiš Forodhani market, koji se već u kasnim podnevnim časovima, otvara svakoga dana u Stone Townu. Nikada do sada nisam imao priliku da na jednom mjestu, vidim toliku količinu ribljih specialiteta. Barakude, hobotnice, tune, rakovi, standardna su ponuda gotovo svakog štanda, a na pojedinim od njih možeš i da uživaš i u nekim zanimljivim ne ribljim stvarima, poput Nutella pice.

market u Zanzibaru

Cijene su relativno ok, pa je tako ovaj tanjir put škampi, lignji, račića i krabi, kombinovani sa chapatti hljebom od kokosa i cijeđenim sokom od šećerne trske, izašao je svega nekih 10-tak dolara.

Ali tek nakon dugog cijenkanja.

Savjet

Ne pokazuj nikakvo oduševljenje hranom i budi spreman da sve što ti kažu je mnogo skuplje nego što u suštini jeste. Generalno, dok si na Zanzibar, svi će konstantno pokušavati da te legalno opljačkaju samo zato što si muzungu (bijelac).

Dok smo bili na Jambianiju, mango je na istom štandu svakoga dana bio druge cijene. Jedan dan 50 centi, drugi dan 20 centi, treći dan 40. Onako, kako mu dođe taj dan.

Zato, prošetaj do više štandova, uporedi cijene, te probaj sa svakim da se cjenkaš. U moru njih koji žele da te ogule, naći ćeš sigurno nekog koji je ok.

10. Privhati da je hakuna matata način života

Svjesni su da turiste poznaju ovaj termin, te će ti stalno prilaziti sa ovim. Ali, dok si tamo, shvatiš da je hakuna matata, zaista način kako oni provode svoje dane. Da je to jednostavno, stil života.

Evo dvije situacije da ti pobliže ilustrujem ovo.

Situacija 1

Finale svjetskog prvenstva u fudbalu. Hrvatska – Francuska. Sjedamo u neki restoran i naručujemo ručak. Svega par ljudi oko nas. U suštini zjapi prazno. Utakmica samo što nije. Umirem od gladi nakon čitavog dana plivanja. Nakon nekih pola sata, kod rezultata 2-1, pitam konobara da li će uskoro biti spremno.

Odgovara mi da hoće.

Sad je već drugo poluvrijeme. Crijeva proizvode negodujuće zvukove. Odlazim da ih upitam opet da li će biti brzo. Sa sigurnim pogledom na licu, govore mi da će ubrzo.

Ajd dobro, sačekaću još malo.

Na 4-2 za Francuze, postaje mi svejedeno da li će uopšte jelo doći. Pregladnio sam prosto. Ne gleda mi se ni utakmica više. Ubrzo je i kraj utakimice. Ručka ni na vidiku. Tamuna onako u očaju odlazi do sobe da se istušira. Tamo nalazi neku mini životinju, koja se zavukla pod njenu kožu i koju je pincetom jedva izvukla. Vraća se nazad te mi pokazuje šta je vidjela.

životnija u Africi

Guglamo životinju. Ona već lagano paniči. Pitamo i neku ženu što tu radi. Kaže ništa strašno i da nema razloga da se brine. Smirila se malo. Uspjevam da nazovem i Milana i od njega čujem čitavu istoriju o tome kako je danas Nole osvojio Wimbledon.

I onda.

Ta da da da.

Kad si mislio da su te svi konobari Zanzibara zaboravili i kad si već digao ruke da ćeš danas nešto da jedeš, pojavila se ona. Konobarica na kraju prigušene sale sa dva tanjira u ruci.

A u njima, riba sa nekim prilogom i salata. I to je to. Ono što smo čekali dobra dva sata. Još na kraju umjesto riže staviili krompir.

Al’ ajd se usudi vratiti nazad.

Jedi i ćuti.

Situacija 2

Sjedimo na Jambiani plaži. Neki lokalni bar. Poručujemo dva soka od manga. Realno, potrebno vrijeme da iscijediš ova dva soka je možda dvije minute. Ajd recimo pet ako si baš u gužvi. I dok čekamo sok, u jednom trenutku, vidim kako naš konobar odlazi. Nestade čovjek. Nema ga dobrih 20 minuta.

Naravno, u ovom međuvremenu, niko drugi nije došao da ga zamijeni.

Vraća se nazad. Upitam ga da li će biti sok uskoro. Kaže mi da je zaboravio, te da će ga sada iscijediti. Ajd super. I onda opet pauza od nekih 15 minuta. Platio bih da vidim šta radi za šankom 15 minuta bez ijednog gosta kojeg treba poslužiti.

Dođe mi da se ponudim da ja iscijedim mango.

Ali evo ga. Stiže. Ipak me nije zaboravio. Dva soka od manga, 40 minuta nakon što smo ih poručili.

I sad, da mi se ovo desi u Banjaluci, ne bih vjerovao. Pretpostavljam da se više nikada ne bih vratio na to mjesto. Ali dok si ovdje, shvatiš je ovo jednostavno način život. Prihvatiš to. Prihvatiš da oni ne žure nigdje i da ćeš vjerovatno za šta god da poželiš, morati čekati.

Na kraju ti postane i simpatično. Na kraju mu štopaš za koliko će napraviti mango, pa mu čestitaš na rekordu svaki put kad uspije ispod 10 minuta. Čak i njemu bude drago.

Dodatne informacije – sve što možda nisam spomenuo

more Zamzibar

Struja – potreban je adapter sa tri rupe.

Valuta – tanzanijski šiling. Omjer, 1 evro – 2300 šilinga.

Viza – viza za Tanzaniju dobija se na ulazu u zemlju. Cijena je 50 dolara.

Vakcine – za ulazak u zemlju obavezna je vakcina protiv žute groznice ukoliko dolazite iz kopnene Tanzanije. Ukoliko dolazite direktno na Zanzibar iz Evrope, nije obavezna. Preporučuje se i uzimanje tableta za malariju, mada nije obavezno.

Cjenkanje – apsolutno.

Voda – nikako nije za piće.

Kad posjetiti ovo ostrvo?

Zanzibar možeš posjetiti tokom čitave godine. S obzirom da je u blizini Ekvator, temperature ne osciliraju mnogo tokom sezone, a kupanje je moguće tokom čitave godine. Najbolje vrijeme ipak za posjetu bio bi period od juna do septembra, kada je dosta suvo vrijeme, sa malo kiše, te je i more dosta čisto.

I još nešto zanimljivo za kraj

Možda nisi znao, ali najkraći rat u istoriji čovječanstva vođen je upravo ovdje. Trajanja tačno 38 minuta, 1896. godine Britanske snaga sukobile su se sa vojskom Zanzibara, a čitav rat danas je  poznat pod imenom Anglo-zanzibarski rat.

I tako lagano stigosmo do kraja ove zanzibarske priče. Nadam se da sam ti kroz iskustvo svog boravka ovdje pomogao da saznaš sve ono što ti je potrebno da obiđeš Zanzibar. Nigdje kao ovdje nisam bio u prilici da više odmaram. Da uživam. Onako istinski.

I upravo iz tog razloga ti preporučujem ovo mjesto. Da dođeš ovdje i odmoriš od svih gluposti koje sebi znamo nakupiti u životu.

P.S. Ako tražiš agenciju koja ima povoljne ponude za Zanzibar, moja preporuka je Globetracker adventures.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *