Park Guelj

Šta vidjeti u Barseloni? (TOP 12 mjesta)

Ako planiraš put u ovaj dio Španije i zanima te šta vidjeti u Barseloni, u ovom tekstu donosim ti listu TOP 12 stvari koje moraš vidjeti u ovom čudu od grada. Toliko toga ima da se vidi i radi u ovom gradu da bismo mogli danima da pričamo o tome, ali sam ipak pokušao, da na jednom mjestu stavim ono što nikako ne smiješ propustiti.

The best of the best.

Uz to, uz određene atrakcije koje se plaćaju, stavio sam i cijene ulaza kao i još neke dodatne informacije za koje sam smatrao da ti mogu biti od koristi.

I da.

Ako misliš da sam zaboravio nešto, piši mi u komentar dole, kako bismo nadopunili ovo listu i napravili jedan ultimativan vodič o tome šta vidjeti u Barseloni.

Šta vidjeti u Barseloni – TOP 12 lista

1. Sagrada Familia

Sagrada Familija

Postoji li prepoznatljiviji simbol Barselone od Sagrade Familije? Jedan od najneobičnijih objekata u Evropi, ova spektakularna bazilika dominira svojim okruženjem sa svojih 18 visokih tornjeva, te je danas vjerovatno jedno od najpoznatijih dijela Antonija Gaudija, osobe čije ćeš ime često da čuješ za vrijeme čitanja ove priče.

Priča kaže da je Gaudi 1883. dobio zadatak da dizajnira ovu baziliku kao neogotičku crkvu. Međutim, smatrao je da može napraviti nešto mnogo bolje i zanimljivije, te je odlučio da stvori nešto iz Art Nouveau arhitekture.

Kamen temeljac na Sagradu, postavljen je još 1882. godine, a od Gaudijeve smrti 1926. kada ga je pregazio tramvaj, čak devetorica arhitekata pokušala su bezuspješno da je završe. Iako je Gaudí prvobitno predviđao da će za izgradnju bazilike biti potrebno između deset i petnaest godina, ona nikada nije zvanično završena. Suštinski, niko ne zna da li će ovaj projekat ikada biti završen. 

Možda nisi znao ali …

postoji priča među lokalcima da je svojevremeno dok je Ronaldinjo igrao u Barseloni, za vrijeme snimanje jedne reklame za Najk, loptom polomio dio stakla na jednom prozoru Sagrade Familije. Ispostaviće se da je to Ronaldinju drugo staklo koje je slomio na nekoj katedrali.

Cijena ulaza: od 17 evra na više

Možda ti bude interesantno: Objavio sam knjigu o svom putovanju od tri mjeseca po Južnoj Americi

2. La Rambla

šta vidjeti u Barseloni - La Rambla

Ako bi postojalo srce društvenog života Barselone, ono jedno mjesto na kojem se nekako sve dešava, to je La Rambla. Ova široka avenija, inače dijeli Stari grad na dva dijela, a proteže se od trga Plaça de Catalunya, gdje se nalazi predivan samostan Santa Anna iz 12. vijeka, pa sve do luke.

Kada bi tražio da je opišem u nekoliko riječi, bila bi to široka ulica prepuna restorana i barova sa velikim brojem uličnih performera i muzikom koja gotovo da nikada ne prestaje. Ovo je jedno od onih mjesta gdje ćeš poželjeti uvijek da se vratiš, a prema lokalnoj legendi, ukoliko popiješ malo vode sa Canaletes fontane, to će se i desiti.

Osim šetališta, na La Rambli se nalazi Palau Güell, impozantan dvorac i još jedno djelo sjajnog Gaudija.

Možda nisi znao ali…

riječ rambla, dolazi od arapske riječi ramla, koja znači pješčano. Za vrijeme 10. i 11. vijeka, kišno vrijeme i vjetar koje je došlo sa Collserola planine, ponijelo je sa sobom i pjesak, prekrivajući tako ovu površinu.

3. Park Guelj

Park Guelj

Ovaj neobični, šašavi i simpatični park, još je jedno Gaudijevo remek djelo, koje je zaštićeno od strane UNESCO kulturne baštine. Stvaran je u period od 1900. i 1914. godine, a sam Gaudi mnogo volio ovaj dio grada, te se njegova kuća nalazila ovdje.

U parku se nalazi sedam kapija, a na onoj glavnoj, napisane su u mozaicima riječi Parc i Güell, označavajući da je ovdje početak.  Na ulazu u park je višebojna mozaična fontana, napravljena u obliku mitološkog bića nalik Pitonu, iz čijih usta teče voda, što je u skladu sa vjerovanjem da je Piton čuvar podzemnih voda.

U parku Guelj, nalazi se i najduža klupa na svijetu, kao i Casa Museu Gaudí, kuća u kojoj je on živio, a u kojoj se danas nalaze uglavnom dekorativni predmeti i namještaj, koji je dizajnirao.

Možda nisi znao ali…

nekada je park Guelj bio potpuno besplatan za posjetioce. Međutim, usljed velikog porasta broja turista, grad odlučio da malo zaradi.

Cijena ulaza: 10 evra

4. Park citadela

park citadela

Mogu li da budem iskren i kažem da mi je ovo možda najdraže mjesto u Barseloni? U parku se nalazi vještačko jezero, na kojem možeš iznajmiti čamac, pozvati svoje najdraže i veslati uživajući u smiraju koji te okružuje, a tu je i fontana “La Cascada” izgrađena za Univerzalnu izložbu 1888. godine.

Evo, već mi naviru sjećanja na trenutak kada sam prvi put došao ovdje. Zar nije divno ovo mjesto? Ovaj veliki park površine 30ha, je i mjesto u kojem se nalazi zoološki vrt Barselone, sa oko 7.500 životinja, među kojima su najpoznatije gorile, delfini, snježni leopardi, krokodili i aligatori. Bivša prva atrakcija vrta, albino gorila imena Pahuljica, uginula je 2004. godine.

Možda nisi znao ali…

u blizini samog parka, nalazi se i Trijumfalna kapija, koja isto tako vrlo moćno izgleda.

5. Gotička četvrt

Gotička četvrt

Ako je La Rambla žila kucavica grada, gotička četvrt je njegovo duhovno središte, s obzirom na to da se ovdje nalaze relikvije drevnih rimskih građevina, kao i srednjovijekovni spomenici od velikog značaja.

Šetajući kroz gotičku četvrt, otkrićeš jedan drugačiji svijet Barselone, ispunjen uskim ulicama popločanim kaldrmom, na momente osjećajući da se vraćaš stotinama godina kroz prošlost. Na ovom mjestu nalazi se i Pikasov muzej, smješten u nekoliko gotičkih kuća. U njemu možda nećeš naći mnogo poznatih Pikasovih slika, ali muzej je prepun skicama i ostalim radovima iz njegovog ranijeg života, te ga svakako vrijedi pogledati.

A dok si ovdje, ne propusti posjetiti i čuvenu gotičku katedralu, poznatiju kao Katedrala La Ceu.

Katedrala gotička

Možda nisi znao ali…

na ovom mjestu su Kristofera Kolumba primili katolički vladari nakon svog prvog putovanja u Novi svijet.

6. Casa Mila

casa Mila Barsa

Casa Milà još je jedna od Gaudijevih kreacija, koja se danas nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Njeno drugo ime “La Pedrera”, u prijevodu označava”Kamenolom”.

Izgrađena između 1906. i 1912. godine, ova sasvim neobična i jedinstvena u svijetu zgrada, možda je nešto najkreativnije što je Gaudi ikada stvorio. Svaka linija fasade od prirodnog kamena je zakrivljena, sa zaobljenim prozorima i metalnim balkonskim ogradama koje se vrte oko oblika biljnog oblika. Čak i krov ima valoviti oblik dopunjen ukrasnim dimnjacima.

Možda nisi znao ali…

ulaz u zgradu nalazi se na Carrer de Provença, kroz kapiju od kovanog željeza koja vodi do unutarnjeg dvorišta.

Cijena: od 22 evra na više

7. Stadion Kamp Nou

Kamp Nou stadion

Najveći stadion u Evropi i mjesto na kojem igra jedan od najboljih timova u istoriji ovog sporta, otvoren je još 1954. godine, a sa kapacitetom od 99,354 gledalaca, spada i među najveće stadione na svijetu. U jednom trenutku, kapacitet stadiona dostigao je čak 120,000 mjesta, te je bio u rangu sa čuvenom Maracanom u Brazilu, ali je usljed sigurnosnih razloga kapacitet smanjen.

Sve do 2001. godine, službeno ime stadiona bilo je “Estadi del FC Barcelona’”, ali na referendumu koji je tada sazvao Joan Gaspart, članovi kluba su sa 68,25% izglasali Kamp Nou kao oficijelo novo ime, koje je već dugo godina bilo neslužbeno ime po kojem se prepoznavao stadion.

U prevodu sa katalonskog, Kamp Nou, znači “nova zemlja”

Možda nisi znao ali….

muzej Fudbalskog kluba Barselona je najposećeniji muzej u gradu, sa više od milion posjeta svake godine.

8. Magične fontane

Magične fontane

Jedna od stvari koje obavezno moraš uraditi tokom noći u Barseloni je da pogledaš predstavu čarobne fontane i njen ples u milion različitih boja.

