Šta vidjeti u Budimpešti (7 stvari koje ne smijete propustit)

Planiraš putovanje u ovaj sjajni grad? Zanima te šta vidjeti u Budimpešti? Onda je ovaj tekst baš za tebe jer ću ti u narednih par minuta otkriti sve bitno što ne smiješ propustiti dok si ovdje.

U Budimpešti sam boravio dva puta. Davne 2004. godine i 2017. Ovaj drugi put potrudio sam se da je upoznam malo bolje pa sam u razgovoru sa lokalcima pokupio par savjeta koje sada želim da podijelim sa tobom.

Tako sam i napravio ovu listu znamenitosti koje trebaš obići dok si ovdje.

Budimpešta je vjerovatno jedan od kulturuloški najvažnijih gradova u ovom djelo Evrope i sjedište brojnih UNESCO spomenika. Mnogi je nazivaju “Parizom Istoka“, zbog činjenice da leži na prekrasnom Dunavu, a grad je zvanično nastao 1872. godine, nakon spajanja tri prethodno nezavisna grada – Stare Bude, Bude i Pešte i time postao administrativni, ekonomski i industrijski centar Mađarske.

Šta vidjeti u Budimpešti – lista

1. Provedi poslijepodne u Budimskom dvorcu

Budapeštski dvorac

Buda ili Budimski dvorac je kraljevska palata sagrađena u 13. vijeku. Ovo je vjerovatno i jedno od najvažnijih i nezaobilaznih mjesta u cijeloj zemlji! Čak ju je i UNESCO uvrstio na svoju listu. Dvorac predstavlja nezaobilazan dio mađarske istorije, a tokom godina, vidio je dobre i loše dane.

Srećom, ostao je netaknut u svom obliku.

U posljednjih nekoliko godina, postao je poznat i kao mjesto gdje se održavaju i neki od najboljih gastronomskih sajmova i kulturnih festivala, kao što su Mađarski festival Palinka, Uskršnji sajam, Vinski festival, kao i Mađarski festival folklora.

Moram naglasiti da je ulaz u Buda dvorac besplatan. Takođe, nema ulaznice ako želite da se približite samoj zgradi dvorca, kroz dvorišta, gdje možete vidjeti fontanu Matthias i neke vrlo jedinstvene kipove. Međutim, ako želite ući u zgrade dvorca Buda (Kraljevska palata), trebaćeš da izdvojiš koju forintu za to.

Savjet

Rasporedite svoj budimpeštanski put tijekom nekog od festivala koji se održavaju ovdje. Sigurno će Vaš odmor učiniti još nezaboravnim.

2. Posjeti mađarski nacionalni parlament

Mađarski nacionalni parlament

Moja omiljeni stvar u gradu. Bez konkurencije. Mađarski nacionalni parlament vjerovatno je prvo mjesto na koje će ljudi krenuti kada stignu u Budimpeštu. Često oslikavan na gotovo svakom suveniru grada, ova neogotička ljepota završena je krajem 19. vijeka, kao rezultat jednog takmičenja!

Osim što je spektakularan izvana, Mađarski parlament ima neke posebne stvari skrivene unutar. Ono što zasigurno ne smiješ propustiti je soba sa krunskim draguljima kraljevine Mađarske.

Priča kaže da su ti dragulji izgubljeni i ukradeni mnogo puta. Nakon Drugog svjetskog rata, prevezeni su u zapadnu Evropu i na kraju su ih dali američkoj vojsci da ih čuva od Sovjetskog Saveza. Kasnije, tokom hladnog rata, krunski dragulji čuvani su u američkom sefu za kovanice (Fort Knox, Kentucky) zajedno sa većinom američkih rezervi zlata. Na kraju su se vratili u Mađarsku pod vodstvom Jimmyja Cartera 1978. godine.

Zanimljivo je spomenuti da je Mađarski nacionalni parlament treći najveći parlament u svijetu, sa nevjerovatnih 700 soba, kao i impresivnih 19 kilometara hodnika i stepenica.

Savjet

Iako impresivna građevina izgleda fantastično iz svakog ugla, da bi cijelu zgradu vidjela u svojoj punoj slavi, vrijedi ga gledati s druge strane Dunava.

3. Doživi čuvene mađarske terme

Mađarske terme

Jedna od stvari koje nikako da probam. Budimpešta je poznata po svojim termama, a malo koja je poznatija od Széchenyi. Na slici gore vidiš koliko je ovo ogromno mjesto, a kažu da kada si tamo, to sve odlazi na neki novi nivo. Vruća termalna voda omogućava boravak i plivanje na otvorenim bazenima tokom najhladnijih zimskih mjeseci, što je sigurno nevjerovatno iskustvo.

Savjet

Lokalci često igraju šaha ovdje, pa ako nekoga zanima, može se oprobati.

4. Krstari Dunavom

Šta vidjeti u Budimpešti

Terme su sasvim neobičan način da se doživi grad, ali krstarenje Dunavom jedan je od zaštitnih znakova Budimpešte. Bilo da se odlučiš za krstarenje tokom dana ili noći, imaćeš priliku da uživaš u prekrasnoj panorami, gdje ćete dobiti priliku da vidjiš mnoge znamenitosti grada.

Savjet

Ukoliko si kratak sa budžetom, pogleda sa bilog kojeg od četiri mosta skoro je jednako dobar.

5. Posjeti Herosov trg i gradski park

Hersov trg u Budimpešti

Trg heroja (Hosok tere), lociran na kraju Avenije Andrássy, mjesto je na kome se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika grada, koji prikazuje sedam poglavara nacije, za koje se vjeruje da su vodili mađarski narod od središnje Azije vodili do Karpata.

U centru spomenika nalazi se Arhanđeo Gabriel, koji drži mađarsku krunu, a sa dvije strane, nalaze se motivi koji prikazuju niz drugih značajnih figura iz mađarske istorije.

Savjet

Čuvajte se saobraćaja dok prilazite skulpturi.

6. Istraži neobični Vajdahunyad dvorac

Vajdahunyad dvorac

Smješten na umjetnom ostrvu u srcu Budimpešte, blizu parlamenta, nalazi se Vajdahunyad dvorac, jedno od najneobičnijih mjesta ovoga grada, za koje je vezana i jedna neobična priča.

Naime, vjeruje se da je dvorac u početku bio namijenjen privremenoj izložbi, te da je izgrađen je od drveta i kartona! Međutim, građevina je uskoro postala takav hit, da su vlasti grada 1904. godine odlučile da naprave malo otporniji objekat, te je tako nastao ovaj dvorac.

Danas je ovo mjesto možemo posmatrati iz četiri dijela, koji prikazuje gotičku, baroknu, renesansnu i romaničku arhitekturu. Čitav komples se sastoji od 21 manje povezane zgrade, od kojih je svaka projektirana kao kopija drugih značajnih građevina koje se nalaze širom Mađarske i Rumunije.

Savjet

Nemojte zaboraviti posjetiti možda najzanimljiviji dio dvorca – gotičko krilo, kreirano po dvorcu Corvin u Rumuniji, koje je nekada služilo kao kuća u kojoj je boravio János Hunyadi, mađarski plemića po kome je sam dvorac dobio i ime.

I još jedna stvar. U dvorcu se nalazi i Muzej mađarske poljoprivrede za koji kažu da je dosta zanimljiv.

7. Doživi najbolji pogled u gradu sa Ribarske tvrđave

Ribarska tvrđava Mađarska

Iako Ribarska tvrđava možda izgleda kao neko srednjevijekovno utvrđenje, u suštini je izgrađena početkom 20. vijeka u neogotičkom stilu. Od samog stvaranja, tvrđava je privukla pažnju javnosti, a lokalci kažu da sa nje imate najbolji pogled na čitav grad.

Sedam tornjeva tvrđave, predstavlja sedam Mađarskih plemena koja su pomogla stanovništvu sa ovih krajeva da se dosele na ovu teritoriju.

Savjet

Po Budimpešti se priča da je ovo mjesto sa najboljim pogledom u gradu, te ga definitivno ne treba propustiti. Kažu da su zalasci sunca ovdje nestvarni.

I to je to ljudi. 7 stvari koje su nadam se odgovorile na pitanje šta vidjeti u Budimpešti. Ovo su bile neke od must see stvari. Ono što nikako, ali nikako ne smijete propustiti. Ali Budimpešta je ogroman grad. Toliko toga ima da se radi ovdje.

Možeš danima da lutaš po gradu i neće ti dosaditi.

Eto, nadam se da sam ti barem malo pomogao. Javi utiske.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply