control rent a car banja luka info

Rent a car u Hrvatskoj (Vodič)

Nakon što smo proučili kako iznajmiti automobil u Irskoj, a prije nego što se pozabavimo rent a car ponudom Bosne i Hercegovine, vrijeme je da vam kažemo kako izgleda rent a car u Hrvatskoj.

Rent a Car usluga u Hrvatskoj doživjela je veliki rast u posljednjih nekoliko godina. Naravno, sa ubrzanim razvojem turizma, sve većom frekvencijom putnika na aerodromima povećala se potreba za rent a car uslugom, koju su komšije u Hrvatskoj dočekale spremno i odgovorile svim izazovima. Postoje desetine rent a car kuća u kojima tokom  ljeta radi od 15000 do 20000 vozila. Vozila su uglavnom nova i mijenjaju se na svake 2 godine, tako da kupovina vozila od strane rent a car kompanija  čini 20 % tržišta prodaje vozila u Hrvatskoj. Većina kuća svoje poslovnice ima na aerodromima (Zagreb, Split, Dubrovnik, Zadar, Pula, Rijeka-Krk, Osijek) ili u gradskim poslovnicama  (uglavnom u sklopu hotela).

Rezervacija vozila:

Prije rezervacije, jako je bitno definisati koji su Vam planovi i potrebe. Kolege iz CarrWizz-a kažu:” Advance booking period više nije bitan jer je samo 10.07.-20.08. relativno upitan za dostupnost vozila i gotovo je uvijek moguće doći do željenih vozila osim ako se traže neki specifični SIPP-ovi. Kvaliteta same usluge je više manje “tu negdje” između konkurencije i ne bih nikoga izdvajao kao customer satisfaction “otkriće”  što dalje naravno određuje i sama infrastruktura zračnih luka, parkinzi, praone, mindset zaposlenika”

Prilikom pretrage vozila, rent a car kuće se takmiče ko će Vam ponuditi najjeftinije vozilo, što ne mora uvijek da znači da je to i najbolji izbor. Budite malo svoji, pregledajte i drugu i treću stranu ponude, uporedite kvalitet i veličinu vozila, cijenu i dodatne uslove koji idu uz rezervaciju i najam. Jako je bitno šta cijena podrazumijeva, koliki je sigurnosni depozit, koje osiguranje je uključeno u cijenu, koji su uslovi preuzimanja vozila, uključuje li cijena prelazak granice, dodatnog vozača, to su sve detalji koje treba provjeriti.  Ako Vam sve ovo izgleda komplikovano i nesigurno, kasnije ćemo se pozabaviti lakšom i sigurnijom opcijom.

Cijene i osiguranja u Hrvatskoj:

Raspitali smo se kod kolega u Hrvatskoj šta je bitno klijentima da znaju prilikom najma vozila u Hrvatskoj.

Kažu nam da: ”Cijena više svakako nije nešto o čemu bi bilo koji stranac trebao voditi računa u Hrvatskoj, tako da s uzimanjem full osiguranja dolazi tek (više manje ovisno naravno o grupi vozila) na cijenu vozila u drugim zemljama što im se uvijek isplati. Na neki način si trošak vozila dovedu na fiksnu razinu jer ih ništa ne može “iznenaditi”. Ovdje se naravno podrazumijeva policijski zapisnik i alkotest jer više niti jedna kuća ne “pušta” tako nešto. Prilikom preuzimanja vozila treba najbolje fotografirati vozilo ako nije kupljeno osiguranje (vanjština i unutrašnjost te stanje kazaljke i lampice na konzoli). Ako je osiguranje kupljeno sve ovo više zapravo nije bitno ”.

Zaključak, ako ne želite neprijatnosti, full osiguranje je obavezno.

Ovdje postoji “caka”…

Brokeri putem kojih vršite rezervaciju, ponudiće Vam mogućnost kupovine dodatnog, punog osiguranja po nešto nižoj cijeni nego što će Vam rent a car Agencija ponuditi prilikom preuzimanja vozila. Ekonomski, izgleda isplativije, ali takvo ponašanje brokera zna naljutiti rent a car kuće koje će Vam u takvom slučaju tražiti veći sigurnosni depozit (rezervisanje sredstava na Vašoj kreditnoj kartici). U slučaju štete, rent a car kuća će Vam naplatiti pun iznos sigurnosnog depozita, a Vaš je zadatak da taj novac potražujete od brokera kome ste uplatili dodatno osiguranje. Nakon ovih informacija, možda je bolje dodatno osiguranje kupiti od kuće koja Vam iznajmljuje vozilo.

Što se tiče specifičnosti cijena, period u kom rentate vozilo je jako bitan. Postoje ogromne razlike u sezonskim cijenama i cijenama van sezone. Kad kažem ogromne, znači da se januarski Euro u avgustu pretvara u 10 Eura.

Naše preporuke:

Ako ćemo već preporučiti nekoga od brokera, to je definitivno stranica www.rentalcars.com. Ne toliko zbog cijene koliko zbog preglednosti prilikom rezervacije i detaljno objašnjenih dodatnih uslova i mogućnosti. Dovoljno je ukucati u pretraživač  lokaciju na kojoj Vam je potrebno vozilo i datum preuzimanja i vraćanja i biće Vam ponuđena sva vozila iz svih rent a car kuća sa kojma broker sarađuje.

Samo kliknite ovdje.

Uz svako vozilo možete provjeriti rejting rent a car agencije, podatke o vozilu, uslove iznajmljivanja i šta je to što ulazi u ponuđenu cijenu najma. Zapamtite da se vozila nude po klasi vozila i zato uz sliku  i naziv vozila, npr. VW Polo stoji „similar“, što znači da možete dobiti i drugo vozilo u istoj klasi, ne isključivo vozilo sa slike. Cijena je izražena za cijeli period najma, a ponekad uz nju stoji i dnevna cijena najma. Na sljedećem koraku, nakon što se odlučite za vozilo možete pročitati detalje Vaše rezervacije i najma.

Ovo je najvažniji korak prilikom rezervacije i zato vrlo pažljivo i detaljno pročitajte i pregledajte sve što piše na ovoj stranici. Kao prvo, ponovo možete provjeriti detalje o rezervisanom vozilu. Uz to možete pročitati mišljenja prethodnih klijenata, a  pod obavezno provjerite uslove koje morate ispuniti kako biste preuzeli vozilo (potrebni dokumenti, pasoš, vozačka dozvola, kreditna kartica, limit starosti vozača, eventualno ograničenje kilometraže itd).

Ovdje je uvijek vrlo jasno napisano koji su mogući načini plaćanja, koliki je sigurnosni depozit za rezervisano vozilo i koliko je Vaše učešće u eventualnoj nastaloj šteti na vozilu. Vrlo je moguće da, iako ste napravili rezervaciju, rent a car kuća odbije da Vam izda vozilo jer ne ispunjavate neki od navedenih uslova.

Nakon što provjerite sve uslove, izaberete dodatatne proizvode, odlučite se za opciju dodatnog osiguranja, preostaje da unesete podatke o vozaču, podatke o načinu plaćanja i vaša rezervacija je gotova. Ponavljam, i nakon ovako izvršene rezervacije, nemojte da Vam bude lijeno još jednom direktno kontaktirati rent a car kuću kod koje ste rezervisali vozilo.

Lakša i sigurnija opcija:

Napokon dolazimo do lakše i sigurnije opcije. Iz prethodnih informacija, shvatili smo da su brokeri za rent a car kuće “nužno zlo” i da će svaka rent a car kuća biti sretnija ako ih kontaktirate direktno upitom za rezervaciju vozila. Svi oni imaju svoje rezervacijske sisteme, a možete ih i direktno kontaktirati mailom kako biste dogovorili uslove i cijenu najma. Vjerujte, imaćete puno bolji tretman tokom boravka u Hrvatskoj. Brokerske stranice iskoristite za opštu informaciju o ponudi koju možete koristiti prilikom dogovaranja najma direktno sa kućom za koju se odlučite.

Ovdje povedite računa o tome na koji način dolazite u Hrvatsku, i gdje Vam je potrebno preuzimanje i vraćanje vozila (aerodrome, grad, različite lokacije preuzimanja i vraćanja).  Ako ste već koristili nečije usluge i bili zadovoljni, ostanite lojalan klijent, ljudi to cijene i sigurno ćete imati još bolji tretman. Iskoristite i mogućnost preporuke ako je neko koristio nečije usluge i bio zadovoljan. Mi u rent a car svijetu, najviše volimo odane, pouzdane, provjerene klijente. Na ovaj način se eliminiše obostrani strah i nepovjerenje između klijenta i rent a car kuća. Jedna od takvih, prijateljskih, rent a car kuća je “Uni-Rent”. Preferiraju direktan kontakt sa klijentima, pružaju uslugu bez skrivenih troškova i grade dugoročno povjerenje sa klijentima.

Dodatne usluge i troškovi:

Osim standardne ponude dodatnih usluga kao što su GPS, dječije sjedalice, raznorazni nosači, krovni, za bicikle, WI-FI u iznajmljenom vozila i sl. jedna od atraktivnih dodatnih usluga je One way fee. Ovo Vam pruža mogućnost da vozilo npr. uzmete u Zagrebu, provozate se do mora i ostavite ga u Dubrovniku. Ovu uslugu, više manje naplaćuju svi, no mogu se pronaći akcije gdje je one way uključen u cijenu ili se na neki način kompenzira s nečim drugim. Dodatni troškovi koji se mogu pojaviti prilikom iznajmljivanja su cross border fee ili ferry fee. Nemojte misliti da ćete moći prevariti rent a car kuću, ne uzeti ferry fee pa otići na Brač…

Kazne će Vas koštati skuplje od iskrenosti. Isto tako, klijenti koji koriste Hrvatsku samo u tranzitu, tj. slijeću u Hrvatsku i putuju dalje za Bosnu i Hercegovinu, moraju se suočiti sa cross border fee troškom. Jeftinija opcija u tom slučaju je da kontaktirate rent a car kuće u BiH i provjerite mogućnost iznajmljivanje sa uslugom transfera sa HR aerodroma do BiH.

Svakako to možete dobiti u Control rent a car-u.

Rent a car u Hrvatskoj

To je svakako nešto čime ćemo se pozabaviti u sljedećem blogu.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *