Saznajte koji pasoš je najbolje imati i sa kojim pasošem putujete u najviše zemalja

Koji pasoš je najbolje imati i gdje sve možemo putovati bez vize?

Zanima vas koji je pasoš najbolje imati? Na svom blogu, već sam pisao o svim zemljama za koje je nama u BiH potrebna viza, a o tome kako ih izvaditi i šta je sve potrebno, možete naći više informacija na ovom linku.

Konkretno, građani naše zemlje, mogu putovati u 108 zemalja bez vize, te smo tako na 49. mjestu u svijetu. Ako uzmemo obzir da postoji 219 država, ovo je sasvim solidan broj. Treba isto tako napomenuti da je za mnoge zemlje, našim građanima potrebna samo elektronska viza ili viza na dolasku koje se dobijaju dosta jednostavno.

A ko ima najjači pasoš?

Stanovnici Japana sa svojim pasošem mogu ući u 190 država svijeta. Južna Koreja i Singapur, nude pristup u čak 189 država.

Kada je riječ o Aziji, Kina je skočila za skoro 20 mjesta u samo dvije godine i to sa 85. pozicije tokom 2017. godine na 69. mjesto. Poslije njih dolaze Francuska i Njemačka sa 188, Danci, Finci, Italijani i Šveđani mogu otputovati u 187 zemalja, a stanovnici Luksemburga i Španije u 186.

passport010ba

Ko može najviše da putuje u regiji?

Zemlja u regiji čiji građani imaju najviše koristi od posjedovanja pasoša je Slovenija. Kao i prošle godine zadržala se na sjajnom 12. mjestu liste, a građani ove zemlje bez vize mogu da putuju u 160 država.

Druga najbolje plasirana balkanska zemlja je i dalje Hrvatska, koja se nalazi na 22. mjestu, dok je prethodne godine bila na 26. mjestu. Bez peripetija sa vađenjem viza Hrvati mogu da putuju u 138 zemalja.

Srbija je na 35. mjestu sa 116 država za koje nisu potrebne vize, i takođe je napredovala, kao i Makedonija, čiji državljani slobodno mogu da uđu u samo jednu državu manje, tj. 112 zemalja.

Ko je na kraju liste?

Posljednji na listi je Avganistan, čijim državljanima viza nije potrebna u samo 28 država. Tik ispred njega nalaze se Irak, Pakistan i Somalija, te Palestina.

Gdje nam je najteže putovati?

Za stanovnike BiH, ubjedljivo najteže je putovati u Afriku. Za ogroman broj zemalja (više od pola), potrebna nam je viza, a one često nisu tako jeftine. Recimo, za zemlje zapadne Afrike, kao što su Gana, Obala Slonovače i Benin, vize su često od 50 do 100 dolara, te je putovanje u njih dosta otežano, uzimajući u obzir skupoću avio karata za ove destinacije.

A najlakše?

Osim Evrope, Azija je poprilično jednostavna, te za veliki broj egzotičnih zemalja, možemo da putujemo bez vize ili se ona dobija bez većih problema, često preko neta.

I eto. Sada znate koji pasoš je najbolje imati.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment