zloupotrebe kartice

Kako se zaštiti od krađe i zloupotrebe kartice na putovanju? (Savjeti)

Nakon već skoro dva mjeseca putovanja po Južnoj Americi, dožvio sam mnogo toga. Na momente i previše. Neke stvari koje nisam ni želio da ti budem iskreno. Mada, mnogo više onoga nevjerovatnog. Fantastičnog. Onoga zbog čega sam čitav svoj život maštao o dolasku na ovaj kontinent.

Zato sam i odlučio da sve to što mi se dešavalo skrpim u jednu knjigu. Mislim da će se zvati “Priče iz Južne Amerike”. Ali uskoro više o tome.

Naslušao sam se mnogo stvari prije nego ću doći ovdje. Još više od kako sam tu. Posebno kada je riječ o sigurnosti i slično. Ne možeš pričati o Južnoj Americi, a da ne spomeneš ovo. Nažalost.

Neki su me pitali na koji način je najbolje plaćati dok si ovdje. Da li nositi više u kešu ili na kartici i slično.

Ako bih morao da glasam između ovo dvoje, glasam za karticu. U svakoj zemlji gdje sam bio do sada, banke bez problema sam dizao novac sa bankomata i plaćao sa Raiffeisen debitnom karticom. Čak i u Boliviji, koja je jedna od najnerazvijenijih zemalja u kojoj sam ikada bio.

I ne samo zbog toga.

Južna Amerika je zaista opasna. Kad si ovdje, vidiš da ono što čuješ kući nisu samo priče. Da je opasnost realna pojava. Skoro svaku ima neku priču. Nekima su stavljali pištolj na glavu. Neke samo izdžeparili. Imam i ja svoju isto. Uspjeli su telefon da mi maznu. Išao kasnije u policiju, prijavio. Pričao sa policajcem. Fin neki čovjek. Davao mi savjete šta da posjetim u zemlji. Jedino što mi kaže mi da se toliko krade da nema svrhe ni počinjati istragu. A imam i IMEI kod sa kojim mogu da ga prate.

Samo zaboravi kaže mi.

Pišem ti nekada više o tome.

Glavno pravilo ovdje je da ne treba sa sobom da imaš mnogo stvari. Posebno ne novčanik koji se onako “oslikava” na džepu u hlačama dok šetaš po gradu. Tad si savršena meta.

Stavi novac koji planiraš da poneš u neki unutrašnji džep zajedno sa karticom.

Ali, sa karticom ipak postoji jedan problem.

Ako ti neko ukrade novčanik u kome imaš keš, ostaješ “samo” bez novca koji je u novčaniku, ali ako ti ukradu karticu postoji mogućnost da ti „skinu“ sav novac koji imaš na računu.

Zato u ovom tekstu hoću da te provedem kroz neke od najčešćih načina prevare sa karticama i pomognem ti da bezbjedno kupuješ svuda po svijetu.

Načini prevara sa karticama

Jedna od nastarijih prevara jeste da te lopov prati do bankomata, zapamti PIN koji si unio prilikom podizanja novca. 

Kasnije ti ukrade novčanik i sa bankomata podigne maksimalnu sumu novca, prije nego skapiraš šta se desilo i uspiješ da blokiraš karticu.

Ovo je baš onako old school i sve se manje praktikuje u skorije vrijeme, jer su korisnici kartica dosta su naučili o tome kako da zaštite svoj novac i u najvećem broju slučajeva, pozovu uvijek dostupne brojeve u banci i blokraju račun prije nego što lopovi naprave bilo kakvu ozbiljniju štetu.

Drugi metod krađe novca sa tvog računa je malo savremeniji.

Lopovi se uopšte ne trude da ti ukradu karticu, već samo podatke koji su vezani za nju: ime i prezimje, broj računa, PIN. Te podatke „skidaju“ upotrebom takozvanih „skimer“ uređaja koji čitaju podatke sa magnetne ili takozvane „crne trake“, a kasnije te podatke putem „card writer“ – „upisuju“ u prazne, bijele plastične kartice i kasnije ih koriste.

Da bi lopov kopirao vašu karticu potrebno je da ima Vaš PIN i podatke koji se nalaze na magnetnoj ili takozvanoj „crnoj traci“.

Jedan od tih sofsticiranijih metoda krađe podataka je da lopovi u bankomate ugrađuju lažni čitač na pravi čitač kartica i kameru. Kamera se postavi iznad bankomata, tačno na mjesto da mogu da čitaju koji PIN ukucavate.

Zato banke često savjetuju da dobro pogledaš bankomat sa kojeg podižeš novac.

Naročito ako nije dovoljno osvijetljen.

Pogledaj uglove i nemoj podizati novac ukoliko vidiš nekakvo oštećenje ili ako bankomat izgleda kao da je „krpljen“. Takođe, bez obzira što si možda sam na bankomatu, svoj PIN nikada ne ukucavaj tako da se vidi, već drugom rukom zakloni ruku kojom kucaš PIN. Ukoliko su lopovi postavili kameru koju nisi vidio, na ovaj način ćeš ih spriječiti da ti uzmu pare.

Još jedna od metoda krađe novca sa kartice je ubacivanje lažne tastature koja se nalijepi preko prave.

Jedan od načina da prepoznaš bankomat koji ima „skimer“ je kada vidiš bankomat koji ne pokazuje da je učitao karticu kada je ubaciš. U većini slučajeva ljudi obično misle da bankomat nije u funkciji i samo izvade karticu i odu na drugi. Međutim kartica je već ostavila trag u bankomatu preko “skiming” uređaja, tako da i ovakvom slučaju korisnici mogu da imaju problem.

Najbolje rješenje kod ovog problema da se klijent odmah javi banci ili svom bankaru.

Uređaje za čitanje podataka sa kartica na žalost, prevaranti postavljaju i na pumpama, restoranima, većim marketima, pa zato uvijek dobro vodi računa o tome gdje i šta plaćaš. Nemoj sebi dozvoliti da karticu daš konobaru ili prodavcu i da je on bez tvog uvida koristi. 

Hajde sada da sumiramo neke stvari kojih se trebaš pridržavati

1. Prije nego što staviš karticu, pogledajte dobro bankomat da li ima nekih sumnjivih oštećenja, naročito u gornjim uglovima.

2. Prije nego ukucaš PIN, ako ti se tastatura čini sumnjivom, noktom pokušaj podignuti tastaturu.

3. Tokom ukucavanja PIN-a prekrij ruku kojom kucaš PIN.

Sa ove tri stvari si 99% siguran.

Za 100% sigurnost, najbolja stvar je da uvedeš ebanking usluge i tako uvijek imaš uvid u svoje stanje na računu. Dok sam na putu u Južnoj Americi, uvijek imam uvid u stanje svog računa u Raiffeisen banci, te uvijek mogu da pratim koliko mi je skinulo za svaku kupovinu. Pogubi se čovjek od silnih valuta. Više ne zna ni koliko šta plaća.

Čak i da se desi da mi neko skine novac sa kartice, mogu brzo da alarmiram banku koja u većini slučajeva može da mi namiri štetu.

Upravo to mi se i jednom desilo. Mislim da ti nisam ispričao ovu priču.

Bio sam na putovanju i vidio sam da je neko sa moje kartice poručio hrane i raznih drugih stvari sa nepoznatih sajtova u vrijednosti od 1200 KM! A u jbt!

U početku si zbunjen. Ne znaš šta se desilo. Kako. Mislim da nisam ništa uradio pogrešno. Kako je moguće da je neko dobio podatke moje kartice?

Da ti budem iskren, do dan danas, ne znam kako je neko to uspio. Skidam mu kapu iskreno. Srećom sam reagovao brzo i banka je uspjela da stopira transakcije i namiri mi novac. Samo iz razloga jer sam redovno provjeravao svoj račun.

Da sam pustio da prođe nekoliko dana, veliko je pitanje šta bi se desilo.

Zato hoću da podijelim sa tobom još neke savjete kako bi spriječio zloupotrebu svoje kartice dok si na putovanju i izbjegao ono što se meni desilo.

1. Svoju karticu uvijek čuvaj u novčaniku ili na nekom drugom sigurnom mestu. Ako ideš u obilazak grada, pokušaj je ubaciti u neki unutrašnji džep gdje ne mogu lako da ti je uzmu.

2. Karticu uvek čuvaj odvojeno od PIN-a

3. Magnetna traka na poleđini kartice je vrlo osjetljiva, te je zato neophodno da je čuvaš od fizičkih oštećenja (ogrebotina), izvora elektromagnetnog zračenja, kao i vlage.

Ali najbolji savjet možda bi bio da naučiš svoj PIN kod i da ga ne nosiš sa sobom.

Tada si miran.

Imaš ga u glavi. Niko ne može do njega. Ako imaš opciju da ga izabereš, izaberi neki datum rođenja neke osobe koju poznaješ.

I to bi bilo to.

Neke od osnovnih stvari vezanih za plaćanje karticom na putovanjima, ali i u zemlji. Volio bih da ove stvari shvatiš ozbiljno. Možda misliš da su male šanse da se ovo desi, ali i sam sam tako razmišljao sve dok mi nisu skinuli novac sa kartice.

Tada vidiš da je ipak sve moguće.

A realno, ne treba ti mnogo da ispoštuješ ovo gore što sam napisao.

Eto, za sva dodatana pitanja, slobodno mi piši.

Pozdrav do sljedećeg teksta.

P.S. Pisao sam i sigurnoj kupovini putem interneta.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments