vodič za putovanje u Vijetnam

Kompletan vodič za putovanje u Vijetnam – (2022)

Ako ti se putuje negdje jako daleko, te tražiš egzotičnu destinaciju na koju možeš da odeš za malo para, na pravom si mjestu. Pred tobom se nalazi vodič za putovanje u Vijetnam, po meni lično, jedna od TOP 3 zemlje koje sam ikada posjetio.

Kada zastanem i sa objektivne strane pogledam ovu zemlju, ne mogu da se otmem utisku da Vijetnam ima sve. Prebogatu istoriju. Egzotičnu prirodu. Nestvarno ukusnu hranu. Ljude tako tople, da ti nekada postane i neugodno koliko su dobri domaćini. A još je i jeftinoća. Čak i za nas sa Balkana.

Treba li još nešto jednom putniku?!

Stoga, u narednim redovima, provešću te kroz najbitnije i najzanimljivije stvari kada je Vijetnam u pitanju, te pomoći ti da organizuješ svoje naredno putovanje u ovu lijepu zemlju. Podijeliću sa tobom lokalne savjete i preporuke za mjesta o kojima se malo piše, te ću nastojati da ti bolje približim njihovu kulturu i način života.

A ukoliko nakon čitanja ovog teksta budeš imao dodatnih pitanja, slobodno mi ostavi komentar.

Možda ti bude interesantno: Objavio sam knjigu o svom putovanju od tri mjeseca po Južnoj Americi. Jedno totalno ludo i posebno putovanje

Putovanje u Vijetnam – osnovne informacije

Kako jeftino u Vijetnam?

Iako na mapi daleko, Vijetnam nikada nije bio jeftiniji i dostupniji nego sada. Po meni najbolja opcija za odlazak je letovima preko Qatar Airwaysa za Dohu, pa kasnije za neku od destinacija u Vijetnamu, a cijena povratne karte, obično se kreće između 650 i 700 evra. Nekada su ove karte prije korone i rata mogle da se nađu i za oko 500 evra, ali u trenutno vrijeme to je jako teško.

Qatar Airways je proglašen znajbolju avio kompaniju na svijetu već četiri puta, te iako je u pitanju duža relacija i let od podosta sati, imaš skoro 4000 filmova, muzika i igrica da pređeš, te pet sati koliko ti treba do Dohe i još osam do Vijetnama, na kraju gotovo i ne osjetiš.

Mapa Vijetnama

Ispod se nalazi mapa Vijetnama kako bi imao bolju predstavu o veličini same zemlje i njenoj lokaciji. Sa dva crvena kruga, označio sam mjesta na kojima smo bili, a uspjeli smo da posjetimo i drveni grad Hoi An, koji se nalazi odmah nadomak Da Nanga. Ovaj vodič za putovanje u Vijetnam, stoga će biti pretežno posvećen mjestima u Centralnom Vijetnamu.

Credits: Vietnam Travel Guide

Klima u Vijetnamu

Klima u Vijetnamu pretežno je tropska, što u prevodu znači mnogo sunca, vlage, ali i kiša. Međutim, razlikuju se dvije sezone. Ona topla, počinje od kraja aprila pa do kraja septembra, a dnevne temperature se u ovom periodu kreću od 25°C – 35°C, mada se često penju i do 40°C. Padavine su jako česte.

Hladniji period nastaje od početka oktobra i traje sve do kraja marta, a padavina ima najviše na sjeveru zemlje, dok je u ostatku Vijetnama poprilično suvo. Mada, kada kažem hladni, nemoj misliti da je mnogo hladno, jer tokom našeg boravka početkom marta, temperature su nerijetko išle i do 30 stepeni, a bilo je i vlažno. Mnogo vlažno.

Vremenska zona u Vijetnamu

Vremenska razlika između Vijentama i našeg kraja, iznosi pet ili šest sati, zavisno od toga da li je u toku ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Šta vidjeti u Vijetnamu?

Sa svojom prebogatom istorijom i prirodom od koje zastaje dah, putovanje u Vijentam sasvim sigurno ponudiće svakome toliko toga. Mislim da ni dva mjeseca ne bi bila dovoljna da se istraži ova zemlja. Da li je ružno reći da Vijetnam nudi previše toga? Ima li uopšte smisla reći nešto ovako?

Pored standardnih destinacija na koje turisti i putnici obično idu (glavni grad Hanoi, Ho Ši Min, Halong zaliv), u ovom vodiču, kao što sam ti već prethodno spomenuo, provešću te kroz centralni Vijentam, i već spomenute gradove Da Nang, Hue i Hoi An. 

Krenimo redom.

Da Nang

Iako površinski i po broju stanovnika mnogo manji od Ho Ši Mina i Hanoja, Da Nang je jedna od najvažnijih luka zemlje. Ovo simpatično i sasvim neobično mjesto, leži ušuškano na obali Južnog kineskog mora, na ušću rijeke Han, a može se pohvaliti titulom trgovačkog, ali i obrazovnog centra Centralnog Vijetnama,u kojem se nalaze neki od najboljih univerziteta u čitavoj zemlji.

U nastavku teksta, donosim ti listu najvažnijih stvari koje ne smiješ propustiti dok si ovdje.

The best of the best što bi rekli.

Prošetaj Zlatnim mostom

Kau Vang ili Zlatni most, nazvan po putu nalik na zlatnu traku koji drže dvije džinovske ruke koje izranjaju iz brda, sasvim sigurno jedna je od najprepoznatljivijih stvari koje možeš da vidiš u Da Nangu.  Most, dug 150 metara, zvanično je otvoren u julu 2018. godine, a ono što je zanimljivo je da se do njega stiže žičarom dužine 5.801 metar, koja drži Ginisov rekord kao najduža neprekidna žičara na svijetu!

Samo jedna napomena pa nastavljam dalje.

Most inače nikada nije ovako prazan kao na fotki gore. Mnogo ljudi obično šeta po njemu. Stotine. Ali kad si dio Qatar Airways ekipe, onda dobiješ i privilegiju da zbog vas zatvore čitav most na 15 minuta samo da bi mogli da se slikate.

Ukoliko se odlučite za posjetu ovom mostu (što definitivno preporučujem), dođite što ranije. Žičara koja vozi do Ba Na planine na kojoj se nalazi most, radi već od 7.15 ujutro, a gužve tada nisu toliko velike.

Zlatni most, inače je samo jedna od atrakcija u tematskom parku, poznatom pod imenom Sun World.

Ovaj nevjerovatni kompleks, nalik na Universal studio u Los Anđelesu, predstavlja sjajnu cjelodnevnu zabavu za čitavu porodicu, sa gotovo bezbroj različitih aktivnosti i stvari koje možete raditi. Moj drugar Sanel stalno mi govori da bi danima mogao da bude ovdje.

Od tematskog grada izgrađenog da podsjeća na pravi mali francuski grad, luna parkova, plesnih predstava, muzeja voštanih figura, pa do nestvarnih pogleda u kojim ćeš moći uživati, Sun World je nešto što će ti otvoriti jednu sasvim novu dimenziju ove zemlje.

I da!

Ovdje ćeš čak vidjeti i najveću statuu Bude u čitavom Vijetnamu, visoku 21,5 metara.

Shodno svemu što nudi je i njegova poprilično visoka cijena za vijetnamske standarde. Ali vrijedi svakog evra.

Cijena karte za Sun World: 25 evra

Popni se i istraži Mramorne planine

Mramorne planine

Legenda kaže da je na ovom mjestu nekada davno, jedan zmaj izašao iz vode na plažu i tu položio jaje. Hiljadu dana i hiljadu noći, ovo jaje stojalo je nedirnuto, sve dok se jedno jutro nije izleglo, a iz njega na iznenađenje svih, izašla prelijepa djevojka. Dijelovi ljuske koji su ostali na plaži, na kraju su prerasli u pet mističnih mramornih planina, od kojih svaka simbolizuje jedan od pet elemenata: metal, drvo, vodu, vatru i zemlju.

Budistički hram u Da Nangu

Kao jedno od najpopularnijih mjesta u Da Nangu, Mramorne planine osim što pružaju uživanje u spektakularnom pogledu na Non Nuoc plažu (na kojoj je prema legendi zmaj položio jaje), mjesto su i mnogih značajnih istorijskih i religijskih spomenika.

Medju stvarima koje nikako ne smijete propustiti su pagode koje datiraju iz 17. vijeka, kao i brojne pećine koje se nalaze duž uspona, u kojima su sakrivene mnoge tajne.

Cijena karte: 0,8 evra

Zaviri u džunglu na poluostrvu Son Tra

Son Tra

Pored visokih planina, u Da Nangu ćeš pronaći i pravu pravcatu kišnu šumu, površine čak 4000 hektara. Prašumu nalik na onu iz filmova, koja pršti od vegetacije i zelenila, a koja danas predstavlja dom za nekoliko stotina životinjskih vrsta.

Među njima, posebno se izdvaja posebna vrsta crvenog majmuna, koju ukoliko malo obratiš pažnju, možda i vidiš kako šeta pored tebe. Mi smo imali priliku da ga vidimo na nekoliko sekundi, kada je iznenada skočio sa drveta i protrčao pored nas. Može li ovo mjesto biti još više džungla?!

Okupaj se na Non Nuoc plaži

Credits: Travel Da Nang

Sa obalom dužine od preko pet kilometara, mekanim bijelim pijeskom, te kristalno čistom vodom, Non Nuoc plaža, pravi je mali raj za sve ljubitelje kupanja. Neki će čak reći da je ovo jedna od najljepših plaža svijeta, a poznata je i kao odlična plaža za surfanje.

Ako si ljubitelj ovog sporta, najbolje vrijeme za posjetu Da Nangu, bio bi period od aprila do septembra, kada su talasi idealni, a temperatura vode između 25 i 28 stepeni.

Posjeti Zmajev most iz kojeg izlazi vatra

Zmajev most Da Nang

Ako si u Da Nangu za vikend, obavezno svrati do centra grada i posjeti Zmajev most, jedno od svakako najzanimljivijih stvari koje možete vidjeti u Da Nangu. Dužine čak 570 metara, čitav most predstavlja tijelo zmaja, a napravljen je po uzoru na jednu skulpturu iz vremena dinastije Li.

Noću, Zmajev most osvjetljava preko 2.500 LED lampi, a iz njega izlaze divovski plamen i mlazovi vode. Zmajev most predstavljen je na 38. godišnjicu bitke u kojoj su sjevernovijetnamske snage osvojile Da Nang, pred sam kraj Vijetnamskog rata.

Da Nang Zmajev most

A svaku subotu i nedjelju u tačno 9 sati uveče, čeka te jedno iznenađenje, kada most počne da bljuje vatru! Nestvarno izgleda zaista.

Cjenkaj se na lokalnoj pijaci

lokalna pijaca na putovanju u Vijetnamu

U Da Nangu ćeš sigurno naći veliki broj tržnih centara u kojima možeš da kupiš sve što ti srce poželi, ali da bi doživio pravo autentično iskustvo Vijentama i shvatio kako se ovdje zapravo živi, nema boljeg mjesta od lokalne pijace. Od cjenkanja sa lokalcima koji gotovo da ne govore engleski, isprobavanja koje- kakvih čuda koje nikada do sada nisi imao priliku da vidiš, niti znaš šta su. Čak i kada nekako uspiju da ti objasne o čemu se radi, ponovo nemaš pojma šta je u pitanju.

A da ne pričam koliko je jeftino! Prije ulaska na pijacu, razmijenio sam 30 evra u lokalne dongove, planiraću da na taj način ograničim svoj budžet za suvenire i poklone. I znaš šta? Nisam ih uspio potrošiti. Šta god da pogledam ili pomislim da kupim, košta evro. Nekada dva evra. Nekada čak i ispod jednog evra. Kada uzmeš u obzir da je prosječna plata u zemlji oko 150 evra, ovo i ima smisla.

Ako si ljubitelj neobičnog i egozitičnog, te voliš da probavaš egozotične stvari i imaš sobu prepunu neobičnih stvari, ovo je savršeno mjesto za to. Gotovo sve što ćeš vidjeti biće ti nepoznato, a opet toliko dobro i zanimljivo. Preporučujem ti da posjetiš Con Han pijacu, koje spadaju u najveće pijace u gradu, a na kojima i lokalci kupuju. To mi je nekako sigurnost jer znam da je provjereno.

Grad Hue

Hue palata

Putovanje u Vijetnam nastavljamo obilaskom Hue, relativno malog grada za vijetnamske standarde, u kojem stanuje nekih 350,000 stanovnika. Ovaj grad, najbolje bi se mogao opisati kao jedan veliki muzej na otvorenom, satkan od istorijskih događaja i zanimljivih priča.

Ono što je zanimljivo za ovo mjesto, je da je u njemu živio posljednji vijetnamski car. Naime, grad Hue, bio je prijestonica porodice Ngujen koja je od 17. do 19. vijeka dominirala južnim Vijetnamom. Vladar sjevernog Vijetnama, Trịnh Sâm, ga je osvojio 1775. godine, a kada je car Gia Long iz dinastije Ngujen osigurao vlast u cijelom Vijetnamu, odabrao je Hue za svoju prijestonicu, da bi grad kasnije ipak izgubio taj status abdiciranjem cara Bảo Đạija 1945. godine.

Tokom Vijetnamskog rata Hue se nalazio u Južnom Vijetnamu, ali u ratnoj zoni uz samu granicu sa sjeverom. Za vrijeme Tet ofanzive 1968. godine, u tzv. “Bitci za Hue” koja se smatra za najdužu i najkrvaviju bitku ovog rata, grad je jako stradao, a veliki broj njegovih stanovnika su pogubile komunističke snage nakon sukoba (tzv. “Hue masakr”).

Nakon rata su njegovi spomenici prepušteni propadanju jer ih je Komunistička partija Vijetnama proglasila za “nazadne ostatke feudalnog režima” ali je ipak sačuvano dosta toga. Jedna od tih stvari je i Khai Dinh grobnica koju vidiš ispod.

Khai Dinh grobnica

Ovo je posljednja carska grobnica u Vijetnamu za čiju izgradnju je trebalo čak 11 godina!

Grad Hue

Vrijedna pažnje je i Carska palata, džinovski kompleks rasprostranjen na površini od čak 52 hektara, u kojem se nalaze stotine spomenika, svaki od neprocijenive vrijednosti.

Ono što me je posebno oduševilo šetajući ovim mjestom, bio je Zabranjeni grad, mjesto prepuno misterije i tajnih priča, u kojem se tokom istorije ulaz svakome ko nije bio dio kraljevske porodice  kažnjavao smrću. Danas je čitav ovaj kompleks, dio UNESCO kulturne baštine.

Grad Hoi An

ulice Hoi Ana

Ako bi postojao grad u Vijetnamu koji može da se nazove Venecijom, bio bi to Hoi An. U stvari, kada malo bolje razmislim, Hoi An je daleko ispred Venecije. Daleko manje turista. Daleko jeftinije. A i ljudi su daleko pristupačniji i srdačniji.

Vijetnam putovanje Hoi An

Arhitektura Hoi Ana je gotovo u potpunosti od drveta, te se miješaju tradicionalni vijetnamski dizajn s onima iz drugih zemalja, prije svega Kine i Japana, čiji su se građani doselili i izgradili kuće i trgovine u duhu svojih korijena.

Budistički hram u centralnom Vijetnamu

Grad je ispunjen sa velikim brojem pagoda i hramova, šarenih ulica ukrašenih sa hiljadama lampiona, koji kada pada noć stvaraju totalno magičan osjećaj. Zar ne izgleda divno?

lampioni

Svakako ti preporučujem da posjetiš i čuvenu “Predstavu sjećanja”, bez dileme najbolju predstavu koju sam ikada vidio. Nepravedno je nazvati nešto ovako nestvarno samo predstavom i staviti u isti koš sa svim drugim stvarima koje si gledao.

Uostalom, pogledaj i sam kako to izgleda. Mislim da je ovo više od “samo predstave”.

https://www.instagram.com/p/Bvge0eZg2vf/

Hrana u Vijetnamu

hrana u Vijetnamu

Lično, možda jedna od najboljih. Ne mogu da ti opišem koliko mi se dopada različitost svakog jela koje sam ovdje probao. Sve je tako  posebno i neobično.

Svakako probaj vijetnamske rolnice ili ti spring rolls, koje su jedno od najpopularnijih jela u čitavoj zemlji. Obično se prave od mljevenog mesa, morskih plodova, gljiva, te se u njih dodaju začini, prije nego se svi sastojci dobro pomiješaju, umotaju u papir od riže koji se pravi na način sličan kako mi pravimo palačinke, te se na kraju sve prži u ulju.

Rolnice morate probati kada putujete u Vijetnam

Ono što je zanimljivo je to da je Vijetnam dugo godina, osim pod Kinom, proveo kao francuska kolonija, te je i hrana ovdje u pojedinim momentima poprimila elemente francuske kuhinje. To se posebno odnosi na bánh mì, vijetnamski hljeb, koji je nešto nalik francuski baget, samo što je u njega stavljeno još rižino brašno.

Vijetnamska kuhinja poprilično je dijetalna, pa ćete tako nerijetko naići na veliki broj supa sa nudlima, od kojih je najpoznatija fo. Ovo ukusno jelo najčešće se pravi od mesa, limete, te se u nju dodaju i korijander, bosiljak, luk, čili ili riblji sos, kao i nudle koje se uglavnom služe odvojeno u posebnom tanjiru. Supa u Vijentamu, za razliku od nas, nije primarno predjelo, već poseban obrok.

Kada govorimo o slatkim stvarima, pored velikog broja egzotičnog tropskog voća koje možete naći po jako povoljnim cijenama, probajte i neki Che dezert. Ovdje se misli na sok ili puding koji je obično pravi od voća, tapioke, aloe vere, riže, da bi se na kraju obično dodala karamela sa kokosom.

Vijetnamska kafa je isto tako više nego popularna, a ne znam da li si znao da je Vijetnam nakon Brazila drugi najveći izvoznik kafe na svijetu? Njihova tradicionalna kafa, obično se priprema uz dodatak mlijeka u prahu, a sam okus najviše vuče na lješnjak, pa je čak i oni koji nisu preveliki ljubitelji ovog napitka (kao recimo ja) mogu piti.

Vijetnamska kafa

Kompletan postupak kako se priprema prava vijetnamska kafa, možete pogledati na videu ispod.

Cijene u Vijetnamu

Zaista ok. Čak i za nas sa Balkana, cijene u većini mjesta su više nego podnošljive, što i nije čudno, ako uzmemo u obzir da je prosječna plata u Centralnom Vijetnamu nešto oko 150 evra.

Na nekim mjestima, cijene su na nivou onih u Bosni i Hercegovini, ali ukoliko se hranite na mjestima gdje jedu lokalci, ručak ćete rijetko kada platiti preko 2-3 evra. Smještaj je isto jako povoljan, te računajte da će vam trebati oko desetak dolara po osobi za sasvim solidan stan ili sobu. Recimo, ovu sobu za dvoje, dobijete za samo 15 dolara po danu. Cijena karte za javni prevoz u Da Nangu iznosi 30-tak centi, a na marketima, možete  kupiti svakakvog voća i povrća za manje od evro ili dva.

Sve u svemu, u Vijentamu si možete dati oduška i priuštiti dosta toga. Lijep je osjećaj, zar ne?!

Kakvi su lokalci i da li govore engleski?

Vijetnamci su mnogo kul. Ali mnogo. Čuješ od drugih putnika da je gostoprimstvo u Aziji na nekom posebnom nivou, ali tek kada dođeš ovdje, zaista se uvjeriš u to. Vrlo su topli. Ljubazni, do te mjere da te nekada nervira koliko ti se klanjaju i zahvaljuju. Imam osjećaj da svaki moj mali znak pažnje prema njima, vraćaju deset puta više.

Na momente postaneš tužan kada vidiš sve ovo. Tužan, jer imaš osjećaj da bez razloga potcjenjuju sami sebe i stavljaju se u podređen položaj kada pričaju sa tobom, samo zbog tvoje boje kože. A toliko toga imaju da ponude. Zemlja im je toliko lijepa i nema razloga da budu ponizni prema bilo kome. Oni su tako divni. Znam da je to u njihovoj tradiciji i kulturi, ali stvarno nema potrebe. Treba da budu svjesni onoga šta imaju i sa ponosom, a ne ponizno, to pokazuju.

Ljubav za sve ljude Vijetnama.

Zanimljivosti i stvari koje možda niste znali

Više o ovome u priči o zanimljivostima iz Vijetnama.

Vijetnamska viza

Viza se ispunjava online, a dobija po dolasku. Ovdje se nalazi više informacija o samom procesu i cijeni vize. Generalno, procedura je vrlo jednostavna. 

Vijetnamski rat

Pored svih divnih stvari koje možeš raditi i vidjeti u Vijetnamu, postoji i ona ružna strana o kojoj ti do sada nisam htio pisati, ali sada osjećam potrebu za tim. Ne treba izbjegavati teške priče i pretvarati se da je sve ok, kada nije. Nije sve divno I krasno u životu, koliko god to ljudi na društvenim mrežama pokušavali prikazati.

Ovaj nevjerovatni Vijetnam, sigurno je u TOP 3 destinacije koje sam ikada posjetio, ali pričati o njemu, a ne spomenuti gotovo 20 godina teškog rata, isto nije u redu, jer on je jedan bitan dio onoga što oni jesu. Spominjem ga zato što koliko god to suludo zvučalo, ovaj rat ima i svoju dobru stranu. Vidjećeš brzo o čemu se radi.

Kako bih najbolje razumio sve ono što se desilo, kao i uzrok i posljedice samog rata, razgovarao sam sa nekoliko lokalaca ovdje. Slušao sam njihove priče, ali i priče njihovih roditelja, koji su bili dio svega ovoga. Mislim da niko ne može bolje da mi objasni stvari nego oni. Stoga, 10 najzanimljivijih stvari koje sam čuo vezanih za rat u Vijetnamu, želim sada da podijelim ovdje sa tobom.

1. Vijetnamski rat se u Vijetnamu zove “američki rat”.
2. Rat je zvanično počeo 1.11.1955. godine, a završio padom Saigona 30.4.1975. godine, trajući gotovo 20 godina.
3. Rat se odvijao između dvije strane. Komunističke vlade Sjevernog Vijetnama i njihovih saveznika na jugu poznatijih kao Viet Cong, te Južnog Vijetnama u savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Čitav rat, bio je dio mnogo većeg konflikta poznatijeg kao “indokineski rat”.
4. Tokom rata, Amerikanci nisu slali u rat samo svoju vojsku, već su regrutovali plaćene vojnike iz Australije i Južne Koreje.
5. Više od tri miliona ljudi, stradalo je u ovom sukobu, od kojih čak dva miliona nedužnih civila.
6. Prosječna starost osobe koja je stradala u ratu, iznosi samo 23 godine.
7. Opšte je mišljenje da su Sjedinjene Američke Države potcijenile Vijetnamce te potpuno nespremne ušle u rat. Tome najviše idu u prilog veliki broj američkih vojnika, koji je stradao po džunglama Vijentama, nespreman da se izbori sa teškim uslovima.
8. Zanimljiva je priča o američkom avionu modela B 52, koji je bio tako visokog dometa, da vijetnamske rakete, nisu mogle da ga unište. Tada su međutim Vijetnamci napravili improvizovane nosače raketa na svojim avionima, te šokirali Amerikance.
9. Odlazak u rat, Vijetnamcima nije bio obavezan! Ljudi su išli zato što su željeli i zato što su htjeli da se bore za svoju zemlju.
10. Na pitanje da li je ovaj rat negativno uticao na njih i usporio razvoj zemlje, Dženet, naš vodič, odmahuje glavom. “Nikako. Ovaj rat nas je još više ujedinio. Da nije bilo njega, možda nikada ne bismo naučili da radimo kao svi. Nakon njega, sve je krenulo na bolje.”

Religija u Vijetnamu

Vijetnam je pretežno budistička i taoistička zemlja.

Za koga je Vijetnam?

Za one koji traže nešto egzotično, daleko, a opet povoljno. Za one koji žele avanturu. Koji uživaju u otkrivanju novih kultura i eksperimentisanju sa novim jelima. Stvarima koje nikada nisu probali. Vijetnam je nekako baš za avanturiste. Ono što mi se isto tako mnogo dopada, je što je za razliku od već pretrpanog Tajlanda, turizam u Vijetnamu tek je u fazi rasta, te je zemlja i dalje dosta otvorena i pristupačna.

Ono što je ipak neizbježno, a čega se lično bojim je da će ova zemlja vrlo brzo postati komercijalna destinacija sa velikim brojem turista iz čitavog svijeta. Stoga, možda je sada najbolje vrijeme da ode u Vijetnam, jer je on i dalje dosta neistražen i autentičan.

Za koga nije putovanje u Vijetnam?

Dok razmišljam za koga ova zemlja nije, imam veliki problem da napišem nešto što će drugima biti od koristi.  Možda bih mogao reći da Vijetnam nije za prevelike čistunce  i osobe koje imaju problema sa egzotičnom hranom, ali opet  postoji mnogo odličnih hotela i smještaja sa evropskom hranom, te ovo ne bi trebalo da predstavlja problem. A nisu ni skupi zaista.

Mogao bih reći da ga izbjegavaju i oni koji nisu ljubitelji velikih vrućina, ali opet imaš par mjeseci u godini kada nije toliko strašno i kada se može. Pa čak i ako mi kažeš da ti se ne putuje 13 sati avionom, obično se putuje preko noći, a letovi su toliko udobni, da nećeš ni osjetiti put.

Možda govorim subjektivno, očaran svim onim što sam vidio u ovoj zemlji, ali Vijetnam je zemlja za svakoga. Zaista to mislim. Bilo da si ljubitelj istorije, prirode, dobre hrane ili noćnog provoda, u Vijetnamu ćeš pronaći baš ono što želiš, u to sam siguran. 

I to bi bilo to za ovaj vodič za putovanje u Vijetnam. Već dugo čitaš ovaj tekst pa nisam htio da te zamaram previše. Nadam se da si čitajući ovo, uspio da saznaš sve što ti je bilo potrebno, kako bi najlakše organizovao putovanje u ovu sjajnu zemlju. Ukoliko je ipak ostalo nešto što ti nisam napisao, ostavi mi komentar ispod, a ja ću se potruditi u roku od 24 časa da ti odgovorim na to što te zanima.

Nadam se da se nekada vidimo u Vijetnamu.

P.S. Bonus dio – Vijetnamke jakne

Zbog svog vojničkog izgleda i boje, u našem narodu, jedno vrijeme popularne su bile tzv. “Vijetnamke”.

Ovaj neverovatno praktičan komad odjeće, napravila je američka vosjka, a uvedena je u upotrebu u periodu vijetnamskog rata po kome je i dobila ime. Ova jakna svoju najveću popularnost u civilnim sektoru doživljava prije 20-tak godina, kada ona postaje nezaobilazni dio odjeće mnogih pojedinaca, ali i određenih subkultura koje su je prihvatile kao dio svoje civilne uniforme. Možda je možemo smatrati i jedinim komadom odjeće koji je bio prihvaćen i od strane buntovne omladine, ali i od onih u čijem poslu i aktivnostima je ona predstavljala više od hira. (www.militaryshop.rs/)

Ukoliko voliš videa, zaprati moj YouTube kanal na kojem svake sedmice donosim novi video.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 comments