Banjaluka Bike sharing

Javni bicikli i turistički vozić kao osvježenje u gradu

BL-bike

Automatski sistem iznajmljivanja javnih bicikala “BL-bike”, odnosno bike sharing, za sve građane i turiste počeo je sa radom.

Bike sharing uspostavljen je na lokacijama u centru u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, preko puta zgrade Gradske uprave, kod “Aquane”, u Ulici Majke Jugovića kod Studentskog centra “Nikola Tesla” i u parku “Mladen Stojanović” uz dio trotoara Ulice kralja Petra I Karađorđevića.

Uspostavljanjem ovog globalnog sistema sa 30 javnih bicikala Banjaluka je postala 150. grad u svijetu čiji građani koriste javne bicikle za prevoz.

Cijene

Iznajmljivanje bicikla pola sata u toku dana biće besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti čas plaćaće se 1,5 KM. Mjesečna pretplata je pet, a godišnja 20 KM.

Registracija

Najprije se mora izvršiti registracija korisnika i to putem interneta, mobilne aplikacije, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Nakon registracije korisniku će biti omogućeno da iznajmi bicikl tako što će izvršiti svoju identifikaciju i unijeti broj bicikla koji je na raspolaganju na terminalu, poslije čega sistem automatski otključava bicikl.

Po završetku vožnje korisnik vraća bicikl na jedan od terminala i sistem automatski vrši obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korištenja.

Turistički vozić

Turistički vozić na elektični pogon, koji bi prevozio građane i turiste na svakih sat vremena od Tvornice obuće “Bema” do najpoznatijeg gradskog izletišta Banj brdo, trebalo bi uskoro da bude uspostavljen.

Trasa turističkog voza biće od Tvornice ‘Bema’ do spomenika. Ukupno će biti četiri stajališta, počevši od početnog i krajnjeg, kao i dva stajališta na samoj trasi.

Predviđeno je da se prevoz turističkim vozićem vrši radnim danom od 15 do 20 časova, a vikendom i praznicima od devet do 20 časova. Cijena karte u jednom smjeru biće jednu KM, a za djecu do pet godina biće besplatna. Na pune sate turistički vozić će ići od Tvornice “Bema”, a na 30-minutne intervale vozić će ići od spomenika.

Vidikovac s teleskopom

U plani je isto tako i izgradnja vidikovca sa teleskopom na Banj brdu, odakle će biti jedan od najljepših panoramskih pogleda na urbanu zonu grada. Predviđena je i izgradnja platforme za 25 osoba, sa koje bi se mogla posmatrati i razgledavati urbana zona grada.

Mnogo sam srećan kad vidim da se u mom gradu realizuju ovakvi projekti. Konkretne stvari. Ideje koje doprinose kako ljudima u gradu tako i turistima koji ovdje dolaze.

Svaka čast.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *