Telefon na letu

Šta će se desiti ako NE UKLJUČIMO airplane mode tokom leta?

Ukoliko ste nekada letjeli avionom, siguran sam da ste prije polijetanja od stujardese čuli kako trebate uključiti mod aviona ili takozvani airplane mode. Ali da li ste se ikada zapitali zbog čega nam to govore? Zbog čega je toliko bitno da uključimo ovaj mod i šta će se desiti ako to ne uradimo?

A koga zanima, snimio sam i ovaj video na tu temu.

Prije nego otkrijem ovo, želim prvo da vam objasnim šta je tačno Airplane mode, čisto da ne bi bilo zabune.

Kada kažemo mod aviona, mislimo na podešavanje na našem telefonu koje onemogućava povezivanje telefona na bilo kakvu mrežu mobilnu ili Wi-Fi mrežu. Onoga trenutka kada uključimo ovo podešavanje, ne možemo zvati nikoga, ne možemo slati sms poruke nikome, ne možemo koristiti internet…

U neku ruku, ovo je i alternativa za one koji ne žele da ugase telefon u potpunosti, pa na primjer ako želite da slušate muziku tokom leta, ovo je dobra opcija.

E, sad kada smo to razjasnili, da kažemo nešto i o tome zbog čega trebamo da uključimo ovaj mod.

Najviše radi sigurnosti.

Tokom 90-ih godina prošlog vijeka i početka korištenja telefona, američki piloti primijetili su da imaju određene tehničke smetnje i probleme sa komunikacijom tokom svojih letova, za koje se kasnije ispostavilo da ih uzrokuju mobilni telefoni putnika.

Na zemlji, našim telefonima potrebno je jako malo napora da uspostave signal, ali nakon što poletimo sa avionom u nebo, taj signal obično nestaje, a boreći se da ga pronađe, naš telefon tada počinje očajnički da ga traži i da šalje mnogo jače signale u svijet u potrazi za nekim od tornjeva za komunikaciju. Sa svakim metrom više u vazduhu, on se sve više udaljava od tornjeva i pojačava svoj napor u potrazi da locira signal, a ovaj njegov pokušaj, kako navode piloti, može dovesti do toga da se u njihovom signalu pojave određene smetenje, počev od običnog prekidanja signala na nekoliko sekundi do dužih smetnji koje eventualno mogu da dovedu do konfuzije između pilota i kontrole leta.

Šta će se desiti ako ne uključite mod aviona?

Mod aviona

Da li će naš telefon ostavljen u “normalnom stanju” izazvati ovako nešto, zavisi od mnoštva faktora.

Koliko je telefon blizu kabini pilota, da li telefon hvata malo mreže ili nikakvu mrežu, te starosti telefona. Dokazano je da stariji telefoni stvaraju više problema po ovom pitanju, jer rade na sličnoj frekvenciji kao i pojedini uređaji u pilotskoj kabini, a početkom ovog vijeka, piloti na 2-3 posto svojih letova, znali su da imaju određene tehničke probleme. Ono što mnogi ponekad zanemaruju je da nisu samo telefoni ti koji odašilju signal, već i vaši laptopi i tableti bi isto trebali biti podešeni u modu aviona, kao i da Kindle uređaji za čitanje odašilju 3G signal.

Ipak, kako je tehnologija godinama napredovala, ova situacija se dosta promijenila, pa ćete tako danas vidjeti da stjuardese i same ponekad koriste tablete ili telefone, doduše sa mnogo manjim signalnom. Isto tako, National Transportation Safety Board je javno izjavio da ne postoje dokazi u kojem je problem u elektromagnetnom signalu kreiran od strane telefona, ikada izazvao pad aviona.

Stoga, ukoliko ostavite telefon u normalnom modu i ne prebacite ga u avionski, šanse su da se 99,9% ništa neće desiti, jer jedan od glavnih razloga zbog kojeg su avioni najsigurnije sredstvo putovanja danas je što su procedure u avio industriji veoma stroge i jasno definisane, da gotovo ne postoji prostora za grešku.

Ali zašto ipak ne poštovati pravila?

A i možda bi vam dobro došlo da vaš telefon podešen u avionski mod ostavite u tom stanju i nekoliko dana po dolasku na destinaciju. Taman da se malo odmorite od svih ljudi i poruka koje vam vjerovatno stalno stižu i na pravi način uživate u vašem putovanju.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *