Voz u Šri Lanci

Šri Lanka – Putovanje od 14 dana i prevoz iz Beograda za 1285 evra

Drugari, jeste li za putovanje na Šri Lanku? Početom marta, pravim turu od 14 dana na ovom sjajnom ostrvu sa velikim brojem nevjerovatnih stvari koje obilazimo, a ono što mogu obećati je pravo lokalno iskustvo.

I ja, kao i vi, ono što najviše želim je da doživim avanturu i upoznam ovu zemlju na pravi način iz prve ruke.  Stoga, zajedno sa agencijom Zepter Passport iz Banjaluke, moj drugar Marko i ja, kreirali smo turu na način da pored standardnih turističkih lokacija, obilazimo mnoga manje mjesta ove divne zemlje, družimo se sa lokalcima, isprobavamo domaću hranu, vozimo se lokalnim prevozima i još mnogo toga, kako bismo na što bolji način upoznali njihovu kulturu i sve ono što oni predstavljalju.

O Šri Lanci?

Šri Lanka je ostrvo koje se nalazi južno od samog juga Indije, okruženo Indijskim okeanom sa svih strana. Ono što je čini posebno su njene tropske plaže i lagune, preko 7000 hektara mangrova, priroda sa neopisivim bojama, tropske šume, raznovrsni krajolici sa bogatom florom i faunom, divlji slonovi koji slobodno šetaju ostrvom, ruševine iz nekih zaboravljenih vremena, neobični začini hiljadu mirisa, hrana kakvu još niste probali i još mnogo toga.

Zanimljivo je da je Šri Lanka svoje ime mijenjala kroz istoriju, pa su ga tako Portugalci, koji su stigli na ostrvo 1505. godine, učinili svojom kolonijom i nazvali Cejlon. Današnje ime dolazi od riječi Lanka koja znači ostrvo, a riječ Šri znači sveto.

Koji je plan i šta sve radimo i obilazimo?

DAN 1 – POLAZIMO NA PUT

Sastajanje na aerodromu u Sarajevu, čekiranje naših kofera i potom kratki let do Istanbula, odmaranje par sati uz kaficu na aerodromu i možda neki šoping, nakon kojeg letimo za Šri Lanku, uz kratko zaustavljanje na Maldivima.

DAN 2 – Stižemo u glavni grad zemlje Kolombo

Kolombo Šri Lanka

U jutarnjim časovima, stižemo za prestonicu Šri Lanke, zanimljivi grad Colombo, gdje se čekiramo u naš hotel, malo odmorimo, a potom predveče zajedno idemo u šetnju i razgledanje grada.

DAN 3 – Istražujemo Kolombo

Nakon doručka, zajedno sa lokalnim vodičem, krećemo u razgledanje Kolomba. Obilazimo stari dio grada, Lotus toranj koji predstavlja najviši objekat u čitavoj jugoistočnoj Aziji visok čak 368 metara, odlazimo do lokalne pijace, probavamo lokalnu hranu, a potom posjećujemo neke zanimljive budističke hramove, kao što je ovaj kojeg možete vidjeti na fotografiji ispod.

A na kraju danu, vodimo vas u posjetu jednom od najljepših objekata u gradu, prelijepoj Crvenoj džamiji, jednom od skrivenih bisera grada, kod koje ćemo siguran sam, napraviti fantastične fotke.

DAN 4 – Polazak za Kendi, obilazak grada i isprobavanje lokalne hrane

Kendi Šri Lanka

Ovaj dan započinjemo transferom za Kendi i smještanjem u lokalnom hotelu u gradu, nakon čega ćemo imati city tour, a Kendi je inače mjesto u kojem ćemo provoditi najviše vremena, jer ćemo iz njega raditi veliki dio izleta.

Naš prvi dan u ovom šarmantnom gradiću, iskoristićemo da se upoznamo bolje sa njim, gdje ćemo zajedno sa lokalnim vodičem, istražiti sve ono što ovaj grad nudi. Uz to, imaćete priliku posjetiti i Hram Zuba, jedno od najsvetijih budističkih mjesta u ovom dijelu svijeta,

Hram zuba

A nakon što obiđemo glavne atrakcije, slijedi hrana, meni lično jedan od najdražih dijelova putovanja.

Ne znam da li ste znali, ali Šri Lanka se može pohvaliti velikim brojem domaćih jela, a tradicionalnu kuhinju ove zemlje su zadnjih nekoliko vijekova obogatila jela iz Indije, Kine, Malezije i Evrope, što ovoj kuhinji daje poseban pečat. Jelo koje ovde dominira je riža sa karijem, kojoj se obično dodaje riba ili meso, i ovo je tipično jelo jednog lokalca. Probaćemo “appa”, tanke palačinke izrađene od rižinog brašna, kokosovog mlijeka i malo palminog ulja, “kiribath” odnosno mliječnu rižu, koja se kuha u gustom kokosovom vrhnju kome se može dodati i malo vanilije, kao i mnogobrojne neobične začine koje nikada ranije nismo vidjeli.

DAN 5 – Avantura dan! Obilazimo Sigiriju i Dambullu – Fakultativni izlet

A sad kreće prava avantura.

Do sada je naš tempo bio prilično lagan, ali od danas pa do kraja putovanja, svaki dan nas čeka mnogo novih i zanimljivih stvari.

Tako ćemo, naš peti dan na Šri Lanci, da započnemo posjetom Sigiriji, poznatoj pod nazivom Lavlja stijena, koja predstavlja ogromnu vulkansku stijenu koja se strmo izdiže 200 metara visoko iznad džungle. U njenom podnožju i na samom vrhu se nalaze ruševine kraljevskih vrtova, bazena, palata i hramova, a pogleda sa vrha je više nego fenomenalan.

U istom danu, obići ćemo i čuvene hramove u stijenama u Dambuli, koji potiču još iz prvog vijeka prije nove ere, te izgledaju zaista fenomenalno.

Dambula Šri Lanka

DAN 6 – Idemo u Mineriju da vidimo slonove i obilazimo Polonaruwu – Fakultativni izlet

Smještena u srcu kulturnog trougla Šri Lanke, Minerija Nacionalni Park, bez dileme jedno je od najboljih mjesta u zemlji za vidjeti slonove. I ne samo to!

Ovaj park, poznat je i po tome što se ovdje dešava jedan od najnevjerovatnijih događaja u životinjskom svijetu. U pitanju je, veliko “Okupljanje” azijskih slonova, za koje se vjeruje da je najveće okupljanje ove vrsta slonova u svijetu. Iako se ovaj prizor dešava tokom ljeta, u periodu kada mi budemo posjećivali ovo mjesto, očekujemo isto da vidimo dosta slonova na jednom mjestu.

Pored slonova, ovdje ćemo imati priliku vidjeti još 24 vrste sisara, 25 vrsta reptila, 26 vrsta riba, te 75 vrsta leptira. Nekako, bez obzira na mnoge stvari koje ćemo raditi na ovom putovanju, mišljenja sam da će nam jedne od naljepših uspomena, biti baš sa ovog mjesta.

Slonovi na Šri Lanci

Ništa manje zanimljivo, neće biti i naredna lokaciju na koju ćemo ovaj dan ići. U pitanju je Polonaruva, koja je svojevremeno bila druga prestonica Šri Lanke, a u kojoj danas možemo vidjeti ostatke grada iz 12. vijeka, a koji se danas nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

Polonaruva

DAN 7 – Penjemo se na Adamov vrh – Fakultativni izlet

Za sve koji budu tražili aktivan izlet i pravu avanturu, ovaj dan će biti savršen za to. Naime, zajedno sa lokalnim vodičem ići ćemo na Adamov vrh, penjati se preko 5500 stepenica, da bismo na kraju došli na 2500 metara nadmorske visine, gdje ćemo uživati u nekim nevjerovatnim pogledima i prizorima od kojih sasvim sigurno zastaje dah.

Inače, ovo mjesto predstavlja sveto mjesto hindusa, budista, muslimana i hrišćana, te jedno od najvažnijih religijskih mjesta u čitavoj zemlji.

DAN 8 – Odlazak na plantaže čaja u Nuvara Eliji, obilazak Ele i vožnja predivnim vozom – Fakultativni izlet

Kao jedna od glavnih asocijacija koju većina ljudi ima na Šri Lanku, su ovdašnje plantaže čaja, a mi ćemo ovaj dan iskoristiti da posjetimo jednu od najljepših i iz prve ruke saznamo više o tome, kako se pravi, autentični čaj u ovoj zemlji. Ukoliko budete željeli, dogovorićemo i da ga sami pravite, te da ovaj suvenir ponesete kući.

A da bismo stigli do ovog mjesta, imaćemo još jedno lokalno iskustvo. Kao što sam i rekao na početku ovog teksta, cilj ovog putovanja, biće da doživimo pravi duh ove zemlje i na dvije sedmice budemo njeni lokalci. A šta bolje može biti od toga, nego vožnja lokalnim vozom.

Tokom ove vožnje, družićemo se sa stanovnicima Šri Lanke, a krajolici koje ćemo vidjeti, biće nešto zaista posebno.

Voz u Šri LanciDAN 9 – Krećemo za Mirisu i imamo slobodan dan za kupanje

Nakon nekoliko dana izleta, danas će biti dan za uživanje u tropskim plažama i suncu. U podnevnim časovima, smjestićemo se u Mirisu, koja će biti naša baza do kraja putovanja, a ovaj dan iskoristiti za kupanje, sunčanje i izležavanje na nekim od najljepših pustih plaža ove zemlje.

Zar ne izgledaju, kao sa razglednice?

DAN 10 – Idemo da u Jala nacionalni park vidimo leoparde i još slonova – Fakultativni izlet

U slučaju da vam kojim slučajem nije bilo dosta slonova, deseti dan na putovanju, iskoristićemo da ih opet posjetimo, kao i da po prvi vidimo nevjerovatne leoparde, koji samo ovdje mogu da se vide u čitavoj zemlji.

Naša lokacija, biće Yala nacionalni park, mjesto sa najvećom gustinom leoparda na svijetu, a mi ćemo im se iz prve ruke približiti i barem na nekoliko sati, biti dio njihove svakodnevnice.

Kao i svakodnevnice ovih slatkih slonova.

DAN 11 – Učimo surfati

Današnji dan je isto predviđen za plažu, samo ovo neće biti baš klasičan dan na plaži. Sa onima koji budu željeli još malo avanture, ići ćemo na surfanje, a Šri Lanka je kažu jedna od najboljih destinacija za to u ovom dijelu svijeta za početnike.

Talasi nisu preveliki, već taman onako dovoljni, da se oprobamo u ovom novom sportu za nas. A usput i da uživamo u nevjerovatnoj prirodi oko sebe, dok budemo padali sa daske vjerovatno 🙂

DAN 12 – Slobodan dan za kupanje

Danas nećemo ići nikuda. Bila bi šteta ne provoditi više vremena na ovim plažama, zar ne?

DAN 13 – Obilazimo prekrasni Gale – Fakultativni izlet

Zadnji izlet na koji idemo.

Znam, tako je brzo prošlo sve i ne mogu vjerovati da sutra idemo kući. Ali to ne znači da ovaj dan nećemo uživati istražujući ovaj UNESCO zaštićeni spomenik, tvrđavu koja datira iz 16. vijeka. Ili da se nećemo zabavljati istražujući istorijske objekte, crkve i kućice izgrađene u kolonijalnom stilu, koje se nalaze ovdje, te šetati uz zalazak sunca ovim prekrasnim mjestom.

DAN 14. – Slobodan dan i polazak kući

Danas je naš zadnji dan u Šri Lanci koji ćemo najviše iskoristiti za druženje sa lokalcima, kupovanjem posljednjih suvenira i pakovanjem. S obzirom da je naš kasno u veče, imaćemo dobar dio dana za slobodne aktivnosti, prije nego se u kasnijim popodnevnim satima, zaputimo za Kolombo, iz kojeg letimo nazad kući.

Kad se ide?

Termin putovanja: 2.3.2022-15.3.2022. (11 noćenja – 14 dana)

Sa kim se leti?

Prevoznik je kompanija Turskih Airlines, a let je iz Sarajeva sa presjedanjem od par sati u Istanbulu i na Maldivima.

Gdje smo smješteni?

Smještaj će biti u privatnim apartmanima opremljenim sa svim potrebnim sadržajima.

Uz smještaj, imaćete i doručak oji obično podrazumijeva neko lokalno jelo i svježe tropsko voće. Njam.

Uz to, potrudili smo se da lokacije na kojima ćemo biti smješteni, imaju duh ove zemlje, te ćete tako na pojedinim mjestima, imati priliku da uživate u pogledima poput ovih,

bazenima poput ovih,

te, miru i privatnosti, kao što ćete je imati ovdje.

Šta je sve uključeno u cijenu?

  • Prevoz na relaciji Beograd – Istanbul- Kolombo i nazad
  • Smještaj u hotelima i privatnim apartmanima sa uključenim doručkom
  • Usluge transfera od aerodroma i nazad
  • Usluge pratioca grupe i vodiča

Šta nije uključeno u cijenu?

Cijene fakultativnih izleta

Sigirija i Dambula – 75 evra
Mineria safari i Polonaruva – 75 evra
Adams peak – 25 evra
Nuwara Elia i Ella – 50 evra
Yala safari – 90 evra
Gale – 25 evra

Ukupna cijena svih izleta iznosi 340 evra, ali ukoliko uzmete komplet paket, cijena je tada 50 evra niža i iznosi 290 evra za sve izlete.

Sviđa ti se plan i hoćeš da putuješ sa mnom?

Pošalji mi svoje podatke na mejl: info@zepterpassport.com zajedno sa imenom i prezimenom i kontakt telefonom, kako bismo te stavili na listu zainteresovanih putnika, a možeš nas pozvati i na broj telefona +387 65 693 000, ukoliko imaš bilo kakvih pitanja.

Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti avans od 30% cijene ture, kako bismo vam mogali garantovati mjesto u grupi.

Nakon 31.1. cijena putovanja se uvećava za 50 evra.

Za ulazak na Šri Lanku, trenutno je obavezan PCR test ne stariji od 72 sata. Putnici moraju biti vakcinisani, i od poslednje revakcine neophodno je da je prošlo minimum 14 dana

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 comments