Ali osim što pleše, ova fontana će te očarati svojom pjesmom u kojoj će se tokom jednosatnog spektakla, smijenjivati čuvene numere iz filmova kao što su Gospodar prstenova, Kum i Titanik. Ovaj muzički spektakl sa najrazličitijim koreografijama godišnje poseti preko dva miliona ljudi!

Možda nisi znao ali…

ova fontana za svoj muzički spektakl ispusti u sekundi više od 2400 litara vode, a za nastup koristi skoro 5000 lampi!

9. Monžuik

Monžuik

Da li je bolji pogled sa Monžuika ili TIbidaba, stvar je ukusa. Možda je pogled sa Tibidaba nekako pregledniji, ali ovaj sa Monžuika je zasigurno šarmantniji. Čitav kompleks nekada je bio prilično neuređen i zapušten, ali je za potrebe Svjetske izlobže 1929. godine renoviran, te je danas zasigurno jedna od lokacija koje ne smijete propustiti u gradu.

Ukoliko se odlučiš da posjetiš ovo mjesto, onda obavezno obiđi i Olimpijski stadion, izgrađen za potrebe Olimpijade 1992. godine, koja je održana u ovom gradu.

Možda nisi znao ali…

glavna atrakcija Monžuika je žičara sa koje se možeš spustiti do grada, a vožnja istom pruža najbolji pogled na Barselonu iz vazduha.

10. Casa Batilo

casa batllo

Kada govorimo o tome šta vidjeti u Barseloni, ne možemo a da ne spomenemo još jednu nevjerojatnu Gaudijevu kreaciju, Casa Batllo, jednu od najkarakterističnijih modernističkih zgrada u Barseloni.

Zgradu je 1877. godine sagradio Emilio Sala Cortes, da bi ju već 1900. godine kupio imućni Josep Batilo. Prva stvar koju je uradio po kupovini, bila je šta drugo nego poziv za Gaudija kako bi je preuredio. Gaudi dodaje peti sprat kuće, kompletno mijenja njenu unutrašnjost, te stavlja novu fasadu, pa tako 1906. kuća Batilo zvanično biva završena.

Možda nisi znao ali…

čitava fasada napravljena je od mozaika sastavljenih od komadića stakla i keramike.

Cijena: od 25 evra na više

11. Bolnica Sant Pau

Početkom 20. vijeka, usljed velikog rasta broja stanovnika u gradu, došlo je do potrebe za izgradnjom nove, moderne bolnice. Bolnica 1401 Santa Creu, koja je bila u funkciji pet vijekova u gotičkom srcu Barselone, potpuno je zastarjela, te se tako rodila ideja za novom.

Tu na scenu dolatzi bankar Paul Gil Sera, koji se nudi da donira veliki dio svog bogatstva za izgradnju nove moderne bolnice koja će krasiti njegov grad, te je ovo što vidiš danas, veliki dio njegova zasluga. Ipak, i njegov novac nestaje nakon 10 godina, te je danas od 48 planiranih paviljona, izgrađeno 27.

Možda nisi znao ali…

do bolnice možeš doći direktno od Sagrade Familije, šetajići prelijepom “Avinguda de Gaudí” ili metrom do stanice “Hospital Sant Pau”.

Cijena: od 9,5 do 13,5 evra zavisno od godina

12. Akvarijum u Barseloni

akvarijum

Iako se nalazi na kraju ove liste, ne znači da je akvarijum nešto manje lijep ili značajan za ovaj grad. Uostalom, ovo je najveći akvarijum u Evropi! Veći čak i od onog nevjerovatno iz Valensije koji me je oduševio.  U 80m stakla se nalaze tuneli koji vode kroz okeanijum, koji pak sadrži 4000 vrsta riba, uključujući i glavnu atrakciju – ajkule.

Možda nisi znao ali…

Okeanarijum koji je ujedno i najveća atrakcija ovog mjesta, sadrži mnoge nevjerovatne vrste riba, smještene u četiri miliona litara vode.

Cijena: 21 evro

Šta vidjeti u Barseloni – završna riječ

Toliko toga bi se još moglo pisati o ovom divnom gradu, ali nekako htio sam da u ovaj tekst stavim ono najbolje od najboljeg. Ukoliko imaš još prijedloga i ideja šta bi trebalo da se nađe na ovoj listi, piši mi u komentar ispod.

Koje je tvoje omiljeno mjesto u Barseloni?

Na ovom linku, nalazi se i lista zanimljivih informacija o ovom gradu.

P.S. Objavio sam putopisnu knjigu sa putovanja od skoro tri mjeseca po Južnoj Americi. “Pisma iz Južne Amerike”. Da je poručiš, klikni ovdje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments