Saznajte koji pasoš je najbolje imati i sa kojim pasošem putujete u najviše zemalja

Koji pasoš je najbolje imati i gdje sve možemo putovati bez vize?

Međunarodna konsultantska kompanija “Henley&Partners” objavila je članak pod nazivom koji pasoš je najbolje imati.

Ova konsultantska kompanija analizirala je viznu politiku svih zemalja svijeta i na osnovu toga kreirala listu na osnovu slobodne mogućnosti ulaska u drugu državu.

Zemlja u regiji čiji građani imaju najviše koristi od posjedovanja pasoša je Slovenija. Kao i prošle godine zadržala se na 12. mjestu liste, a građani ove zemlje bez vize mogu da putuju u 160 država, od ukupno 219, koliko ih ima u svijetu, prenose “Nezavisne novine” .

Druga najbolje plasirana balkanska zemlja je i dalje Hrvatska, koja se nalazi na 22. mjestu, dok je prethodne godine bila na 26. mjestu. Bez peripetija sa vađenjem viza Hrvati mogu da putuju u 138 zemalja.

Srbija je na 35. mjestu sa 107 država za koje nisu potrebne vize, i takođe je napredovala, kao i Makedonija, čiji državljani slobodno mogu da uđu u samo jednu državu manje, tj. 106, čime se nalaze na 36. mjestu “Henley&Partners” liste.

I Bosna i Hercegovina napredovala je u odnosu na prošlogodišnju listu, kada se nalazila na 44. mjestu sa 91 državom u koju se moglo bez viza. Ovaj put BiH se popela za dva stepenika više i nalazi se na 42. mjestu, a nosioci bh. pasoša mogu bez viza putovati u 95 država širom planete.

Posljednji na listi je Avganistan, čijim državljanima viza nije potrebna u samo 28 država. Tik ispred njega nalaze se Irak, Pakistan i Somalija, te Palestina.

S druge strane, na vrhu ljestvice nalaze se Finska, Njemačka, Švedska, Velika Britanija i SAD.

passport010ba

Vlasnici pasoša ovih zemalja mogu slobodno da putuju u 174 države.

Prema novim podacima koje je objavio “Daily Mail”, 62 odsto svjetske populacije trebalo je tradicionalnu vizu prije putovanja 2014. godine, što je pad sa 77 odsto koliko je bilo 2008. godine.

Ukupno 19 odsto populacije uspjelo je stići do odredišta bez vize, dok je 16 odsto moglo dobiti vizu pri dolasku u zemlju.

Na Indeksu viza nalazi se 219 država i teritorija.

Izvor: Mondo.ba

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment