Plaža na Sejšelima

VODIČ za putovanje na Sejšele (2023)

Ako planiraš putovanje na Sejšele ili jednostavno tražiš određene informacije vezane za ovo mjesto, ne traži dalje, jer pred tobom je najkompletniji vodič koji ćeš naći na našem jeziku.

Ozbiljno.

Inače, postoje dva razloga zbog kojeg sam se posebno potrudio dok sam pisao ovaj vodič. Prvi je činjenica da su Sejšeli bilo prvo putovanje na koje sam otišao sa svojom mamom. Kako sam neko ko često dajem otkaze na poslovima jer mi jednostavno dosadi, a ona to ne može da shvati, pa mi govori da je najbitnije da sam prijavljen, odlučio sam da je dovedem ovdje, da joj bar malo vratim za sve stresove koje je možda sa mnom preživjela. Nekako, dugo sam htio da je odvedem na neko ovakvo mjesto, da i ona vidi ovaj nestvarni svijet. Da joj se zahvalim za sve što je učinila u životu za mene, na barem ovaj mali način.

A mama najviše voli da čita moje tekstove, pa zato sada kada bude listala moj sajt, moći će da uživa u sjećanju na ovo ljetovanje i prisjeća se predivnih trenutaka koje smo zajedno imali ovdje.

Hvala ti mama za sve što si učinila za mene!

A drugi razlog što pišem ovaj vodič je što želim da i ti koji ovo čitaš, dobiješ sve potrebne informacije koje će ti trebati kada odlučiš da jednoga dana i sam dođeš na ovo čudesno ostrvo, a iskreno se nadam da će ti ovaj tekst pomoći u tome.

Ali prije nego krenemo…

Želim da ti dam par informacija za koje vjerujem da će ti pomoći kada budeš putovao na Sejšele.

Prije svega, kada je u pitanju smještaj, na ovom sajtu možeš rezervisati povoljan smještaj na Sejšelima, a ovdje možeš uzeti jeftine avio karte. A za one koji planiraju da ostaju duže u zemlji i obilaze dosta atrakcija, na ovom linku imate listu zanimljivih tura i izleta koje možete raditi u zemlji. Posebna preporuka za ovu neobičnu turu sa ostrva Pralin, gdje ćeš imati prilike da roniš, družiš se sa džinovskim kornjačama i doživiš još mnogo toga.

Ono što ti isto tako može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćeš uštedjeti dosta novca na minute i internet.

Isto tako, ukoliko te zanima, snimio sam i ovaj video u kojem sam podijelio svoje iskustvo na ostrvu sa mamom, te se nadam da će ti se dopasti.

 

Upozorenje pred čitanje ovog teksta i moguće nuspojave

Pretraživanje jeftinih avio karata na sajtu Qatar airwaysa, traženje saputnika za putovanje na Sejšele i sabiranje broja dana godišnjeg odmora koji ti je ostao.

Putovanje na Sejšele – osnovne informacije

Prije nego nastavimo ovaj tekst, bitno je da pojasnim gdje se Sejšeli nalaze. U pitanju je grupa od čak 115 ostrva locirana u sred Indijskog okeana, na kojima živi oko 95,000 stanovnika, a službeno pripadaju Africi. Istorija ovog mjesta priča o tome da su ostrva prvo bila pod vlašću Francuza, kasnije Britanaca, da bi svoju nezavisnost dobila 1976. godine, te su upravo iz ovog razloga, francuski i engleski službeni jezici zemlje, uz kreolski.

Najveća ostrva su Mahe (na kojem se nalazi i glavni grad Viktorija), La Dig i Pralin, te gotovo svi turisti idu na jedno od ova tri ostrva. Svako od njih predivno je na svoj način, sa svojim specifičnostima i zanimljivostima.

Najveći, ali i jedini međunarodni aerodrom na ostrvu, nalazi se na Maheu, tako da će ovo ostrvo sigurno biti vaša prva destinacija na Sejšelima. Mada, ukoliko želite, možete dok ste već na aerodromu, uzeti prevoz ka jednom od druga dva veća ostrva, ukoliko ne planirate zadržavanje na Maheu.

Lokalna valuta je sejšelski rupi (SCR), mada lokalci nerijetko uzimaju i evre. Posebno taksisti. U vrijeme mog boravka, 1 evro = 16 rupija.

Kako doći na Sejšele?

Qatar airways let

Vjerovatno prvo pitanje koje postavljaš sebi sada. Mislim, super su sigurno Sejšeli, ali ajd ti meni Robi reci fino kako da ja odem tamo.

Evo ide i to. Ništa ne brini.

Ako stanuješ negdje na ovom našem brdovitom Balkanu, najlakši i najjeftiniji način da odeš na Sejšele je putem Qatar airwaysa leta koji preko Dohe ide za Mahe na Sejšelima. Možda nisi znao, ali od 31.10.2017. godine, uvedene su čak četiri nedjeljne linije za Katar iz Sarajeva, što je u mnogome povezalo našu zemlju sa svijetom, jer iz Dohe imaš letove za preko 150 destinacija, a Sejšeli su svakako među njima.

Qatar airways je proglašen za najbolju avio kompaniju na svijetu već četiri puta, te iako je u pitanju duža relacija i let od podosta sati, imaš skoro 4000 filmova, muzika i igrica da pređeš.

Taman privodio kraju Deadpool 2, kad ono stjuardesa kaže sljećemo. A gdje me sad prekinu dok ne znam da li će Rajan Rejnolds preživjeti na kraju!

Ako te zanima ovaj let i tražiš povoljnu kartu za Sejšele, pogledaj ovaj link.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

Bonus savjet – iskoristi opciju dugog layovera

Super stvar koju možeš uraditi je bukirati let koji layover veći od 12 sati, jer u tom slučaju većina avio kompanija ti daje hotel sa 4 ili 5 zvjezdica na raspolaganju u kojem možeš da odmoriš i napuniš baterije.

Znači, sam nađeš let za Sejšele gdje ti je pauza recimo 14 sati između letova. Kad sletiš, prvo odeš lagano u hotel, malo odspavaš i odmoriš se. Istuširaš se. Onda lagano prošetaš po Dohi, obiđeš neke stvari, odeš do starog souq Waquifa i do Korniša. Kad obiđeš to sve, vratiš se u hotel, opet se malo istuširaš jer u Dohi je često mnogo vruće. uzmeš svoj ručni prtljag i pičiš na let.

Ovo možeš uraditi čak i u povratku. Znači, nije bitno da li je layover u dolasku ili odlasku sa destinacije.

Čak i ako ti je layover manji od 12 sati, možeš bez problema uzeti ući u Katar, izaći po gradu, obići neke stvari i vratiti se na let.

Tako sam ja uradio.

Zar ne bi bilo kul obići i Dohu i Sejšele u jednom?

I da. Kada dođeš na Sejšele, možeš uzeti ovaj transfer od aerodroma do smještaja i ne razmišljati o tome kako se prevesti do mjesta, već sve isplanirati na vrijeme.

Mapa Sejšela

Ispod se nalazi mapa Sejšela preuzeta sa Google maps, na kojoj možeš da vidiš položaj tri glavna ostrva. Ostrva su prilično blizu jedno drugom i mogu se relativno lako obilaziti.

mapa Sejšela

Klima na Sejšelima

Super stvar na Sejšelima je što su tokom čitave godine temperature približno iste, bez velikih oscilacija. Nešto kao na Zanzibaru.

Tako ćete tokom čitave godine dočekati vrijeme gdje noći rijetko kada idu ispod 24 stepena, a dan rijetko preazi 32. Dok sam bio tamo, prognoza je izgledala ovako.

sejseli vrijeme

Nije loše, zar ne?!

Tako da ako se pitaš u koje doba godine posjetiti ovo ostrvo, ne moraš mnogo da brineš. Jedino što lokalci kažu da tokom juna, jula i avgusta više pada kiša, pa možda da izbjegavaš taj period.

Ono što je bitno da znaš je da je sunce mnogo, ali mnogo jako ovdje. Lako se izgori. Ovo je najviše zbog toga što dok si na plaži i kuliraš, konstantno osjećaš vjetar koji lagano duva, te uopšte nemaš osjećaj da je nešto toplo. Kontaš, mogu satima da se izležavam ovako.

Nemoj, molim te!

UV zračenje je nekoliko puta veće nego kod nas, a koža sve pamti.

Znači, pamet u glavu!

More je isto tako jako toplo i obično je na nekih 26-27 stepeni.

temperatura mora

Kada putovati na Sejšele?

Sejšeli važe za atraktivnu destinaciju tokom čitave godine, ali ipak postoje određeni mjeseci kada smatram da je boravak prijatniji. Moja preporuka su mjeseci april, maj, te oktobar i novembar, koji predstavljaju period umjerene klime, bez prevelikih vrućina i sparine, ali i bez previše vjetra.

Klima tokom ovih mjeseci zaista je prijatna i idealna za izležavanje na plaži, ronjenje, te šetanje po ostrvu koje u sezoni velikih vrućina, može da ne bude baš tako prijatno.

Još jedan razlog zbog kojeg bih ti preporučio posjetu u ovim terminima, je činjenica da ćeš izbjeći velike gužve i sve veći broj turista koji polako, ali sigurno počinje da dolazi na ovo ostrvo. Oni obično dolaze u periodima oko Nove godine, kao i tokom jula i avgusta, kada su obično godišnji odmori u većini evropskih zemalja.

Cijene na Sejšelima nisu strašne

supermarket u Aftici

Malo jače nego kod nas, ali nije strašno, s obzirom na to da je u pitanju ostrvo na koje dolaze samo oni visokog budžeta, te da je putnička garnitura obično sačinjena od Zapadne Evrope i bogatih Azijata.

U lokalnim marketima, osnovne životne namirnice, sasvim su povoljne, čak i za naš standard, jer su cijene prilagođene životu lokalaca. Skupe su jedino luksuzne stvari. Večere po restoranima, turistički obilasci i stvari koje lokalci ne konzumiraju.

Tropskog voća ima u izobilju, a posebno na centralnom marketu u Viktoriji, gdje za par evra možeš da degustiraš i najegzotičnija tropska čuda.

Na Eden Islandu pored Victorije imaš i poznati market Špar, gdje imaš sasvim dovoljno povoljnih namirnica.

Ako želiš da isprobaš neke kreolske specijalitete, cijenu su zaista skroz povoljne, ali o njima ću ti pisati nešto kasnije.

S toga, ne brini. Sejšeli možda zvuče luksuzno, ali daleko od toga da će te oderati po džepu.

Šta vidjeti na Sejšelima – kuda ići, šta raditi, gdje se kupati? (Sejšelska ostrva)

Ukoliko si pažljivo čitao ovaj tekst, već si saznao da na Sejšelima postoje tri glavna ostrva koja se zovu Mahe, La Digue i Praslin.

Svako od ovih, kao i nekako sve u životu, ima svoje prednosti i mane, a u nastavku ovog najkompletnijeg vodiča za putovanje na Sejšele, pokazaću ti šta možeš da očekuješ na kojem ostrvu i pomoći ti da se odlučiš gdje da odeš.

Mahe

Mahe je najveće ostrvo Sejšela, na kojem se nalazi aerodrom, kao i glavni grad Viktorija. Možda nisi znao, ali Viktorija je i najmanji glavni grad na svijetu, u kojem se nalazi nekoliko zanimljivih stvari koje bi trebao obići.

Najviše me odušveio Tempio Hindu, jedini Hindu hram na ostrvu koji izgleda zaista moćno.

Da li zbog toga što je ovo prvi Hindu hram koji sam vidio u svom životu, ili same činjenice da je njegova unutrašnjost flertujte na granici između čudesnog i kičastog, ne znam ni sam.

Tempio Hindu

Zanimljivi su i ulični sat, koji predstavljala kopiju mnogo većeg sata koji se nalazi na stanici Paddington u Londonu, kao i prava kreolska kuća Kenwyn u kojoj možeš da kupiš zanimljive suvenire.

Paddington sat

Mjesto gdje sam provodio najviše vremena je lokalna pijaca u Viktoriji. Čisti hedonizam za sve ljubitelje egzotičnog. Voća i povrća čije ime nikada nisi čuo, svježe ribe upecane tog jutra, začina hiljadu mirisa.

Egozitka level 100.

Još na izlazu sretneš ove klince koji se vraćaju iz škole, te svojim osmijesima napune energijom za čitav dan.

Pijaca radi već od 4 ujutro, a zatvara u 5 popodne, pa ti preporučujem da je posjetiš čim prije. Otvorena je svaki dan, osim nedjelje.

Ako si ljubitelj prirode i biljaka, nemoj propustiti divnu botaničku baštu u blizini Viktorije, koja se nalazi na čak šest hektara i u njoj se nalaze neke mnogo kul biljke, poput drveta slonove jabuke iz Malezije, kao i venecuelanske ruže.

Sve u svemu, izdvoji 4-5 sati da provedeš u Viktoriji. Ne treba ti više.

Posjeti i Morne Seychellois, najveću planinu na Sejšelima, sa koje imaš mnogo dobar pogled na ostrvo, a tokom šetnje do vrha, moći češ da vidiš čuvenu biljku mesoždera. Ne guraj prste tamo gdje ne treba.

Gledaj da dođeš rano ujutro ili kad nije jako sunce. Sparina je za ne opisati.

A dok si na Maheu, moći ćeš i da vidiš nešto sasvim posebno.

Pravo piratsko blago

Jedino što još uvijek nije otkriveno, ali kada ga otkriju biće baš to. Pravo piratsko blago.

Kao ono sa Pirata sa Kariba.

Recimo.

Postoji jedna zanimljva priča koju će ti ispričati ovdašnji lokalci. Naime, sve je počelo 1721. godine, kada je Frnacuz Olivier Levasseur, inače poznat kao ‘La Buse” sa svojih 750 gusara na tri broda, tokom jedne plovidbe nabasao na portugalski galiju leteći britanske boje, Nossa Senhora do Cabo, u luci La Réunion.

Ubrzo su prišli brodovima, ubili njihovu posadu, a ono što su tamo našli, istoričari opisuju kao “plutajuća kuća sa blagom”. Bezbroj predmeta od zlata, dragog kamenja, dijamanata i bisera.

Svo blago brzo su odnijeli u svoje tadašnje sjedište na Madagaskar, biježeći od britanske mornarice, a dio blaga je podijeljen između gusara. Svaki je dobio 42 dijamanta i 5000 novčića.

Levasseur je zadržao ostatak. Upravo tada mu se gubi svaki trag, a zbog svoje ljubavi i često boravka na Sejšelima, vjeruje se da je svoje blago, sakrio upravo negdje na ostrvu Mahe.

Do danas ono nije pronađeno.

Na istočnoj obali ostrva, nedaleko od hotela Kempinski, nalazi se Pirates cove, gusarska pećina sa velikim brojem predmeta iz ovog perioda, i muzejom.

Pirates cove

Ako si u fazonu ovih priča i kao klinac si maštao da budeš gusar, evo prilike da se malo uživiš u priču. A ako želiš da naučiš više o ovom ostrvu, možeš uzeti ovu turu u kojoj će zajedno sa jednim lokalcem, proći kroz sva najbitnija mjesta čitavog ostrva i naučiti više o njemu.

Plaže na Maheu

Iako Mahe nije tolik poznat po pitanju plaža kao Praslin i La Digue, plaže ovdje su za prosječnog turistu nevjerovatne. Fenomenalne. Kao sa razglednica. Pogledaj samo ovo.

Gotovo svaka plaža izgleda ovako.

Ali ako tražiš the best of the best, ovo je 5 plaža na Maheu koje ne smiješ propustiti.

Beau Vallon

Najduža plaža na ostrvu i vjerovatno najpopularnija. Ako želiš da upoznaš lokalce i družiš se sa njima, onda je ovo mjesto za tebe. Ovo mjesto pravi je raj za sve ronioce, jer osim što je podvodni svijet ovdje kao iz filmova, struja gotovo da nema. Isto tako, tokom čitavog dana imaš veliki broj štandova koji na šetalištu na glavnoj ulici prodaju kreolske specijalitete po vrlo povoljnim cijenama.

I da.

Ovdje su i najbolji zalasci sunce koje sam vidio na Sejšelima.

zalazak sunca na Sejšelima Beau Vallon

Anse Intendance

Anse Intendance

Po mišljenju mnogih, jedna od boljih plaža indijskog okeana! Fantastično tirkizno more i činjenica da je dno bez koralnih grebena, savršena su preporuka da provedeš nekoliko dana baš ovdje, a možda će te zanimati da je ovo i mjesto gdje kornjače polažu svoja jaja.

Ako bi već postojala mana ove plaže, bila bi to činjenica da se kupanje ne preporučuje u periodu od juna do septembra, zbog jakih struja.

Anse Royale

anse royale plaza

Vjerovatno najbolja plaža za ljetovanje sa porodicom, što zbog plitke i mirne vode, što zbog dosta prirodnog hlada. Do plaže se dolazi bez većih problema s obzirom na veliki broj buseva koji idu ka vamo.

Zanimljivo da je i plaža istorijsko mjesto, jer upravo na ovom mjestu je 1772. godine stvoren prvi vrt začina na Sejšelima.

Kempinski (Baie Lazare)

Baie Lazar plaža

Plaža na kojoj sam proveo najviše vremena na Sejšelima s obzirom na to da sam boravio u ovom hotelu. Plaža je fenomenalna, čist pjesak, nema gužve, more toplo. Jedina zamjerka joj mogu biti poprilično visoki talasi, kao i činjenica da je na nekim mjestima koralno dno, pa je poželjno nositi zaštitnu obuću.

Ali postoje dvije stvari zbog kojih me je ova plaža oduševila.

  1. Ovdje se nalaze najnevjerovatnje školjke koje ćeš ikada vidjeti.
  2. U blizini možeš da vidiš i džinovske kornjače sa Aldabre, a naš hotel  organizuje svakodnevno hranjenje ovh dragih stvorenja. Možda i najbolje iskustvo koje sam doživio na ostrvu, da budem iskren.

Pozdrav od mene i Džonija.

kornjače sa Aldabre

Pralin (Praslin)

Ako si na Pralinu, ono što nikako se smiješ propustiti, je UNESCO zaštićen nacionalni park, Vallee De Mai. Naći ćeš ga u strogom srcu ostrva, a za njega komotno izdvoji pola dana, jer ovo ti je prava pravcata džungla, a boravak u njoj, nalik je na scene iz nekog filma avanture.

Međutim, postoje dvije stvari zbog kojih je Valle De Mai toliko poseban.

  1. Stanište je autohtonog drveta Coco de Mer (o njemu ću ti ispričati malo više kasnije)
  2. ovdje obitava poseban crni papagaj, do skora ugrožena vrsta ptice

Ovdje isto možeš vidjeti i mnogo zanimljivu farmu školjki iz koje se vade posebni crni biseri, čuveni na ovom ostrvu.

Pralin je čuven i po tome što se na njemu nalazi najbolja od najboljih. Famozna, veličanstvena, toliko puta na netu slikana…

TA DA DA DA

Anse Lazio plaža

Rangirana čak na šestom mjestu 2015 godine po izboru Trip Advirosa za najbolju plažu na svijetu!

Anse Lazio

Ali i pored nje, Pralin ima zaista fenomenalne, plaže, a sljedeće četiri su moja preporuka.

Anse Georgette

Uz Anse Lazio, možda i najljepša plaža na Pralinu. Krasi je nevjerovatan miks bijelog pijeska i nestvarno čiste tirkizne vode, te je sasvim sigurno obavezna za sve koji posjete Pralin.

Problem sa ovom plažom je što pripada jedno hotelu, a da bi se do nje došlo Potrebno je pješačiti oko 45 minuta preko golf terena tog hotela, uz naravno prethodnu najavu hotelu da daju dozvolu ulaska

Anse Boudin

anse boudin
Credtis: seyvillas.com

Smještena na sjevero-istoku ostrva, nadgledajući Kurieje ostrvo, Anse Boudin posjeduje zanimljiv miks aktivnosti, veliki broj smještajnih kapaciteta, ali i poglede od kojih zastaje dah. Odlična plaža tokom čitave godine.

Petit Anse Kerlan

Petit Anse Kerlan

Relativno mala plaža, smješteno jako blizu Anse Georgette i Constance Lemurira rezorta, čiji gosti i najviše dolaze na ovu plažu. Odlikuje je mirna voda, idealna za kupanje i plivanje.

Anse Petite Cour

etite cour
Credtis: seyvillas.com

Odlična plaža za sve koji vole ronjenje i snorkling zbog zaista bogatog podvodnog svijeta. Plažu krase i divlje granitne stijene, kao i posebna vrsta drveta, imena “Drvo strpljenja”

La Dig (La Digue)

Nakon Mahe i Pralina, treće po veličini ostrvo na Sejšelima, La Dig slovi za ostrvo sa najboljim plažama ne samo unutar svoje zemlje, već i na svijetu! Sve one wallpaper fotke nevjerovantih plaža koje si nekada gledao po netu, manje više su ovdje.

Ostrvo je poznato i po tome što je automobilima pristup gotovo zabranjen, a kretanje dozvoljeno samo biciklima. Znači, mir je zagarantovan. Nemaš buke i galame. Jedino što čuješ je zvuk morskih talasa, a jedini miris koji osjećaš je tropskog voća kojeg imaš u izobilju.

A ako te brine kako ćeš se kretati po ostrvu, opušteno, jer ovo je ipak malo mjesto, pa ga bicom bez problema pređeš za par sati.

Ali La Dig nisu samo fantastične plaže, već ovdje možeš da i zanimljive farme kokosa i vanilije, kao i veliki broj kornjača. Onih velikih o kojim sam na početku pričao.

Naći ćeš i neke od najboljih primjeraka lokalne arhitekture, kuće u kreolskom stilu, sasvim autentične i posebne, a imaćeš priliku i da degustiraš mnoge lokalne specijalitete u nekim od restorana.

Plaže na La Dig-u

Vjerovatno najteža stvar kod pisanja ovog vodiča za putovanje na Sejšele, bila mi je izabrati samo 5 plaža na La Digu koje bih ti preporučio. Nekako, svaka je savršena na svoj poseban način i svaka ima nešto novo. Drugačije. A opet, svaka je kao sa razglednica.

Ali, u razgovoru sa nekim lokalcima koje sam upoznao ovdje, od kojih jedan čitav dan šeta po plaži u dresu Hrvatske, napravio sam ovu listu.

Anse Source d Argent

Anse Source d Argent

Najčuvenija plaža na Sejšelima. Bez konkurencije. Sigurno i u TOP 10 najčuvenijih plaža na svijetu. Da bi se pristupilo toj plaži plaća se ulaz 7 eura u Union Estate kompleks koji sadrži plantažu vanilije, tvornicu kokosovog ulja. Može bez problema da posluži kao screensaver na računaru.

Anse Coco

anse coco

Najizolovanija i najnetaknutija plaža na ostrvu. Do nje možete doći pješke preko Grande Anse ili Petit Anse. Poznata je po kristalno čistoj vodi i savršeno bijelom pijesku. Savršena je za odmor, relaksaciju i malo samoće.

Anse Gaulettes

Anse Gaulettes

Možda nije najbolja plaža za plivanje, ali ima savršen pijesak sa kojeg možeš fino da zalegneš i uživaš u pogledu na četiri ostrva koja se pružaju pred tobom.

Anse La Reunion 

Anse_Reunion

Jedna od onih plaža koje imaju sve. Veliki broj hotela lociran je u blizini ove sjajne plaže, pa tako imaš i dosta stvari da radiš ovdje. Sa Anse La Reunion sigurno nećeš pogriješiti.

Grande Anse

Zlatni pjesak Grand Anse kao i nevjerovatne stijene fantastičnih formacija, učiniće da se instant zaljubiš u ovu plažu. Meni lično, možda jedna od najdražih plaža.

Hrana na Sejšelima i šta sve probati?

Kempinski hotel Sejšeli

Sejšelska kuhinja nastala je pod uticajem francuske, britanske, indijske, afričke i arapske kuhinje, te je tako i sam pretpostavljaš, kreirana sasvim jedinstvena kuhinja, gdje su najznačajnije namirnice one koje se nalaze u njihovom okruženju: plodovi mora, ribe, kao i raznorazno tropsko voće i začini. Posebno đumbir, kari i čili. Skoro svako jelo ima barem jedan od ova tri začina u sebi. Nekada i sva tri.

Najviše me oduševila tuna sa lokalnom rižom, hobotnica u kari sosu, kao i riba čije ime i dan danas ne mogu da zapamtim. Ali je mnogo dobra.

Cijena ovih jela zaista je povoljna, pa ćeš tako kod većine uličnih prodavaca, pronaći raznorazne lokalne specijalitete po cijeni od nekih 5-6 evra.

Vodu obavezno kupuj u marketima, jer se ovdje pije isključivo flaširana voda. Nikako piti iz pipe.

Ako si ljubitelj slatkiša, obavezno probaj coconut nougat, dezert napravljen od svježe ribanog kokosa, a od pića svakako Takamaka rum, 100% lokalni rum čiji glavni sastojci (voda i šećerna trska). Imaš ga od kokosa i ananasa. Mada, meni je od kokosa lično bolji.

Savjet

Ako nekada poželiš da me usrećiš ili obraduješ, kupi mi nešto od kokosa. Bilo šta. Čokolada, keks, ili neke pina kolada. Ljubav za kokos u svim oblicima!

Lokalci su baš kul

stanovnici Sejšela

Jedini od najzanimljivijih i najsimpatičnijih ljudi koje sam imao priliku da upoznam do sada, bili su Kenijci.

Jesi upoznao nekog Kenijca nekada?

Da budem iskren, zaljubljen sam u dušu ovog naroda. U energiju kojom zrače. Imam osjećaj da je svaki moj razgovor sa njima tako zabavan i sadržajan, čak i ako ne kažemo mnogo. Gdje god da krenem, nekako naletim na njih.

Kenijka

Strašno privlačimo jedni druge.

I nekako, boraveći ovdje, Sejšelci ili kako bi već po našem bilo pravilno, mnogo su slični njima. Veseli. Pozitivni.Spontani. Sa smijehom na licu koji traje čitavu vječnost. Kada ih pitaš za nešto, imaš osjećaš da svu svoju energiju usmjere da ti objasne na to što te zanima.

Djeluju da se i ne sekiraju mnogo. Pitam se da li riječ briga uopšte postoji u kreolskom jeziku?

Vrlo su susretljivi. Vole turiste. Ok, turisti su novac, ali čak i oni koji ne žive od turizma, obični prolaznici čiji lik zaboraviš već nekoliko minuta nakon što se raziđete, uvijek pristaju da ti pomognu. Izađu u susret. Objasne šta, gdje, kako, kud.

Ma ljudi ovdje su čista petica!

Smještaj na Sejšelima i gdje se stacionirati?

smještaj na Sejšelima

VJerovatno najteže pitanje na koje sam trebao odgovoriti u ovom vodiču. Ne radi se o tome da Sejšeli imaju nedostatak smještaja. Ma ima ga na pretek. Više se radi o tome što nekako gdje god da si lociran, uvijek imaš osjećaj da ćeš nešto propustiti.

Vidi o čemu se radi.

Ako odeš na Mahe, najbolje plaže su ti u južnom dijelu ostrva. Ali, tu i nemaš toliko toga da vidiš. Ako si ipak smješten u blizini Viktorije na sjeveru, imaš priliku da vidiš više toga. Više marketa, mjesta za nešto pojesti, popiti. Imaš i muzeje, suvenirnice. Ipak je grad u pitanju i dosta toga se dešava.

Imaš i ovdje sjajne plaže, posebno Beau Vallon, mada malo manji izbor nego na jugu.

Ako si na La Digu i Pralinu, imaćeš veći mir. Veću tišinu. Vjerovatno i bolje plaže. Uživaćeš sam sa sobom. Ali, ovdje nećeš toliko iskusiti lokalni život. Upoznaćeš manje ljudi. Izbor namirnica u većini marketa je oskudniji. A i ruku na srce, ima manje toga da se vidi.

U suštini, sve se svodi na to šta preferiraš i šta ti je bitnije. Ali bez obzira na koje ostrvo odeš, uvijek možeš napraviti izlet na neko drugo.

Putovanje na Sejšele

Mi smo boravili u hotelu Kempinski na Maheu i on je za svaku preporuku. Baš možeš da se odmoriš od svega. Imaš potpuno privatnost. A hrana, usluga, kao i ljudi koji tu rade su nevjerovatni. Nikada nisam doživio tako nešto.

Zanimljivosti o Sejšelima

Kad stigneš na Sejšele, u pasoš ti udare pečat u obliku Coco de mera. U pitanju najveće sjeme na svijetu i nalazi se samo u ovoj zemlji, a specifičan je po tome što podsjeća na ženske i muške polne organe.

Ovo je jedino mjesto na svijetu gdje možeš vidjeti neobično stablo meduze, a vrlo zanimljive su i džinovske kornjače koje mogu živjeti i preko 200 godina.

Nije neobično ni da u po bijela dana ugledaš nekog čudnog šišmiša.

šišmiš

Lokalno stanovništvo kornjače drži u vrtovima kao svoje ljubimce.

A u slučaju da si propustio, prestonica ove zemlje Viktorija, najmanji je glavni grad na svijetu.

Šta kupiti kao suvenir na Sejšelima?

Takamaka – Ako pažljivo čitaš ovaj vodič, znaš da sam ti već pisao o njemu.

Coco de mer – poznat i kao morski kokos, vjerovatno je najpoznatniji suvenir sa Sejšela. Kako i ne bi kad izleda ovako? 🙂

coco de mer

Na šta te podsjeća, hm?

Nigdje na svijetu ne može da nađeš nešto ovako. Sjeme težine i do 25 kila?

Ali budi oprezan.

Vrlo je važno da imaš autentičnu potvrdu o kupovini, tj da dobiješ sertifikat. Od 2017. godine uveden je zakon koji strogo pazi na krijumčarenje ove vrste, pa u slučaju da te uhvate sa ovim na aerodromu, bez da imaš pravu potvrdu, možeš završiti i u zatvoru. 

Nešto sa kornjačom – It’s all about turtles here, rekli bi neki. Lokalci se mnogo ponose svojim džinovskim kornjačama, te ih stavljaju na mnoge suvenire (majice, novčanike, figurice…).

Pijesak – da li još neko skuplja pjesak sa plaža na kojima je bio? Hmm, možda sam to samo ja onda. Najjeftiniji i možda najautentičniji suvenir koji možeš ponijeti sa sobom je mala flašica kristalno mekanog i čistog pjeska sa neke od plaža.

Ovo može biti i odličan poklon za prijatelje, a može da izgleda jako zanimljivo ako ga upakuješ u finu bočicu i malo ukrasiš.

Marame, majice, haljine, uglavnom nešto šareno – Sejšeli slove za jednu od najopuštenijih destinacija na svijetu, a stvari poput ovih, imaš na sve strane.

Bonus savjet

Odlično mjesto za kupovanje suvenira je SENPA. U pitanju je organizacija koja promoviše razvoj malih i srednjih preduzetnika na ostrvu, te je tako u jednom djelu Viktorije, postavila red super drečavih kioska milion boja, na kojim možeš naći mnogo toga. Otvoreni su svakoga dana od 9 do 17 časova.

U Viktoriji imaš i niz lokalnih suvenirnica, a najbolje cijenu su na lokalnoj pijaci.

Rentanje auta, bus – kako se kretati po ostrvu?

Ukoliko planiraš da zaista doživiš sve čari Sejšela, savjetujem ti da ne budeš na jednom mjestu, već da posjetiš barem nekoliko plaža. Makar unutar istog ostrva.

Rentanje je najlakši vid obilaska ostrva, a moja preporuka ti je Alpha Rent a car kompanija, koja je cijenama znatno jeftinija od popularnih zapadnjačkih rent a car firmi (tipa Hertz), a pristojan auto možeš da nađeš već od 30-35 evra po danu. Ok su još i Maki rent a car.

Samo vodi računa da se ovdje vozi lijevom stranom. Zna biti nezgodno ako nikada prije nisi vozio na ovaj način. Pogubiš se u početku.

Busevi su isto sasvim ok varijanta i jako su jeftini. Za svega sedam rupija (oko pola evra) ideš skoro gdje god poželiš, tako da ako nisi u žurbi sa vremenom i tražiš lokalno iskustvo, super opcija. Jedino što moraš da znaš da u autobuse ne daju velike kofere da se unose, pa ako planiraš da busom ideš na ili sa aerodroma, a sa sobom imaš neki džambo kofer, zaboravi. Moraćeš drugačije da se snađeš. Bitno je da znaš i da većina lokalnih buseva, ne vozi nakon 8 časova uveče.

Ako nisi planirao rentati ništa, a imaš kofere koje treba prenijeti sa jedne tačke na drugu, taksi može biti odlična opcija. Generalno nije mnogo skup, a većina automobila posjeduje taksimetar. Ukoliko ga nemaju, trebao bi da dogovoriš cijenu prije nego kreneš.

Kako se kretati od ostrva do ostrva?

Na koje god ostrvo da dođeš, vjerovatno ćeš barem u jednom trenutku poželjeti da obiđeš i druga dva. Prevoz između ostrva nije jeftin. Ne postoji low cost način da se krećeš između ostrva. Jedino možda da ti najbolji drugar ima čamac pa te poveze. Lokalci su vrlo svjesni kupovne moći ljudi koji pretežno dolaze ovdje, a koji na svojim pasošima obično imaju zastave Evropske Unije, pa su tako i izleti cijenovno prilagođeni njima.

Neka standardna cijena izleta na druga dva ostrva, obično će te doći oko 100-tinjak evra, zavisno od toga na koga ćeš naletjeti i od toga koliko se dobro cjenkaš. Stoga, definitivno najbolji način da istražiš pojedina mjesta je rentanjem auta, a na ovom mjestu, možeš pronaći povoljne ponude automobila.

Ali, jednom si ovdje i jednom se živi! Ko zna kad ćeš ponovo na Sejšele, jel tako?

Postoje li određene opasnosti?

Seješeli su zaista bezbjedna destinacija. Stopa kriminala je veoma niska, iako se sa vremena na vrijeme čuje neka priča o krađi torbe ili provaljivanju auta, ali to su veoma rijetki slučaji. Možeš se opustiti i mirno šetati ostrvom. Nemoj se obazirati na tekstove poput ovoga, jer ja se niti u jednom trenutku zaista nisam osjetio ugroženo.

Za svaki slučaj, preporuka ipak je da vodiš računa o svojim stvarima i da ne nosiš sa sobom veće količine novca, kao što to ne bi radio ni u svom gradu, zar ne? Isto tako, veći broj smještajnih kapaciteta na ostrvu, obično će imati i noćnog čuvara.

Kada zađe Sunce, vidjećeš da je osvjetljenje na većini ostrva gotovo nepostojeće, pa stoga izbjegavaj da lutaš sam po zabačenim krajevima u sred noći. Obrati pažnju i dok si na ulicama Viktorije ili na popularnim mjestima kao što je Beau Vallon, gdje često bude veliki broj ljudi. Jednostavno, u velikim masama, nikada ne znaš na koga ćeš sve naići.

Ali nemoj mnogo da se brineš. Nakon skoro 50 zemalja koje sam posjetio, Sejšeli su jedna od najsigurnijih.

Samo još jedna stvar koju ti moram napomenuti.

Vodi računa dok plivaš ili roniš, posebno ako planiraš da se udaljiš mnogo od obale. Struje često znaju da budu mnogo jake, a spasioca pretežno ima jako malo na plažama. Ako si sa djecom ili ako nisi dobar plivač, raspitaj se u hotelu koliko je voda trenutno sigurna za plivanje.

Pored toga, u relativno skorije vrijeme, morski psi počeli su da predstavljaju jednu od opasnosti za ovo ostrvo koje u prošlosti nikada apsolutno nije imalo problem sa ovim. Uostalom, na stotine ljudi roni ovim vodama svakoga dana i nikada se ništa nije desilo. Do sada su ipak zabilježena dva nesrećna slučaja, u kojima su morski psi ubili dva ronioca.

Najveći broj morskih pasa primjećen je oko Anse Lazio zaliva, gdje su se upravo ove nesreće i desile.

Viza za Sejšele

Za Sejšele, bez obzira iz koje Ex Yu zemlje dolaziš, nije potrebna viza.

Tvoj odlazak na Sejšele

Nakon čitanja svega ovoga, kako ti se čini jedno putovanje na Sejšele sada?

Ono što je bitno da napomenem je da iako se možda čine kao luksuzna destinacija za džep samo bogatih, Sejšeli su relativno povoljni i mnogo povoljniji za odmor od recimo Maldiva. Avio karte mogu da se nađu na akcijama vrlo povoljno, a već si vidio da cijene i smještaj nisu strašno skupi. Hrana je isto tako povoljna, te zaista sa malo ekonomisanja, može se zaista fino boraviti ovdje.

Stoga, ako planiraš odmor na Sejšelima i maštaš o ovakvom putovanju, želim ti od srca da ga i doživiš.

Vjenčanje na Sejšelima

Ako bi postojala idealna destinacija za vjenčanje, teško da nešto može da se poredi sa Sejšelima. Ukoliko ti i tvoja draga osoba razmišljate o ovom, mislim da će odluka da ga organizujete ovdje, biti jedna od najboljih u životu i da ćete sjećanje na taj trenutak pamtiti dok ste živi.

Na ovom linku se nalazi kontakt lokalne agencije koja radi svu organizaciju oko vjenčanja. A ako ovaj tekst koji sada čitaš budu motivacija za vjenčanje na ostrvu, valjda zaslužujem jednu pozivnicu? ?

Za koga su Sejšeli?

Za sve koji traže odmor, ali onaj pravi. Gdje nećeš raditi ništa. Gdje će ti glavna zanimacija biti ispijanje sokića na plaži i gledanje 50 nijansi plavog mora. Nakon 40 zemalja koje sam posjetio, Sejšeli su najveći hedonizam koji sam doživio. Defintivno. Ovdje ćeš baš istinski da se odmoriš. Od problema koje možda imaš. Priča koje te nerviraju kući. Ma, od svega.

Vidjećeš plaže kao sa pozadina računara, probaćeš mnogo novih specijaliteta, upoznaćeš jednu sasvim novu kulutru i tradiciju i sa sobom ponijeti divne uspomene.

Evo moja mama još priča o ovom putovanju.

Za koga nisu Sejšeli?

Za one koji traže aktivan i dinamičan odmor. Jer ovo jednostavno nije takva destinacija. Ne znači da nema mnogo da se vidi ovdje, ali jednostavno Sejšeli nisu Tajland, Vijetnam ili Kuba.

Glavni razlog zbog kojeg ljudi dolaze ovdje su ipak plaže, kupanje i puštanje mozga na pašu.

I još samo nešto za kraj

Već dugo čitaš sve ovo pa te neću još mnogo daviti. Evo, samo što nismo stigli do kraja.

Čestitam.

Iščitao si čitav vodič za putovanje na Sejšele. Znam da sam na momente gušio nekim podacima koji te možda nisu zanimali, ali htio sam da ovdje ipak možeš da nađeš sve, pa si proberi šta ti treba.

Sad kada pogledam svoj boravak na Sejšelima, zahvalan sam Bogu što mi je priuštio ovakvo putovanje. Što mi je omogućio da odvedem svoju mamu u ovaj zemaljski raj.

Da i ona doživi nešto ovako, jer ne da je zaslužila. Ma, zaslužila je da svake godine barem jednom dođe ovdje!

Nadam se da si uživala mama.

Ja i te kako jesam.

Osim ovoga putovanja, mama i ja smo bili i na Šri Lanci a evo video sa te destinacije.

ISPLANIRAJTE SVOJE NAREDNO PUTOVANJE – Tips & tricks

UZMITE JEFTINU AVIO KARTU
Pronađite jeftin let za Seješele na sajtovima Kiwi ili Skyscanner koji u sebi imaju bazu svih avio prevoznika i ne treba vam niti jedan drugi sajt pored njih da tražite vaše avio karte. Ukoliko želite, možete isprobati i stranicu Aviasales, koju isto tako nekada koristim.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ
Bez dileme, sajt sa najvećom ponudom smještaja na internetu je Booking.com, te apsolutna preporuka za njega. Ukoliko ste tip osobe koja preferira hostele i jeftinije opcije putovanja, onda možete isprobati sajt Hostelworld, koji ima najveću bazu hostelskih smještaja na svijetu.

IZNAJMITE AUTO NA PUTOVANJU
Pojedina putovanja će zahtjevati i rentanje automobila, a kompanija koju preporučujem i koja ima odlične cijene rentanja je Rentalcars.com. Kompanija je zastupljena širom svijeta, imaju dobre cijene i nekako su sigurna opcija za vaša putovanja.

ISPLANIRAJTE TURU PRIJE ODLASKA
U koji god dio svijeta da odete, vjerovatno ćete ulaziti u muzeje, tvrđave i razne druge atrakcije, a to nekada zahtjeva i čekanje u redu i gužve. Stoga, ono što možete uraditi je rezervisati skip the line karte za većinu turističkih atrakcija na sajtovima Tiqets i GetYourGuide. Ova dva sajta, imaju i veliki broj odličnih izleta širom svijeta, te svakako preporuka da ih istražite.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za Sejšele, pišite mi u komentare ispod. A za više informacija o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 comments