Eko zona Zelenkovac

Eko zona Zelenkovac – raj skriven duboko u šumi

Izletište i eko-zona Zelenkovac je mjesto u srcu borove šume, smješteno u selu Podrašnica, u opštini Mrkonjić Grad. Leži na nadmorskoj visini od oko 880 m, a 2002. godine je dobilo status ekološke zone. Nevjerovatno prirodno okruženje i centralni dio – preuređena vodenica koja je danas kafe – te galerija čine ovo mjesto idealnim za vikend ili duži odmor.

Bilo da tražite mjesto za jednodnevni izlet, vikend odmor ili bijeg iz grada na nekoliko dana, izborom ovog mjesta nećete pogriješiti. Prenoćište je organizovano u bungalovima, a hrana koja se služi je autentična i domaća, tako da svaki posjetilac dobija pravi domaćinski ugođaj. Svake godine se na Zelenkovcu organizuju brojne manifestacije, među kojima je i popularni Jazz festival.

U eko-zoni Zelenkovac pronaći ćete brojne staze za šetnju, trčanje i rekreaciju. S obzirom na položaj ovog mjesta, dok boravite ovdje, možete napraviti izlet u neko od okolnih mjesta koja i te kako imaju šta ponuditi. U okolini su stari grad Jajce sa vodopadom, Plivskim jezerom i katakombama, Rafting klub Kanjon, stari grad Ključ, jezero Balkana i Centar za posjetioce Pecka.

Sve ove lokacije se nalaze u krugu od maksimalno 40 km, tako da je idealna prilika da posjetite neke od ovih lokaliteta dok boravite u eko-zoni Zelenkovac. U zoni je označeno 15 mjesta za roštij, a u sezoni gljiva, možete se oprobati i u gljivarenju, organizovanom u saradnji sa poznavaocima ovog hobija.

Zanimljivost

Eko zona Zelenkovac

„Zašto nije otišao Boro” je ime preuređene vodenice koja je danas galerija legendarnog slikara Borislava Jankovića poznatijeg kao Boro Zelenkovac, borca za očuvanje prirode i promociju i unapređenje Zelenkovca.

Dok si ovdje, savjetujem ti da ga pronađeš i upoznaš. Uzmi Jelen pivo, sjedi sa Borom na klupicu i pusti ga da ti on ispriča neke svoje priče i anegdote koje čine ovo mjesto tako posebnim i nevjerovatnim.

Ali prije toga, hoću da te zamolim jednu stvar. Tj, htio bih da zamisliš nešto sada.

Zamisli samo koliko je rada i truda bilo potrebno da se napravi nešto ovako? Koliko samo volje i odricanja? Godina i godina ulaganja u ovaj sjajni projekat, kojim je bez dileme zadužio ne samo ovo mjesto, već i čitavu zemlju. Kad vidiš sve ovo, čini se gotovo nestvarno da je tamo neki Boro uspio da napravi sve ovo.

E pa nekako, baš to je možda i najbolja stvar ovog mjesta, pored njegove nevjerovatne prirode. To što dok gledaš ove kuće od drveta, shvatiš da jedan čovjek svojim rukama i svojim radom, može da stvori ovako nešto. Da koliko god uspona i padova je vjerovatno imao, na kraju je ipak istrajao i stvorio sve ovo. Da ti ne treba niko da bi stvarao čuda i da si sam dovoljno moćan da pokidaš samo ako to dovoljno želiš.

E pa baš to, mi daje takvu motivaciju da pičim dalje još jače nego ranije, jer znam da je sve što radim moguće, samo ako dovoljno želim i nikad ne odustajem.

Ukoliko vas zanima, napravio sam i ovaj video sa 10 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, sa dosta korisnih savjeta i informacija iz prve ruke.

 

P.S. Napisao sam knjigu o 80 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini u kojoj se nalazi zaista mnogo neotkrivenih i malo poznatih lokacija.

View this post on Instagram

Prije nešto više od dva mjeseca, u prodaju je izašla knjiga "Vodič za putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu" sa 80 najboljih lokacija za vidjeti u zemlji, koliko znam jedina knjiga ove vrste koja može da se nađe kod nas. Tiraž za knjigu bio je 1000 primjeraka, a u ova dva mjeseca, prodalo se više od 700 knjiga, koje su otišle u gotovo sve moguće gradove naše zemlje, kao i u mnoge zemlje inostranstva. Hvala ljudi što podržavate moj rad i što ste ove godine, kao i ja, odlučili da istražite Bosnu i Hercegovinu. Veliko hvala i Marinku Umićeviću iz Beme koji uvijek podražava moj rad i koji je sam otkupio 100 primjeraka. Zaista, hvala od srca. ❤️ Nadam se da ste kroz ovu knjigu uspjeli da otkrijete neke nove destinacije naše zemlje, te da ste ovu godinu, uprkos svemu što se dešava, iskoristili na najbolji mogući način❤️

A post shared by RIO priče sa putovanja ♥ (@rio_price_sa_putovanja) on

*Tekst je pisan u sklopu kampanje Jelen piva “Tvoj grad tvoja snaga”, sjajne incijative koja za cilj ima promovisanje turističkih potencijala naše lijepe zemlje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *