Budimpešta dvorac

Šta vidjeti u Budimpešti (18 fantastičnih lokacija)

Planiraš putovanje u ovaj sjajni grad? Zanima te šta vidjeti u Budimpešti? Onda je ovaj tekst baš za tebe jer ću ti u narednih par minuta otkriti sve bitno što ne smiješ propustiti dok si ovdje.

U Budimpešti sam boravio dva puta. Davne 2004. godine i 2017. Ovaj drugi put potrudio sam se da je upoznam malo bolje pa sam u razgovoru sa lokalcima pokupio par savjeta koje sada želim da podijelim sa tobom.

Tako sam i napravio ovu listu znamenitosti koje trebaš obići dok si ovdje.

Budimpešta je vjerovatno jedan od kulturuloški najvažnijih gradova u ovom djelo Evrope i sjedište brojnih UNESCO spomenika. Mnogi je nazivaju “Parizom Istoka“, zbog činjenice da leži na prekrasnom Dunavu, a grad je zvanično nastao 1872. godine, nakon spajanja tri prethodno nezavisna grada – Stare Bude, Bude i Pešte i time postao administrativni, ekonomski i industrijski centar Mađarske.

Šta vidjeti u Budimpešti – lista 18 najboljih lokacija

1. Provedi poslijepodne u Budimskom dvorcu

Budapeštski dvorac

Buda ili Budimski dvorac je kraljevska palata sagrađena u 13. vijeku. Ovo je vjerovatno i jedno od najvažnijih i nezaobilaznih mjesta u cijeloj zemlji! Čak ju je i UNESCO uvrstio na svoju listu. Dvorac predstavlja nezaobilazan dio mađarske istorije, a tokom godina, vidio je dobre i loše dane.

Srećom, ostao je netaknut u svom obliku.

U posljednjih nekoliko godina, postao je poznat i kao mjesto gdje se održavaju i neki od najboljih gastronomskih sajmova i kulturnih festivala, kao što su Mađarski festival Palinka, Uskršnji sajam, Vinski festival, kao i Mađarski festival folklora.

Moram naglasiti da je ulaz u Buda dvorac besplatan. Takođe, nema ulaznice ako želite da se približite samoj zgradi dvorca, kroz dvorišta, gdje možete vidjeti fontanu Matthias i neke vrlo jedinstvene kipove. Međutim, ako želite ući u zgrade dvorca Buda (Kraljevska palata), trebaćeš da izdvojiš koju forintu za to.

Savjet

Posjeti ovo mjesto u jutarnjim časovima kada su gužve mnogo manje. Dvorac je otvoren od 10 časova.

Možda ti bude interesantno: Objavio sam svoju prvu putopisnu knjigu o tri mjeseca putovanja kroz Brazil, Boliviju, Čile, Ekvador i Kolumbiju.

2. Posjeti mađarski nacionalni parlament

Mađarski nacionalni parlament

Moja omiljeni stvar u gradu. Bez konkurencije. Mađarski nacionalni parlament vjerovatno je prvo mjesto na koje će ljudi krenuti kada stignu u Budimpeštu. Često oslikavan na gotovo svakom suveniru grada, ova neogotička ljepota završena je krajem 19. vijeka, kao rezultat jednog takmičenja!

Osim što je spektakularan izvana, Mađarski parlament ima neke posebne stvari skrivene unutar. Ono što zasigurno ne smiješ propustiti je soba sa krunskim draguljima kraljevine Mađarske.

Priča kaže da su ti dragulji izgubljeni i ukradeni mnogo puta. Nakon Drugog svjetskog rata, prevezeni su u zapadnu Evropu i na kraju su ih dali američkoj vojsci da ih čuva od Sovjetskog Saveza. Kasnije, tokom hladnog rata, krunski dragulji čuvani su u američkom sefu za kovanice (Fort Knox, Kentucky) zajedno sa većinom američkih rezervi zlata. Na kraju su se vratili u Mađarsku pod vodstvom Jimmyja Cartera 1978. godine.

Zanimljivo je spomenuti da je Mađarski nacionalni parlament treći najveći parlament na svijetu, sa nevjerovatnih 700 soba, kao i impresivnih 19 kilometara hodnika i stepenica.

Savjet

Iako impresivna građevina izgleda fantastično iz svakog ugla, mnogo bolji pogled je sa druge strane Dunava.

Ukoliko želiš da bukiraš posjetu parlamentu, bez čekanja u redu, klikni ovdje.

3. Doživi čuvene mađarske terme

Mađarske terme

Jedna od stvari koje nikako da probam. Budimpešta je poznata po svojim termama, a malo koja je poznatija od Széchenyi. Na slici gore vidiš koliko je ovo ogromno mjesto, a kažu da kada si tamo, to sve odlazi na neki novi nivo. Vruća termalna voda omogućava boravak i plivanje na otvorenim bazenima tokom najhladnijih zimskih mjeseci, što je sigurno nevjerovatno iskustvo.

Savjet

Lokalci često igraju šaha ovdje, pa ako nekoga zanima, može se oprobati.

4. Krstari Dunavom

Šta vidjeti u Budimpešti

Terme su sasvim neobičan način da se doživi grad, ali krstarenje Dunavom jedan je od zaštitnih znakova Budimpešte. Bilo da se odlučiš za krstarenje tokom dana ili noći, imaćeš priliku da uživaš u prekrasnoj panorami, gdje ćete dobiti priliku da vidjiš mnoge znamenitosti grada.

Savjet

Ukoliko si kratak sa budžetom i ne želiš da trošiš novac na krstarenje, pogleda sa bilog kojeg od četiri mosta u gradu, skoro je jednako dobar.

5. Posjeti Trg Heroja i gradski park

Hersov trg u Budimpešti

Trg heroja (Hosok tere), lociran na kraju Avenije Andrássy, mjesto je na kome se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika grada, koji prikazuje sedam poglavara nacije, za koje se vjeruje da su vodili mađarski narod od središnje Azije vodili do Karpata.

U centru spomenika nalazi se Arhanđeo Gabriel, koji drži mađarsku krunu, a sa dvije strane, nalaze se motivi koji prikazuju niz drugih značajnih figura iz mađarske istorije.

Savjet

Napravi fotku kod simpatičnog znaka Budimpešta. Možeš neku gdje se vidi, čitav natpis, a možeš i u samo jednom slovu. Nešto ovako.

6. Istraži neobični Vajdahunyad dvorac

Vajdahunyad dvorac

Smješten na umjetnom ostrvu u srcu Budimpešte, blizu parlamenta, nalazi se Vajdahunyad dvorac, jedno od najneobičnijih mjesta ovoga grada, za koje je vezana i jedna neobična priča.

Naime, vjeruje se da je dvorac u početku bio namijenjen privremenoj izložbi, te da je izgrađen je od drveta i kartona. Međutim, građevina je uskoro postala takav hit, da su vlasti grada 1904. godine odlučile da naprave malo otporniji objekat, te je tako nastao ovaj dvorac.

Danas je ovo mjesto možemo posmatrati iz četiri dijela, koji prikazuje gotičku, baroknu, renesansnu i romaničku arhitekturu. Čitav komples se sastoji od 21 manje povezane zgrade, od kojih je svaka projektirana kao kopija drugih značajnih građevina koje se nalaze širom Mađarske i Rumunije.

Nemoj zaboraviti posjetiti možda najzanimljiviji dio dvorca – gotičko krilo, kreirano po dvorcu Corvin u Rumuniji, koje je nekada služilo kao kuća u kojoj je boravio János Hunyadi, mađarski plemića po kome je sam dvorac dobio i ime.

I još jedna stvar. U dvorcu se nalazi i Muzej mađarske poljoprivrede za koji kažu da je dosta zanimljiv.

7. Doživi najbolji pogled u gradu sa Ribarske tvrđave

Ribarska tvrđava Mađarska

Iako Ribarska tvrđava možda izgleda kao neko srednjevijekovno utvrđenje, u suštini je izgrađena početkom 20. vijeka u neogotičkom stilu. Od samog stvaranja, tvrđava je privukla pažnju javnosti, a lokalci kažu da sa nje imate najbolji pogled na čitav grad.

Sedam tornjeva tvrđave, predstavlja sedam Mađarskih plemena koja su pomogla stanovništvu sa ovih krajeva da se dosele na ovu teritoriju.

Savjet

Po Budimpešti se priča da je ovo mjesto sa najboljim pogledom u gradu, te ga definitivno ne treba propustiti. Kažu da su zalasci sunca ovdje nestvarni.

8. Istraži baziliku Sv. Stefana

bazilka svetog Stefana

Po mnogima jedna od najljepših građevina čitavog grada, Bazilika Sv. Stefana, posvećena je Mađarskom kralju i osnivaču zemlje. Gradnje ove renesansne ljepotice trajala je dugi niz godina, a samoj gradnji asistirao je i Gistav Ajfel, kreator čuvenog Ajfelovog tornja. Uz mnogo problema i poteškoća, bazilika je 1905. godine zvanično završena.

Međutim, ubrzo nakon za vrijeme II svjetskog rata, dio mozaika uništen je sa zidova bazilike, ali je uz velike napore, 20 godina kasnije uspješno restauriran i vraćen u svoje prvobitno stanje. Najraskošniji od svih mozaika, sigurno je čuveni venecijanski mozaik iz pet djelova, u blizini kojeg se nalazi i najvažniji predmet ove svetinje, mumificirana ruka prvog kralja Mađarske.

Savjet

Da biste pronašli ovo mjesto, samo treba da pronađete istoimeni trg, udaljen 5 minuta od Mađarskog parlamenta.

9. Pronađi antikvitete na Ecseri buvljaku

Ecseri pijaca

Iako se nalazi u pregrađu gradu, ovaj buvljak je najbolje mjesto u Budimpešti da si pazarite neku zanimljivu stvarčicu. Mjesto je zaista veliko, a trgovci i njihovi raznorazni predmeti, učiniće da provedete sate ovdje, razgledajući stvari za koje možda niste ni znali da postoje. Od starih mađarskih novčanica, ploča, markica, do suvenira iz II svjetskog rata i raznih odjevnih predmeta, Eserci nudi dobru zabavu i dosta cjenkanja.

Čak i ako ne kupujete ništa, samo šetanje ovom ulicom i razgledanje, učiniće da se osjećate kao u nekom od filmova Vudi Alena.

Savjet

Povedite lokalca sa sobom. Većina trgovaca, kao i Mađara generalno slabije priča engleski, a ukoliko skontaju da si stranac, sigurno će pokušati da ti uzmu više novca

10. Popni se na Citadelu

citadela budimpešta

Na vrhu Gellert brda, nalazi se Citadela sagrađena za vrijeme Habsburške monarhije, odmah nakon neuspjelog rata Mađarske za nezavisnost. Vjeruje se da je jedan od razloga izgradnje tvrđave na ovoj lokaciji mogućnost praćenja dešavanja kako u Budimu, tako i Pešti, ukoliko bi došlo do eventualnih sukoba.

Sve do 1897. vojska se nalazila u Citadeli, a svojevremeno su je koristili i Sovjeti 1956 kako bi kontrolisali grad za vrijeme mađarske revolucije.

U sklopu citadele, danas se nalaze restoran, hotel, kao i poseban muzej.

Savjet

Odmah uz citadelu nalazi se sjajan spomenik Oslobođenja, statua visoka 14 metara izgrađena u čast oslobođena grada od strane nacista. Još jedno mjesto gdje možeš uživati u sjajnom pogledu.

11. Zaviri u Kuća terora

Iako je tokom svoje duge istorije služio kao sjedište fašističke partije, pa i kao zatvor za mučenje državne službe Mađarske, kuća Terora trenutno je muzej posvećen svim žrtvama fašističkog i komunističkog režima koji je vladao Mađarskom tokom 20. vijeka.

Iako pomalo bizaran, ovo je jedan od najpopularnijih muzeja u gradu, a ture sa vodičima uključuju i istinite priče sa žrtvama ovog režima, kao i izložbe o „tajnim službama“ ovog vremena.

Isto tako, pojedini djelovi muzeja posvećeni su Židovima koji su prognani iz zemlje. Njih više od 650.000.

Međutim, pojedini istoričari i politički analitičari protive se postojanju ovog muzeja, iz razloga što smatraju da previše prikazuje krivicu stranih vlasti kao okupatora, potpuno perući ruke od stvari koje je vlada tadašnje Mađarske radila za to vrijeme. Isto tako, poneki istoričari smatraju da je previše prostora posvećeno žrtvama komunizma za razliku od žrtava fašizma.

Savjet

Bilo kako bilo, Kuća terora sasvim je neobično mjesto ukoliko tražite neki alternativni obilazak prestonice Mađarske.

12. Pronađi mjesto za šoping

šoping u Budimpešti

Ako tražiš mjesto za šoping u Budimpešti, onda je Vaci ulica sjajno mjesto da počneš. Žila kucavica grada, Vaci je centralna i najbitnija ulica prestonice, smještena u centru Pešte, gdje se nalazi veliki broj suvenirnica, kafića, restorana, slastičarni i svega onoga što ti može pasti na pamet da kupiš. Odlično mjesto isto tako je i Andrassy Avenija.

Savjet

Ukoliko tražiš neki kul suvenir da poneseš kući, moja preporuka bilo bi neko dobro domaće vino, kao što je Tokaji, ili Herendi porcelan. Super su i razni sirevi i paprike neobičnih okusa kakvih nema kod nas, kao i ljute papričice. Njih, kao i mnoge druge tradicionalne stvari iz grada možeš pronaći na Centralnoj pijaci.

13. Ručaj u Frici Papa restoranu

Frici Papa restoran
Ako tražiš mjesto gdje možeš jeftino jesti u Budimpešti, definitivno najbolja preporuka koju ti mogu dati je restoran Frici Papa u Jevrejskoj četvrti, gdje za samo nekoliko evra, možeš da dobiješ kvalitetan i obilan obrok.

Tačnije za samo devet evra, dobio sam mađarski gulaš, pastu sa orasima, veliki domaći kolač i piće. Mislim da ni u Banjaluci ne mogu da jedem često za ovako malo novca. Jedino što je vremenom mnogo ljudi čulo za ovo mjesto, pa se nemoj iznenadii ukolko budeš trebao da čekaš nekoliko minuta samo da uđeš unutra. Ali definitivno vrijedi!

Da ti olakšam, ispod se nalazi mapa sa lokacijom ovog sjajnog restorana.

frici papa mapa

14. Prošetaj Lančanim mostom

Lančani most u Budimpešti

Sečenjijev lančani most, bez dileme najljepši je most u gradu, koji je u vrijeme svoje konstrukcije smatran za jedno od čuda svijeta. Od početka je imao veliki značaj za ekonomiju i život u zemlji uopšte, a nazvan je po mađarskom političaru, grofu Ištvanu Sečenjiju, koji je bio inicijator i finansijer izgradnje mosta.

Među anegdotama koje su vezane za most svakako najpoznatija je ona kada se javnost rugala lavovima na ulazu zbog toga što nemaju jezik. Skulptor je bio toliko posramljen ovim,  da je skočio u Dunav. Ironija priče je ta da lavovi ipak imaju jezike, samo se oni ne vide odozdo zato što leže na kamenim blokovima visine 3 metra.

Savjet

S obzirom na veliki broj ljudi (turista) koji svakoga dana cirkulišu mostom, najbolje vrijeme za pravljenje dobrih fotki je rano ujutro ili u večernjim terminima.

15. Zaviri u jevrejsku če tvrt iposjeti najveću sinagogu u Evropi

Jesi li znao da se u Budimpešti nalazi najveća sinagoga u Evropi? Smještena u Dohanjijevoj ulici, Velika Sinagoga je i druga najveća sinagoga u svijetu iza Hrama Emanu-El u NJujorku. U nju može da stane 3.000 ljudi.

Savjet

Možda nije savjet, već više konstatacija. Iako je sinagoga zaista sjajna, cijena ulaza od 11 evra, možda je ipak malo previše za Budimpeštu.

16. Isprobaj lokalne mađarske specijalitete na Centralnom marketu

Centralna pijaca u Budimpešti

Jedno upozorenje prije dolaska ovdje! Nemoj ni slučajno ništa jesti. Na marketu se nalazi zaista nevjerovatna količina hrane, sa velikim brojem restorana, da će ti najveći problem biti izabrati šta da jedeš na kraju. Mjesto je inače izgrađeno na 1,000 godišnjicu Budimpešte 1896. godine, u periodu kada je ovaj grad postajao jedan od najmodernijih gradova Evrope i kao takav, morao je da ima i market, koji će pratiti to ime.

Savjet

Ovo je odlično mjesto da pazariš neki tradicionalni mađarski začin i poneseš ga kući, jer ćeš rijetko gdje u gradu, naići na ovako povoljne cijene.

17. Prije nego napustiš grad i odeš kući, popij čašicu Palinke

Palinka

Bilo bi šteta napustiti Budimpeštu, a ne probati jedno od omiljenih pića lokalaca, liker napravljen od nekoliko vrsta voća, imena Palinka. Sa oko 40% – 50% alkohola, postala je čest aperitiv određnog broja starije populacije, koji znaju da po ustajanju na prazan stomak, povuku jednu čašicu za dobro jutro, govoreći obično da je to protiv bolesti i prehlada.

Ipak, kažu da je mnogo bolje piti je prije, ili nakon jela kako ne bi naštetila stomaku, a ukoliko želiš da je isprobaš, bez problema ćeš je naći u velikom broj lokala širom grada.

Savjet

Dovoljno si odrasla osoba, te ti stoga neću pametovati koliko da piješ. Uživaj, opusti se i osjeti duh Budimpešte. Pripazi samo da eventualno ne propustiš prevoz kući, ali i da propustiš, zar bi bilo grehota ostati duže u ovakvom gradu?

18. Prošetaj Andraši Avenijom

Andraši Avenija Budimpešta

Počev od Erzsébet trga pa sve do Gradskog parka, prostire se prelijepa Andraši Avenija, koja je zbog svoje ljepote i istorijskog značaja, zaštićena kao nacionalni spomenik 2002. godine.

Šetajući ovom avenijom, bićeš u prilici da vidiš veliki broj različitih stilova koji čine Budimepštu ovako lijepom i posebnom kao što jeste, gdje se posebno izdvajaju neo-renesansne kuće i vile, kao i veliki broj ambasada stranih zemalja.

Savjet

Ukoliko želiš da se tokom borakva u ovom gradu, odmoriš od buke i udaljiš od gomile turista, ovo može biti odlično mjesto za to.

Nešto za kraj

I to je to ljudi. Top 18 stvari koje su nadam se odgovorile na pitanje šta vidjeti u Budimpešti. Ovo su bile neke od must see stvari. Ono što nikako, ali nikako ne smijete propustiti. Ali Budimpešta je ogroman grad. Toliko toga ima da se radi ovdje.

Možeš danima da lutaš po gradu i neće ti dosaditi.

Eto, nadam se da sam ti barem malo pomogao. Javi utiske.

P.S. Na svom YouTube kanalu donosimo mnogo videa sa putovanja. Zaprati ga da budeš u toku sa svim što se dešava.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 comments