Zelengora planina

Nacionalni park Sutjestka – (Vodič za posjetu)

Ako bih te pitao koje mjesto se nalazi na tvojoj bucket listi i šta je to, što onako, baš jako i iskreno želiš obići u svojoj zemlji, šta bi mi odgovorio? Ili ako si ga već otkrio i čekirao, koje je to prvo mjesto koje ti pada na pamet, na koje bi sutra, odveo nekoga do koje ti je mnogo stalo? Nekoga, u koga si možda krišom zaljubljen i o kome potajno maštaš, jer znaš da bi njene oči titrale od istinske sreće, kada bi imala priliku da vidi, ono što si ti već vidio. Možda bi se baš tada, ona slučajno naslonila na tvoje lijevo rame, a vrhovi vaših prstiju bi se slučajno okrznuli, prije nego se spoje u šaku.

View this post on Instagram

Ako bih te pitao koje mjesto se nalazi na tvojoj bucket listi i šta je to, što onako, baš jako i iskreno želiš obići u svojoj zemlji, šta bi mi odgovorio? Ili ako si ga već otkrio i čekirao, koje je to prvo mjesto koje ti pada na pamet, na koje bi sutra, odveo nekoga do koje ti je mnogo stalo? Nekoga koga voliš, ili možda nekoga u koga si možda krišom zaljubljen i o kome potajno maštaš, jer znaš da bi njene oči titrale od istinske sreće, kada bi imala priliku da vidi, ono što si ti već vidio. Možda bi se baš tada, ona slučajno naslonila na tvoje lijevo rame, a vrhovi vaših prstiju bi se slučajno okrznuli, prije nego se spoje u šaku. U posljednje vrijeme ne dobijam baš često nalete romentike dok pišem, ali ova Sutjeska o kojoj ja lično toliko dugo sanjam, od kada sam ovdje, tako budi neko neobično osjećanje u meni, da mi čak ni društvo od šest muškaraca koji vrve od testosterona, ne predstavlja problem da zamišljam neke lijepe stvari koje njih ne uključuju. Možda je za to kriv jedan simpatični par koji je bio sa nama, koji se sve vrijeme krišom pipkao i pobuđivao u meni te želje, ali dok upijamo 50 nijansi roze, gledajući kako nebo svakoga minuta poprimi neku novu, po prvi put shvatam koliko planine mogu da budu romantične. Barem ovaj Prijevor na kojem se nalazimo sada, koji je samo jedan od mnogo stvari koje mogu da se vide u Nacionalnom parku Sutjeska, najstarijem i najvećem nacionalni park u i Bosni i Hercegovini. Uz to, ne znam da li sam na nebu ikada vidio više zvijezda. Dok ležim na travi i posmatram ih kako sijaju jedna kraj druge, razmišljam kao one vjerovatno postoje kako bi djeca mogla da zamisle svoje želje. Uspjevaš li da pronađeš Malog medvjeda? Samo prati kud pokazuju moji prsti. Zar nije prelijepo ovo zvjezdano nebo? Znam da ti neće poboljšati ekonomsko stanje, niti će spriječiti ratove da se pojavljuju. Neće ti ni pomoći da imaš ravan stomak ili bolji seks. Ali dok ga gledaš, shvatićeš koliko su tvoji problemi beskrajno mali i kako je sve što ti treba da se osjećaš savršeno, jedna zelena livada negdje na Prijevoru.❤️ Credits @mirkomarkovicphotography

A post shared by RIO priče sa putovanja ♥ (@rio_price_sa_putovanja) on

U posljednje vrijeme ne dobijam baš često nalete romantike dok pišem, ali ova Sutjeska o kojoj ja lično toliko dugo sanjam, od kada sam ovdje, tako budi neko neobično osjećanje u meni, da mi čak ni društvo od šest muškaraca koji vrve od testosterona, ne predstavlja problem da zamišljam neke lijepe stvari koje njih ne uključuju.

Možda je za to kriv jedan simpatični par koji je bio sa nama, koji se sve vrijeme krišom pipkao i pobuđivao u meni te želje, ali dok upijamo 50 nijansi roze, gledajući kako nebo svakoga minuta poprimi neku novu, po prvi put shvatam koliko planine mogu da budu romantične. Barem ovaj Prijevor na kojem se nalazimo sada, koji je samo jedan od mnogo stvari koje mogu da se vide u Nacionalnom parku Sutjeska, najstarijem i najvećem nacionalnom parku u i Bosni i Hercegovini.

Stoga, u ovom tekstu koji upravo čitaš, želim da ti otkrijem neka njegova najljepša mjesta i pomognem ti da ga doživiš na isti način kao što sam ga i ja doživio. Možda tvoje putovanje ovdje neće nužno biti romantično, ali obećavam ti da će biti potpuno jedinstveno i drugačije, od svega što možeš pronaći u Bosni i Hercegovini.

Šta sve obuhvata Nacionalni park Sutjeska?

Prije dolaska ovdje, ni sam nisam bio baš svjestan šta sve Nacionalni Park Sutjeska obuhvata, te bih često dolazio u zabunu šta se sve nalazi, a šta ne nalazi u njoj. Stoga, smatram da je bitno da prije nego što ti ispričam nešto više o atrakcijama samog lokaliteta, objasnim, šta sve pod njega spada, zar ne?

Nacionalni park ogromne je površine, te se prostire na čak 16.052,34  hektara, dok je više od 66% njegove površine, prekriveno šumom. Park obuhvata zaista veliko planinsko područke koje se nalazi imeđu Bosne i Hercegovine i Crne Gore, gdje se prije svega izdvajaju Maglić i Volujak, kao dvije najviše planine u Bosni i Hercegovini, zatim predivna Zelengora, Lebršnik, Vučevo, te Prijevor o kojem sam maloprije pisao.

U srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1.434 hektara), najočuvanija i jedna od najvećih prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka.

Šta vidjeti na Sutjesci?

Prašuma Perućica

Perućica

Sad kada već znaš da se u parku nalazi jedna od najvećih prašuma u Evropi, htio bih da ti ispričam nekoliko zanimljivosti o njoj. Ono što je posebno za ovo mjesto, je činjenica da niti jedna ljudska ruka nikada nije imala uticaj na prašumu, te da je sve što ovdje vidiš, nastalo usljed procesa koji traje oko 20.000 godina, koliko se vjeruje da iznosi starost same prašume.

Više od 170 različitih vrsta drveća otkriveno je na ovom lokalitetu, od kojih su neka visoka i preko 50 metara, kao i više od 1000 vrsta zeljastog bilja, među kojima su brojne endemske vrste, a dok budeš hodao i probijao se kroz njih, možda ćeš pronaći i jedan predivan vodopad imena Skakavac, smješten u srcu ovog mjesta. Osim svoje visine od preko 70 metara, ovo je i vjerovatno najbolje mjesto da se odmoriš od vlage prašume, umiješ njegovom čistom vodom, te na trenutak osjećaš baš onako džunglovski.

Vodopad Skakavac Perućica

Zbog svog ovog bogatstva, 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi za naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Zelengora

Zelengora planina

Ne znam da li je do mene, ali beskrajni zeleni proplanci Zelengore, mnogo liče na Irsku, zar ne? A ova kiša koja pada dom smo ovdje i činjenica da već satima nismo sreli nikoga, na momente me podsjeća na Island. Barem ga ja tako zamišljam.

Zelengora, čije ime vrlo prikladno oslikava njen izgled, pored svojih čudesnih vrhova Orlovca, Kleka, Vilinjaka i najvišeg Bregoča koji prelazi 2000 metara, spada među pitomije i blaže planine našeg kraja, i dosta se razlikuje od Maglića i Volujaka, od kojih ih razdvaja samo kanjon Sutjeske. Poznata je po svojim proplancima i pašnjacima, ali i po svojih osam glečerskih jezera: Gornje i Donje Bare, Orlovačko, Kotlaničko, Štirinsko, Borilovačko, Crno i Bijelo jezero, koja ćeš na svako malo vremena, ugledati prolazeći ovim krajem.

Nacionalni park Sutjeska

A osim njih, ono što takođe karakteriše ovo područje su duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, kao i za naše područje, nestvarno bogata flora i fauna. Preko 2600 vrsta biljaka može da se pronađe u ovim krajevima, kao i veliki broj divljih životinja, poput vukova, divokoza, raznih vrsta ptica, zmija, a tu je i naravno velika populacija medvjeda, ili ti meda.

Kanjon Tare

Zamisli sad ovo. Okupio si nekoliko drugara i krenuo si u avanturu na rafting na Tari. Juli je mjesec i sunce kao da nikada nije bilo jače, ali ti stojiš ispred rijeke i uživaš u povjetarcu koji ti miluje lice i baš te boli briga. Oblačiš opremu, stavljaš kacigu i odguruješ čamac u najdublji kanjon u Evropi i sjedaš u njega.

Sad uzimaš veslo u ruke i lagano krećeš ka naprijed. Vidiš i brzak. Njih nekoliko čak. Evo dolazi jedan koji te zapljuskuje svom snagom. Al je ‘ladna ova voda. Kažu 10 stepeni svega. Nastavljaš dalje do novih brzaka. Na trenutke staješ i skačeš sa vodopada ili se kupaš ispod njih. Sada voda postaje još hladnija, ali adrenalin te toliko udara da je i ne osjetiš.

Potom stižeš i do Drine. Drina je mirna i konačno možeš da se odmoriš. Možeš i da legneš na čamac i samo uživaš u pogledu oko sebe. A čuješ li ovaj zvuk? To su samo neke od oko 150 vrsta ptica koje nastanjuju ovo mjesto.

Do sada si vjerovatno i ogladnio? Šta kažeš na domaću klopu u nekom od restorana uz kanjon? Samo ti, tebi dragi ljudi i skiper koji te je nagovorio da uđeš pod isti onaj vodopad čija je temperatura svega sedam stepeni, govoreći ti da su to topli izvori vode. Ali barem ti je dao da voziš čamac na par minuta i pretvaraš se da si skiper.

kanjon Tare

Prijevor i Maglić

Prijevor planina

Uz Zelengoru, Prijevor predstavlja još jednu savršenu planinsku visoravan, koju ovoga puta umjesto jezera, krasi i činjenica da se nalazi u samom podnožju planine Maglić, najviše planine u Bosni i Hercegovini, visoke 2386 metara. Prijevor okružuju i neke druge planine, poput Volujaka i Snježnice, a u jako je blizu i Perućica, te se ove dvije lokacije mogu poprilično lagano kombinovati u jednu turu.

planina Maglić

U srcu visoravni, odmah pored puta se nalazi izvor pitke vode koji vam uvijek može zatrebati, a blizu je i jedna poprilično visoka osmatračnica, sa koje kada se na nju popnete, možete satima naprosto uživati u pogledu koji vas okružuje.

Čitav ovaj dio Prijevora, poznat je i po brojnim ljekovitim travama, ali i neobičnoj planinskoj vegetaciji, gdje se ponekad mogu pronaći veoma neobične vrste cvijetova, kakve vjerovatno nikada ranije niste vidjeli.

I da.

Ako si ovdje u avgustu, prošetaj livadama, nakupi šaku punu borovnica koje tada počnu da se pojavljuju, te sjedi na mekanu travu i prepusti se. Pusti sve brige koje možda imaš. Mislim, ko još na livadama nacionalnog parka bere borovnice i uživa?

Spomenik na Tjentištu

Tjentište spomenik

Prepoznaješ li ovaj spomenik iza mene? Vjerovatno jedan od najpoznatijih simbola čitavog parka i mjesto koje je mogu bez dileme reći obišlo pola svijeta. Stiglo je čak i do Brazila, jer je jedan veoma poznati brazilski bend Fresno, radio video ovdje. Jesi li pogledao taj spot?

Ovaj memorijalni kompleks poznat i kao Dolina heroja, izgrađen 1971. godine na Tjentištu, nastao je kao podsjetnik na veliku bitku koje se desila na Sutjesci ’43, tokom koje je stradao 3301 borac, čija tjela se nalaze u spomen kosturnici u sklopu kompleksa.

Možda nisi znao ali baš na ovom prostoru se te 1943. godine odvila jedna od najbitnijih bitaka, koja je uticala na istoriju evropskih naroda, borba protiv fašizma. Kao spomen na to što se desilo, najviši državni i politički vrh tadašnje Jugoslavije dao je ideju i podršku za izgradnju memorijalnog kompleksa na Tjentištu, koji je svečano otkrio tadašnji predsjednik Josip Broz Tito.

Tjentište spomenik

Ovaj spomenik, koji je izgradio akademski vajar Miodrag Živković. zadivljuje svojom masivnošću i vanjskim izgledom. Sastoji se od dvije kamene gromade izgrađene od bjelog cementa visine 19 m koje simbolišu surovi prostor na kojem se bitka odigrala ostavljajući iza sebe duboke kanjone rijeka i težeći ka sniježnim vrhovima planina ka izlazu u pobjedu. Kraci na spomeniku simbolišu taj prodor a prostor između je simbolika slobodnog prostora unutar jedinica koje su sa sobom spašavale ranjenike i nemoćne.

Kako se kretati po parku?

Prva stvar koje moraš biti svjestan je da je za kretanje po nacionalnom parku, neophodno terensko vozilo. Ok, možda mjesta kao što su spomenik na Tjentištu možeš da obiđeš bez mnogo problema, ali ako želiš da doživiš ovu divnu prirodu, trebaće ti neko veće auto.

Moja preporuka je da pronađeš neku od agencija koja ti može organizovati komplet turu na mjesta koja želiš, ne samo iz razloga prevoza, već i činjenice da su neka mjesta, poput Zelengore, toliko velika, da ukoliko je ranije nisi posjetio, trebaće ti dosta vremena da se snađeš. Uz to, lokalni vodiči odlično znaju i neke skrivene fore svake destinacije, gdje su lijepi pogledi, gdje se prave dobre fotke i slično, te ti mogu dosta olakšati sav proces.

Sa Nidžom našim vodičem iz agencije Active Holidays Bosnia, uspjeli smo da otkrijemo zaista neke mnogo moćna mjesta Zelengore o kojima se ne priča mnogo, te topla preporuka za ove ljude. Stavljam ruku u vatru za njih ako treba.

Može li se noćiti u parku?

I te kako. NP Sutjeska, posjeduje više opcija za noćenja, mada smo se mi odlučili za kampovanje na Prijevoru i spavanje pod vedrim nebom. Bila je to jedna od najljepših noći u posljednje vrijeme.

Ne znam da li sam na nebu ikada vidio više zvijezda. Dok ležim na travi i posmatram ih kako sijaju jedna kraj druge, razmišljam da one vjerovatno postoje kako bi djeca mogla da zamisle svoje želje.

Uspjevaš li da pronađeš Malog medvjeda? Samo prati kud pokazuju moji prsti. Zar nije prelijepo ovo zvjezdano nebo? Znam da ti neće poboljšati ekonomsko stanje, niti će spriječiti ratove da se pojavljuju. Neće ti ni pomoći da imaš ravan stomak ili bolji seks. Ali dok ga gledaš, shvatićeš koliko su tvoji problemi beskrajno mali i kako je sve što ti treba da se osjećaš savršeno, jedna zelena livada negdje na Prijevoru.

Nešto za kraj

Možda će ove rečenice koje upravo čitaš biti napisane pomalo subjektivno, ali kod nekih mjesta, zaista je teško izbjeći ovaj osjećaj. Još od kako je Mania izbacila svoj promo video za Sutjesku, maštao sam o njoj.

Mada, na momente me brinulo da li će Nacionalni Park Sutjeska biti zaista tako divna kako je zamišljam, kada je jednoga dana posjetim. Imao sam taj strah i prije odlaska u Moj Rio, ali tada je sve ispalo jednostavno savršeno.

A sada, nakon što sam obišao jedan dio ovog nacionalnog parka i sa Mlađom, Nidžom, Dankom i Ratkom dogovorio novi dolazak, mogu i te kako reći da je Sutjeska ispunila sva moja očekivanja i prevazišla ih. Počev od te prve noći na Prijevoru kada smo samo za sebe imali hotel od milion zvijezda dok smo posmatrali čudesno nebo. Odlaska u Perućicu i spoznaje da se nalaziš u pravoj pravcatoj prašumi, a da nisi izašao iz svoje zemlje. Posjete Zelengori i njenim jezirima. A tek odlazak na rafting. Ma sve je bilo savršeno.

A opet kada pričam sa njima, ostalo je toliko toga. Nismo obišli Trnovačko jezero, niti Gornje i Donje bare. Nismo na Maglić stigli da se popnemo. A pokazuju mi i videa sa kanjoninga na Tari za koji prvi put čujem i sada mnogo želim da to isprobam.

I kada sve sagledam, shvatim da mi treba barem sedam dana da doživim Sutjesku i otkrijem sve ono što ona nudi. Sedam dana ljudi. Ne znam da li na bilo kojem mjestu u našoj zemlji, ili usudio bih se reći regiji, može ovoliko mnogo stvari da se radi.

Bude mi zbog toga malo krivo kada vidim turiste iz drugih zemalja koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu, koji gotovo uvijek na pitanje šta planirate obići u zemlji, odgovaraju sa Sarajevo i Mostar. Nemam ništa protiv ova dva grada daleko od toga, ali jednostavno mi je žao da ih vidim kako odlaze iz naše zemlje, bez da su uopšte svijesni, da nešto ovako, kod nas postoji.

Da se kod nas nalazi najdubolji kanjon u Evropi. Da imamo jednu od najočuvanijih prašuma u Evropi. Da postoji 8 prelijepih jezera Zelengore. I da možda i oni mogu da se zaljube u nekoga, neke posebne noći pod zvijezdanim nebom na Prijevoru.

Veliko hvala timu iz Vidi Srpsku, kao i sjajnim momcima iz agencije Active Holidays Bosnia, koji su omogućili sve ovo i učinili ovih nekoliko dana, zaista nezaboravnim.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments