Kada je najbolje kupiti avio kartu?

Ukoliko ste barem jednom u životu tražili avio karte, sigurno znate da se njihova cijena često mijenja. Cijene avio karata imaju puno veće fluktacije nego cijene nekih drugih proizvoda koje kupujemo u životu, što svakako može da bude frustirajući faktor, kada karta koju smo danas odlučili da kupimo, odjednom poraste za 50 evra. Ovo je tekst o tome kada je najbolje kupiti avio kartu.

commercial_airline_ticket_md_wm

Međutim, sajt CheapAir.com, uradio je istraživanje koje je uključilo 4,191,533 letova, s ciljem da sazna kada je najbolje vrijeme da se kupe avio karte. Gledali su promijenu cijene avio karte od 320 dana pred let, do samoga leta da bi pomogli putnicima da znaju koliko ranije kupiti kartu.

Zanima Vas šta su otkrili?

Prema njihovim rezultatima, najbolje vrijeme da se kupi avio karta je 54 dana pred let! Ovo se posebno odnosi na letove unutar istog kontinenta. Što se tiče prekookenaskih letova ili letova ka dalekim destinacijama, period kupovine trebao bi da bude raniji, čak i do preko 120 dana pred let.

Ispod imate tabelu sa podacima kada je najbolje kupiti kartu za koji kontinent, ukoliko letite iz Evrope.

Kada je najbolje kupiti avio kartuOdnosno, ukoliko letite ka drugom mjestu u Evropi, kartu je najbolje kupiti 54 dana ranije, za Australiju 122 dana, Južnu Ameriku 88 dana, Sjevernu Ameriku 101, Bliski Istok 65, Afriku 107 i Aziju 102 dana ranije.

shutterstock_268838558A kada je najgore vrijeme za kupiti kartu?

Nekoliko dana pred let, kao što se i očekuje. Međutim, slična je situacija ukoliko kupite kartu previše rano, odnosno čim se let pojavi, jer tako gubite mogućnost akcija i eventualnih popusta koje će taj let kasnije imati.

Kao primjer ovoj teoriji, uzet je let na relaciji Milano-Pariz, 300 dana pred polazak. Cijena karte bila je više manje ista prvih 75 dana, a onda 225 dana pred let, cijena je počela da se spušta i na 104 dana od leta, cijena je bila više nego 40% povoljnija u odnosu na cijenu prvoga dana. Cijena je padala sve više i više u narednom periodu, a svoju najnižu tačku dostigla je upravo 54 dana pred let, nakon čega je počela opet da ide ka gore. Na 2 sedmice pred let, cijene su počele naglo da skaču te se ovaj period od oko 14 dana pred let, do samog leta, pokazao kao najgori trenutak za kupovanje avio karata.

Cheap-Airline-Tickets

Jedini izuzetak kod ovih pravila su avio karte u terminima velikih praznika poput Nove godine, Božića, Vaskrsa… Kod letova za vrijeme ovih perioda, bolje vam je gledati još ranije za jeftine avio karte, jer je malo vjerovatno da će cijene na ovim letovima naglo opadati, jer je velika šansa da će biti skroz popunjeni, tako da avio kompanije nemaju razloga da smanjuju cijenu karata, jer jednostavno znaju da će ih prodati.

Zlatno pravilo bi dakle glasilo, ne kupujte karte previše rano, a ni previše kasno. U potragu za kartama krenite nekih 3 mjeseca pred sam let kako biste uspijeli da pronađete najpovoljniju ponudu. Mislimo da sada znate kada je najbolje kupiti avio kartu.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment