15 zanimljivosti o Amsterdamu koje možda niste znali

Amsterdam je bez dileme jedan od najinteresantnijih gradova u Evropi u kojem će svako pronaći nešto za sebe. Ko planira putovanje u ovaj grad, napisao sam ovaj tekst o tome šta sve možete uraditi dok ste ovdje, a sada hoću da vam ispričam 15 zanimljivosti o gradu koje možda niste znali.

Ali, prije nego otkrijete neke od zanimljivosti ovog grada, ostavljam vam i video o Amsterdamu i svemu onome što možete raditi kada ste ovdje.

Pa da krenemo redom.

Zanimljivosti o Amsterdamu – 15 stvari koje možda niste znali

1. Amsterdam ima više bicikla nego ljudi

Da li ste znali da u Amsterdamu živi oko 800 000 stanovnika, ali da grad ima 1,2 miliona bicikla? Kultura vožnje biciklom, nadaleko je poznata u ovoj zemlji i bez obzira kakvo bilo vrijeme, padala kiša ili snijeg, vrlo vjerovatno ćete vidjeti lokalce kako se vozaju na nekoj od 400 kilometara staza za bicikle koliko ih ima u gradu.

Da iznajmite bicikl dok ste u gradu, kliknite na ovaj link. Samo izaberite Amsterdam kao grad i datume kada dolazite, te ćete dobiti veliku ponudu bicikla koje možete iznajmiti.

2. Oko 100 000 bicikla se ukrade svake godine

Ali, koliko god bilo popularna vožnja bicikla, jednako popularna je i krađa, te se godišnje ukrade čak njih oko 100 000, a 25 000 ih završi u kanalima grada. Stoga, ukoliko se odlučite da ga iznajmite, obavezno dobro provjerite da ste zaključali vašu sajlu i ne ostavljajte ga mnogo bez nadzora.

3. Amsterdam ima najviše muzeja na svijetu po kvadratnom metru

Rajksmuzeum Amsterdam

Ako se gleda po kvadratnom metru, Amsterdam ima najviše muzeja na čitavom svijetu. Na ne tako velikoj površini grada, smjestilo se njih više od 60, od kojih su sasvim sigurno najpoznatiji Rajksmuzeum, muzej Van Goga, te kuća Ane Frank, mada ono što isto tako oduševi mnoge su neobični muzeji koji se mogu vidjeti ovdje poput muzeja torbi, seksa, prostitucije, mačaka, sira, fluorescentne umjetnosti, električnih tramvaja i sličnih muzeja.

U gradu isto tako postoji muzej posvećen Džonu Lenonu i Joko Ono, a izložbe se često mijenjaju i pokrivaju različite aspekte njihovog života i rada.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

4. Amsterdam ima više mostova nego Venecija

Joordan naselje

Iako je Venecija, sasvim sigurno grad poznat po svojim prekrasnim mostovima, da li ste znali da ih u Amsterdamu ima više nego u ovom gradu? Naime, ovdje se nalazi čak 1281 most, raspoređen širom grad, kao i 165 kanala, koji se nalaze na UNESCO listi svjetske kulturne baštine.

Najstariji most u gradu je izgrađen u 1648. godine i naziva se “Skin Bridge“, a najpopularniji most je vjerovatno “Magere Brug” (Most mršavih) koji je poznat po svom otvaranju svaki put kada prolazi brod.

5. Grad se nalazi na čak 11 miliona drvenih štapova

Ukoliko ste gledali moj video iz Venecije, imali ste priliku vidjeti kako je ovaj grad nastao, a slična priča, je i sa Amsterdamom.

Gotovo čitav grad se nalazi na čak 11 miliona drvenih štapova koji ga održavaju  spriječavaju od potonuća, te na neki način još više doprinose njegovoj posebnosti. Dovoljno je samo reći da se najveći aerodrom u gradu Schipol nalazi nekoliko metara ispod nivoa vode.

6. Holanija je bila prva zemlja koja je leglaizovala istospolne brakove

Bilo je to 2001. godine kada je ova zemlja odlučila da postane prva u svijetu koja će ovo dozvoliti, a Amsterdam se danas smatra jednom od gej prestonica Evrope. Ovaj zakon je bio prilično kontroverzan u Holandiji i izazvao je žestoke rasprave u društvu, ali je prošao u parlamentu sa velikom većinom. Holandija je od tada postala poznata po svojoj liberalnoj politici prema LGBT+ zajednici, a legalizacija gej brakova smatra se velikim korakom napred u borbi za ravnopravnost i jednakost LGBT+ osoba.

7. Grad se ranije zvao Amstelredam

Nekadašnje ime grada, bilo je Amstelredam, a nastalo je od rijeke Amstel i brane Dam, koja se nalazi u gradu. Ono što je zanimljivo je da je nadimak grad “Mokum“, što na jevrejskom označava sigurno mjesto, iz razloga što se smatrao sigurnim utočištem za Jevreje tokom Holokausta.

8. Amsterdam ima jedini plutajući market sa cvijećem na svijetu

Već ste imali prilike pročitati da Amsterdam ima dosta mostova, ali da li ste znali da ovaj grad ima i jedini plutajući market sa cvijećem na svijetu? Ova pijaca se nalazi na kanalu Albert Cuypstraat, a ovdje ćete pronaći oko 20 radnji koje razne vrste cvijeća po dosta povoljnim cijenama i samo mjesto je veoma šareno i živopisno.

9. Čuveno pivo Heineken je iz Amsterdama

Heineken pivo tura

Ukoliko ste ljubitelj piva, onda će vas vjerovatno zanimati da je ovo, možda i najpoznatije pivo na svijetu, upravo iz Amsterdama. Heineken možete isprobati u praktično svakom baru u gradu, ali da doživite njegovu istoriju i saznate više o tome kako je on zaista nastao, preporuka da odete na neku od ovih tura.

10. Ukoliko umrete u Amsterdamu, a nemate porodicu ili prijatelje, pjesnik će da napiše pjesmu i da je recituje na vašoj sahrani

Da, iako znam da zvuči dosta neobično, ovo što ste sada pročitali je istina i Amsterdam je možda i jedini grad na svijetu gdje nešto ovako postoji.

11. Fubalski klub Ajaks dolazi iz Amsterdama

Sasvim sigurno, jedan od najpoznatijih evropskih klubova na svijetu Ajaks, nalazi se baš u Amsterdamu. Klub je inače poznat po svojoj školi fudbala koja je stvorila neke od vrhunskih igrača poput Klarensa Sedorfa, Patrika Klajverta, Denisa Bergkampa i Veslija Snajdera.

12. Red Light District ima i plava svjetla

Kada govorimo o Četvrti Crvenih Fenjera ili popularnom Red Light District-u, vjerovatno ga zamišljamo kao na fotografiji gore, zar ne? Ali, iako ovo mjesto ima crvena ima upaljena crvena svjetla, ima i plava, a njih koriste transrodni seks radnici.

13. Ovdje se nalazi i jedini Muzej Prostitucije na svijetu

A kad već govorimo o ovoj lokaciji, ovdje se nalazi i jedini Muzej prostitucije na čitavom svijetu. Muzej se sastoji od nekoliko soba koje pružaju uvid u istoriju prostitucije u Holandiju, kao i u život prostitutki u Amsterdamu danas. Međutim, muzej je dosta kontrovezan zbog toga što mnogi smatraju da podržava trgovinu ljudima i izrabljivanje žena, te se navodi da na nekin način romantizuje prostituciju, što dovodi do povećanja tražnje za seksualnim uslugama u Amsterdamu i drugim gradovima u kojima je prostitucija legalizirana.

14. U Amsterdamu se nalazi jedan od najstarijih botaničkih vrtova u ovom dijelu svijeta.

horticus botanicus amsterdam

Osnovan još davne 1638. godine, Hortus Botanicus Amsterdam danas je bez dileme jedna od najljepših prirodnih atrakcija grada, te nešto što svaki zaljubljenik u biljke treba da posjeti.

15. U gradu se nalazi kuća Ane Frank

Kuća Ane Frank, veoma je popularna turistička atrakcija u Amsterdamu, a predstavlja kuću u kojoj se ona za vrijeme drugog svjetskog rata, čak dvije godine krila zajedno sa svojom porodicom.

Ukoliko vas zanima više o Amsterdamu, preporuka da zavirite i na ovaj putopis koji sam pisao, a ispod vam ostavljam pojedine korisne linkove koji vam mogu zatrebati kada krenete planirati vaše naredno putovanje.

ISPLANIRAJTE SVOJE NAREDNO PUTOVANJE – Tips & tricks

UZMITE JEFTINU AVIO KARTU
Pronađite jeftin let na sajtovima Kiwi ili Skyscanner koji u sebi imaju bazu svih avio prevoznika i ne treba vam niti jedan drugi sajt pored njih da tražite vaše avio karte. Ukoliko želite, možete isprobati i stranicu Aviasales, koju isto tako nekada koristim.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ
Bez dileme, sajt sa najvećom ponudom smještaja na internetu je Booking.com, te apsolutna preporuka za njega. Ukoliko ste tip osobe koja preferira hostele i jeftinije opcije putovanja, onda možete isprobati sajt Hostelworld, koji ima najveću bazu hostelskih smještaja na svijetu.

IZNAJMITE AUTO NA PUTOVANJU
Pojedina putovanja će zahtjevati i rentanje automobila, a kompanija koju preporučujem i koja ima odlične cijene rentanja je Rentalcars.com. Kompanija je zastupljena širom svijeta, imaju dobre cijene i nekako su sigurna opcija za vaša putovanja.

ISPLANIRAJTE TURU PRIJE ODLASKA
U koji god dio svijeta da odete, vjerovatno ćete ulaziti u muzeje, tvrđave i razne druge atrakcije, a to nekada zahtjeva i čekanje u redu i gužve. Stoga, ono što možete uraditi je rezervisati skip the line karte za većinu turističkih atrakcija na sajtovima Tiqets i GetYourGuide. Ova dva sajta, imaju i veliki broj odličnih izleta širom svijeta, te svakako preporuka da ih istražite.

NE ZABORAVITE PUTNO OSIGURANJE
Prije putovanja, posebno onih dužih, dobro je uzeti i putno osiguranje, a moja preporuka bi bilo Asa osiguranje. Ovo je inače druga najveća osiguravajuća kuća u Bosni i Hercegovini, a osiguranje na njihovom sajtu, možete uzeti za bukvalno dvije minute i biti mirni na vašem putovanju.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za Amsterdam, pišite mi u komentare ispod. A za više informacija o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *