Prijedor Bosna i Hercegovina

7 zanimljivosti o Prijedoru koje (možda) niste znali

Da li ste imali priliku posjetiti Prijedor? Ovaj grad, smješten na sjeveru naše zemlje, spada među veće gradove Bosne i Hercegovine, a osim po svojoj ljepotici rijeci Sani, poznat je i po nekoliko zanimljivih činjenica. U ovom tekstu, donosim vam 7 zanimljivosti o Prijedoru, koje možda ranije niste čuli.

7 stvari koje niste znali o Prijedoru

1. Kada govorimo o Prijedoru, ne možemo a da ne spomenemo Sanu, a kada pričamo o Sani, jedna legenda kaže da su joj ime dali Rimljani, koji su je tako nazvali, najviše zbog njenog velikog ljekovitog dejstva (sanus – zdravlje).

2. A da li ste znali da se na području grada Prijedora nalaze se najveće zalihe gvozdene rude u Evropi? U pitanju je rudnik Ljubija, bez dileme jedan od najčuvenik rudnika, ne samo Bosne i Hercegovine, već i čitavog ovog regiona.

3. Mada, ono po čemu najveći broj ljudi prepoznaje okolinu ovog kraja, je prelijepa planina Kozara, pravi biser čitave regije, dugačka čak 75 kilometara, koja se prostire između tokova rijeka Save na sjeveru, Vrbasa na istoku, Sane na jugu i Une na zapadu. Iako spada u niske planine i njeni vrhovi ne prelaze 1 000 metara nadmorske visine, njena prelijepa priroda, zajedno sa povoljnom klimom i velikim brojem sunčanih dana, čine je idealnom turističkom destinacijom za osobe svih uzrasta.

Kozara planina

4. Malo je poznato da se u selu Zecovi, sedam kilometara južno od centra grada, nalaze ostaci nepoznatog utvrđenja iz bronzanog doba. Lokalitet je poznat kao Gradina i još uvijek je nedovoljno istražen, te predstavlja sjajno mjesto za sve ljubitelje arheologije i istorije.

5. U neposrednoj blizini grada nalazi se i Centar za fizijatriju, rehabilitaciju i zdravstveni turizam banja Mlječanica. Turističku ponudu upotpunjuje i izvorište ljekovite vode Lješljani, čija banja je poznata po svojoj ljekovitoj vodi.

Postoji čak i jedna zanimljiva legenda vezana za nju koja kaže da je nekada davno, jedan seljak koji je ovdje živio, imao konja kojeg je napala neka strašna kožna bolest. Pošto nije bio u mogućnosti da mu pronađe bilo kakav lijek, seljak je na svoju veliku tugu konja pustio na milost i nemilost šumama Potkozarja. Lutajući, konj je naišao na izvor vode Lješlјani i nakon nekog vremena vratio se svom gazdi živ i zdrav”.

Jeste da su legende uvijek bile legende, ali je dokazano da lјekovitost novogradske Banje Lješlјani, doseže još od Rimskog perioda.

6. Za vrijeme Jugoslavije, Prijedor je bio jedna od omiljenih lokacija za snimanje filmova koji su kao tematiku imali Drugi svjetski rat ili određene tipove junaštva. Tako su, tokom godina, ovdje snimani filmovi: Kozara, Doktor Mladen, Partizanska eskadrila, Turneja, Sveti Georgije ubiva aždahu i Neprijatelj.

zanimljivosti o Prijedoru
Credits: Branko Banovic/WikiCommons

7. I za kraj jedna zanimljivost kojom se grad baš i ne može previše pohvaliti. Možda niste znali, ali Prijedor je prekriven maglom skoro četvrtinu godine i po tome je najmaglovitiji grad, ne samo u zemlji, već i na prostorima bivše Jugoslavije. 

Ukoliko vas zanima, napravio sam i ovaj video sa 10 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, sa dosta korisnih savjeta i informacija iz prve ruke.

 

A pisao sam i tekst o 50 zanimljivosti Banjaluke. Mislim da tu ima dosta stvari koje ćete pronaći neobičnim i simpatičnim.

*Tekst je pisan u sklopu kampanje Jelen piva “Tvoj grad tvoja snaga”, sjajne incijative koja za cilj ima promovisanje turističkih potencijala naše lijepe zemlje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment