Angkor Vat Kambodža

Angkor Vat – Vodič za posjetu (2020)

Planirate posjetu u Angkor Vat? U ovom vodiču za posjetu najvećem kompleksu hramova na svijetu, nalaze se najbitnije informacije koje vam trebaju kako biste organizovali vaše putovanje tamo. Potrudio sam se da ovaj tekst bude poprilično informativan, pa ćete uz njega moći saznati ne samo neke osnovne informacije o lokalitetu, već i savjete kada je najbolje vrijeme za posjetu, gdje su najbolje lokacije za fotografije, kako najlakše obići hram, u koje doba godine je idealno vrijeme za posjetu i još mnogo toga.

A uz to sve, kreirao sam i plan obilaska u slučaju da ste tamo jedan ili više dana, kako biste se lakše mogli izorganizovati i ne izgubiti vremena. Ukoliko sam nešto propustio, pišite mi u komentaru ispod da dopunim.

Šta je tačno Angkor Vat?

Ta Phrom

Ako me pitate koja je najbolja stvar koju sam vidio u čitavoj Aziji, bez dileme to je Angkor Vat. Možda je Vijetnam moja omiljena zemlja na kontinentu, ali Angkor Vat je posebna dimenzija svega.

Smješten u Kambodži, Angkor Vat je drevni grad koji je nekada kroz istoriju bio prestonica moćnog kmerskog carstva (od 9. do 15. vijeka) koje je vladalo većim dijelom jugoistočne Azije. U vrhucu svoje moći tokom 12. vijeka bio je i najveći grad na čitavom svijetu, a ono što posebno oduševljava je da su Kmeri uspjeli da u srcu džungle na površini od 390 kvadratnih kilometara izgrade nestvarno velik kompleks hramova, koji je uspio da ostane sačuvan sve do danas.

Od 1992. godine, dio je UNESCO liste zaštićenih spomenika. Smatra se najvećim vjerskim spomenikom na svijetu, a nalazi se čak i na zastavi Kambodže. 

Kambodža zastava

Ko je otkrio hram?

Pitanje koje često izazove polemiku. Ipak, zvanično otkriće hrama se pripisuje  Francuzu Henri Mouhot koji je 1860. godine boravio ovdje i njegovim bilješkama sa putovanja koje su izašle tri godine kasnije.

Kako doći do Angkor Vata?

Angkor se nalazi samo 20 minuta sjeverno od grada Siem Reap u Kambodži, a do njega možete stići ili taksijem ili lokalnim tuk tukom. Moja preporuka je da uzmete tuk tuk vozača, koji će vas odvesti od grada do kompleksa hramova, a koji će vas isto voziti od jednog do drugog hrama.

Cijena koju je ok platiti za ovo je 15 američkih dolara po tuk tuku. Ukoliko bude tražio više, cijenkajte se i spustite na 15 dolara. Vidjećete da će pristati.

Koliko se plaća ulaz?

Takozvani Angkor Pass možete kupiti samo na licu mjestu, na ulazu u kompleks, a ako u hotelu, hostelu ili nekom drugom mjestu ponude ovu kartu, znajte da ona nije validna.

Radno vrijeme je ujutro od 4.30 pa sve do 17.30 časova, a ulaznicu možete platiti kešom (američki dolar, kambodžanski riel ili tajlandski baht) ili karticom. Na lokalitetu se nalazi i bankomat sa kojeg možete povući novac.

Postoje tri vrste ulaznica koje možete uzeti.

Zavisno od toga koliko vremena imate na raspolaganju ili koliko vas zanima mjesto, možete provesti, jedan, tri ili sedam dana u Angkoru.

Cijena 

1 dan $ 37
3 dana $ 62
7 dana $ 72

Cijena ulaznica poskupila je gotovo dvostruko u proteklom periodu, ali bez dileme i te kako vrijedi posjete.

Koliko dana je potrebno za obilazak?

U jednom danu, možete obići četri najbitnija hrama (Angkor Wat, Bayon, Ta Phrom i Angkor Thom), te saznati ono najosnovije o mjestu. Iako je kompleks veliki, sa vašim tuk tukom, relativno brzo ćete se kretati od mjesta do mjesta, te bez mnogo žurbe vidjeti ono najbitnije.

U slučaju da zaista želite da istražite ovo mjesto i doživite ono maksimalno od njega, preporuka je da uzmete turu od tri dana i onako u miru, istražite dio po dio ove ljepote i onako istinski uživate u njemu.

Kako najbolje obići Angkor Vat?

Tuk Tuk vozač

Postoji nekoliko načina kako možete obići Angkor.

Iznajmite tuk tuk vozača

Kao što sam već spomenuo u početku teksta, po meni najbolji i najlakši način obilaska hramova. Vozače možete naći na svakom ćošku, kako u Siem Reapu, tako i u samom Angkoru. Platite 15 dolara i mirni ste čitav dan.

Rentanje bicikla

Za avanturiste i one sa manjim budžetom, rentanje bicikla može biti dobra opcija, s obzirom na to da koštaju svega dva dolara na dan. Ali moram vas odmah upozoriti da vas očekuje prilično duga vožnja po prašnjavim putevima tokom čitavog dana.

Uz to, ovo je bilo najtoplije mjesto u čitavoj Aziji i da je na momente bilo gotovo nerealno vruće.

A kad smo kod vremena…

Da li mi je potreban vodič?

To najviše zavisi od vas i vaših potreba. Moja preporuka je da iščitate stvari prije odlaska, umjesto da plaćate nekoga na licu mjesta. Preko Amazona možete uzeti neke ok knjige putem kojih ćete se edukovati dodatno o lokalitetu.

Cijena vodiča koji dobro govori engleski za dan, obično je oko 15-20 dolara.

Najbolje doba godine za posjetu?

Kada god da ga posjetite, znajte da će biti pakleno vruće. Mi smo bili u decembru u periodu kada je bio “hladniji period” i iskren da budem, nije bilo ni malo hladno.

Ipak, period od novembra do februara, smatra se najugodnijim i najprijatnijim. Pokušajte izbjeći sezonu od aprila do avgusta zbog velikih vrućina.

Pravila ponašanja koja morate poštovati

Odjeća i obuća

Iako se navodi da je obavezno nositi odjeću koja pokriva ramena i koljena, viđao sam ljude u kratkim šorcevima kako bez problema šetaju. Preporuka je da ponesete i šešir jer će sigurno biti jako toplo tokom dana, kao i udobne patike za hodanje. Očekuje vas mnogo pentranja i tabananja. Ponesite sa sobom mnogo vode.

Spomenici

Sjedenje na određenim spomenicima, pomjeranje ili uzimanje bilo kakvih artefekata strogo je zabranjeno. Savjetuje se da se ne nose veliki ruskaci, kišobrani sa špicastim vrhovima, tripodi, ali i štikle, u slučaju da nekome to padne na pamet. Kontam neće ali, eto, da se zna ipak.

Cigare

Pušenje u lokalitetu zabranjeno je još od 2012. godine.

Davanje slatkiša i novca djeci

Davanje novca ili slatkiša djeci, ohrabruje ih da prose i dalje i ne idu u školu. Ako već želite da im poklonite nešto, obratite se odgovarajućoj organizaciji.

Majmuni

Iako možda izgledaju mali, slatki i simpatični, majmuni će vam bez problema ukrasti neku hranu koju budete imali i zaskočiti vas, stoga oprezno sa njima. Vidim da je ovaj mali uspio od nekoga da mazne ovaj ananas.

Monasi 

Monasi su jako poštovani u Kambodži, te ukoliko želite fotku sa njima, prvo ih pitajte. Žene ne bi trebale dodirivati monahe.

Šta obići za jedan dan u Angkoru?

Angkor Vat

Tura od jedan dan, obično uključuje obilazak glavnih hramova: Ta Prohm, Bayon, Pre Rup i naravno Angkor Wat.

Ta Prohm

Prvi hram koji smo obišli bio je  Ta Prohm, nekada izgrađen kao samostan, koji predstavlja jedan od najbolje očuvanih zdanja u čitavom kompleksu. Posebno je poznat po načinu na koji je džungla izrasla u strukturu, te mnogi tvrde da danas izgleda potpuno identično kao onda kada su ga pronašli po prvi put.

Ovo je vjerovatno i najfotogeničnije mjesto u Angkoru, a nekada je bilo dom za više od 12.500 ljudi, uključujući 18 visokih sveštenika, dok je dodatnih 80.000 kmera, koji su živjeli u okolnim selima, moralo održavati hram.

I da.

Sjećate se Lare Kroft? Ovo je ta Tomb Raiderska lokacija koja se obično traži.

Bajon

Hram Bayon vrlo je impresivan hram sagrađen krajem 12. vijeka, a prepoznatljiv je po stijenama na kojima se nalaze nasmijana lica. U svom najvišem dijelu, dostiže visinu od čak 43 metra, a sastavljen je od tri nivoca.

Pre rup

Pre Rup je jedan od rijetkih hramova u Angkoru, koji baš i nema neki dobar zalazak sunca, ali svakako vrijedi posjete tokom dana.

Iako možda na momenat izgleda kao mali Angkor Vat, Pre Rup je napravljen od sivog pješčenjaka ( naziv za vrstu stijena koju su sastavljene od zrnaca pijeska), koji je manje izdržljiv materijal od rozog pješčenjaka nekih drugih hramova u Angkoru. Baš zbog toga, tokom godina na njemu su se uništili mnogi ukrasi i dekoracije, te je danas više zanimljiv zbog svoje veličine, nego zbog detalja.

Angkor Vat

O njemu sam već pisao u uvodu ovog teksta, pa nešto kontam da je možda bolje da vas sada ostavim da uživate u ovom prizoru ispod. Oko dva sata smo samo sjedili naslonjeni na jedan kamen i posmatrali ga.

Angkor Vat Kambodža

Šta obići za više dana?

Ispod se nalazi lista hramova koje možete obići ukoliko ste ovdje više dana. Naravno, pored dole navedenih, postoje još mnogi koje možete istražiti, ali ovi su možda najzanimljiviji.

Banteay Srei

Banteay Srei hram

Beng Mealea

Beng Mealea

Neak Pean

Neak Pean hram

East Mebon

East Mebon hram

Ta Som

Ta Som hram

Još neki savjeti za ljepši, lakši i sigurniji obilazak

Pogledajte zalazak sunca noć prije

  • Ako kupite kartu nakon 17:00 časova, možete legalno ući u park bez potrošenih dana. To znači da možete tehnički ući u park i istražiti prije nego što se zatvori, a da i dalje imate preostalo 1, 3 ili 7 dana. Najbolji način da provedete ovo dodatno vrijeme je da gledate zalazak sunca i spremite hramove za sljedeći dan (dane).
  • Nemojte dozvoliti monahima ili bilo kom drugom da vam preda tamjan, narukvicu ili poklon – oni će zatražiti donaciju nakon vaše interakcije.
  • Ponesite sa sobom u ruksaku nešto za jesti, jer je hrana ovdje poprilično skupa i ruku na srce i nije neka. Primjera radi, ova riža sa “mesom” koštala je šest dolara. Jel neko vidi meso ovdje?

Najbolje lokacije za fotke iz Angkora

Ako maštate o savršenim fotkama iz Angkora, na ovom sajtu nalazi se lista TOP 10 lokacija na kojima možete napraviti savršene fotografije.

Angkor Vat – 6 zanimljivosti

1.  Kao što sam već spomenuo, hram se nalazi na zastavi zemlje, kao i na novčanici.

2. Angkor Vat u prevodu označava “Grad hramova” na kmerskom jeziku. Prvobitno ime hrama bilo je Parama Vishnuloka. Hvala im što ga promijeniše, izmorili bismo se inače izgovarajući ga.

3. Hram su dijelile dvije religije. Iako je prvobitno sagrađen kao Hindu hram, pred kraj 12. vijeka, postao je budistički hram.

4. Hram je okrenut ka zapadu, što je pomalo neobično, ako se uzme u obzir da se to u hinduizmu povezuje sa smrću.

5. Za izgradnju hrama, korišteno je pet miliona tona blokova od pješčenjaka koji su se donosili sa planine Phnom Kulen, udaljen više od 50 kilometara od ovog mjesta. Svaki blok, težak je oko 1 500 kilograma!

6. Izgradnja Angkor Vata trajala je 35 godina. Ukupno 300 000 radnika i 6 000 slonova bilo je uključeno u izgradnju.

Nešto za kraj

Zaista se nadam da će vam ovi savjeti pomoći da na najljepši mogući način doživite Angkor Vat i osjetite svu njegovu energiju. Nakon dva mjeseca putovanja po Aziji, kada me pitaju koja je najbolja stvar koju sam vidio, bez dileme kažem Angkor. Možda Kambodža kao zemlja, pored Angkora i nema toliko da ponudi, ali on je tako nevjerovatan da ga ne smijete propustiti.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za Angkor ili mislite da sam preskočio da napišem nešto, ostavite mi poruku u komentaru ispod, kako bih nadopunio u tekst.

P.S. Napisao sam knijgu o tromjesečnom putovanju kroz Južnu Ameriku. “Pisma iz Južne Amerike” se zove.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 comments