Putovanje na Kipar – Magija kojoj se vraćam ponovo i ponovo

Kao neko ko retko kada više od jednom posećuje određenu destinaciju (dupli strelac, jasno vam je), moram da priznam da sam bukirajući treće po redu putovanje na Kipar, ozbiljno prekršio ovo svoje nepisano pravilo zahvaljujući ovoj ostrvskoj zemlji koja je postala moj drugi dom.

napa_03Sećate se sigurno putopisa koji sam podelio sa vama nakon posete Kipru u septembru 2014. godine. Tada nisam ni slutio da ću se ponovo vratiti na najistočnije ostrvo Sredozemnog mora, a kamoli tako brzo. Pa onda još jednom… I ko zna koliko ću još puta u budućnosti.

Februar i decembar 2016. godine. Dva vansezonska meseca sa, ne možete da zamislite koliko čari. U februaru me je dočekao istorijski rekord od 26C, a u decembru oko 20C. Sunčano, idealne temperature za šetnju, bašte kafića, sunčanje, pa čak i za kupanje u moru (oni najhrabriji, uglavnom Rusi i Nemci, ponašali su se kao da je avgust). Mi smo ušli do pola i to je od nas sa ovog podneblja bilo dovoljno. 🙂

Niste svesni na kakvim sam mukama odakle početi. 🙂 Pokušaću od početka. Provereno najbolje. 😀

Za one koji nisu upoznati, Kipar se nalazi na severoistočnom delu mediteranskog basena na samo 75km južno od Turske, 90km zapadno od Sirije i 375km severno od Egipta. Po veličini predstavlja treće ostrvo u Sredozemnom moru, posle Sicilije i Sardinije. Po položaju može biti i evropska i afro-azijska zemlja. Geološki pripada Maloj Aziji sa kojom je u dalekoj prošlosti činio celinu. Ima oko 1,2 miliona stanovnika prema poslednjem popisu.

Kao što znate, pored nacionalne kompanije Air Serbia, do Larnake (glavni aerodrom na Kipru) iz Beograda direktnim letom možete doputovati i sa mađarskom low cost kompanijom Wizz Air. Van sezone Wizz Air saobraća jednom nedeljno, u mom slučaju to je bila nedelja (let iz Beograda u 06:20h, a povratni iz Larnake u 10:30h po kiparkom vremenu).

Udaljenost Beograda od Larnake vazdušnom linijom iznosi oko 1570km, a let traje oko dva i po sata.

Oba puta sam se odlučio za predati prtljag dozvoljene težine od 23kg (u ponudi je i do 32kg), a povratna karta je iznosila oko 85 EUR. Ako se pak odlučite za ručni prtljag, povratna karta vas može izaći svega 50 EUR. Što je nekoliko puta povoljnije nego da letite prevoznikom Air Serbia.

Larnaka, gde se nalazi jedan od dva aerodroma u grčkom delu Kipra (zanimljivo je to da je Nikozija verovatno jedini glavni grad u svetu koji nema svoj aerodrom) idealno je mesto da vam bude baza van sezone. Pored svega što nudi, glavna prednost je to da se nalazi na najboljoj poziciji za odlazak na druga najpopularnija mesta na Kipru.

Udaljenost Larnake od ostalih lokacija u grčkom delu Kipra:
Aerodrom u Larnaki – svega 6km
Aja Napa – 41km
Protaras – 44km
Nikozija – 47km
Limasol – 60km
Trodos (planina) – 121km
Pafos – 142km

Sigurno se pitate kako je najpovoljnije da dođete od aerodroma u Larnaki do (centra) grada. Definitivno autobuskim prevozom, linijama 425 ili 407, koje će vas za svega 1,5 EUR odvesti do centra grada (vožnja traje 15-20 minuta). Stanica se nalazi na nivou iznad onog gde preuzimate vaš prtljag (vrlo jednostavno je naći s obzirom da je aerodrom dosta mali). Linija 425 saobraća na svakih pola sata. Ako pak nemate volje da posle puta čekate autobus, dovoljno je da čim preuzmete prtljag izađete iz zgrade aerodroma i tu vas čeka veliki broj taxi vozila. Prevoz do centra grada (šetalište Finikudes, o kojem će kasnije biti reči) će vas koštati oko 15 EUR.

Što se tiče smeštaja u Larnaki, trećem po veličini gradu na Kipru, mi smo se odlučili da to bude centar grada, 100m od plaže i glavnog šetališta Finikudes. Isto toliko od međugradske autobuske stanice i 300m od lokalne autobuske stanice. I to se oba puta ispostavilo kao pun pogodak, jer je sve neverovatno blizu. U slučaju da vas putuje dvoje, cena iznosi oko 100 EUR po osobi za sedam noćenja što je i više nego odlično za ono što dobijete i poziciju na kojoj se nalazite.

Kada smo se udobno smestili i raspakovali, bilo je vreme da se krene u obilazak grada, jer je nedeljom Larnaka najživlja (drugim danima je vidno manje ljudi). Prvo na našem putu je peščana gradska plaža (šetalište) Finikudes, koja se prostire od luke (Trga Evrope) pa do tvrđave. U pitanju je ulica Athenon, koja nudi obilje kafića, restorana, beach barova.

Putovanje na KiparNa samom kraju Finikudesa, a desno od tvrđave nalazi se možda i najčuvenije zdanje u Larnaki, crkva Svetog Lazara, sagrađena u XVII veku.

Kada prođete tvrđavu, ulazite u ogromnu ulicu Piale Pasa (šetalište pored mora), koja vodi ka popularnoj plaži Mekenzi, gde ćete naići na mnoštvo kafića i restorana na moru. Ova plaža u februaru i decembru nije ni upola živa kao leti, ali opet odiše posebnim šarmom i sjajan je izbor za relaksaciju.

larnaka_mekenziNa samom kraju ulice Piale Pasa, a naspram Mekenzi plaže, dolazite do nove atrakcije Larnake, Slanog jezera (Salt Lake), gde smo i u februaru i u decembru imali priliku da vidimo roze flamingose, čije je jezero stanište tokom zime. Preporučujem da na Slanom jezeru barem jednom ispratite sunce pre nego što krenete nazad ka gradu.

slano_jezero_01slano_jezero_02Nemojte da se iznenadite što ćete na gotovo svakom koraku u Larnaki da se susrećete sa drvećima poluzrelih ili zrelih limuna, narandži i mandarina. One koji su na ulici možete slobodno da berete, dok one koje se naginju sa privatnih poseda je najbolje da zaobiđete.

limunZa sve one koji žele da obave kvalitetan šoping u Larnaki, tu je ulica Ermou sa velikim brojem butika i kafića. U decembru nas je na sredini ulice dočekala preko 30m visoka okićena jelka, a iznenadilo nas je i koliko je ceo grad sijao mimo centra.

larnaka_jelkaKada su u pitanju supermarketi, veliki lanci koji su u ponudi su LIDL (Filiras 1-7), Carrefour (Spyrou Kyprianou 23) i Alpha Mega (Giannou Kranidioti 20-22).

Prvo jutro u Larnaki, najstarijem gradu Kipra, probudili smo se uz zvuke božićnih pesama, koji su dopirali sa ulice. To je bio početak osećaja praznične euforije koja nas je pratila do samog kraja putovanja.

Iako sam prvi put bio prilično iznenađen koliko Nikozija (Lefkozija – “Beli grad”), glavni grad Republike Kipra i nepriznate Turske Republike Severnog Kipra, nema sadržaja za ponuditi turistima, uvek odvojim jedan dan da je posetim. U decembru je to bilo iz razloga da se oseti duh praznika, dve nedelje pred Božić (25. decembar). Kao i uvek, nezaobilazna je glavna ulica Ledra (staro ime Nikozije), gde se upravo nalazi granica, tzv. zelena linija razdvajanja između grčkog i turskog Kipra.

Da biste prešli iz grčkog u turski deo Kipra potreban vam je pasoš koji pokazujete carinskim organima na granici. Čim kročite u turski Kipar imaćete osećaj da se ušli u potpuno drugi svet, koji neće biti stran onima koji su pre toga posetili Istanbul. Važno je da znate da u toku dana jednom možete ući i izaći iz jednog dela grada u drugi.

nikozija_01nikozija_02Pešačka zona Ledra obiluje buticima, kafićima i restoranima, a ako ste u vansezonskom periodu – februar odnosno decembar, velika je verovatnoća da će vas “zakačiti” i sniženja.

Do Nikozije iz Larnake možete doći međugradskim autobusom (uglavnom je zelene boje), koji staje na Finikudesu, kao uostalom i svi autobusi za druge gradove grčkog dela Kipra. Cena povratne karte je 7 EUR, dok je u jednom pravcu 4 EUR. Poslednja stanica u najvećem gradu Kipra, inače i glavna autobuska stanica na kojoj izlazite, nalazi se na trgu “Dionisiou Solomou”. Put traje oko 75 minuta, a autobus saobraća na otprilike svaki sat (češće u udarnom poslepodnevnom periodu dana).

Budite spremni da u međugradskim autobusima na samom ulazu budete obavešteni od strane vozača (ili vidno istaknute poruke) da je zabranjena konzumacija pića, hrane i sladoleda, što nije slučaj sa lokalnim autobusima koji saobraćaju u okviru jednog mesta. Bilo kako bilo, iznenadićete se koliko su vozači generalno ljubazni, spremni da vam nasmejani do iznemoglosti daju odgovore na pitanja vezano za geografsko snalaženje na ruti/lokaciji koja vas interesuje.

Poslednje subote u oktobru 2016. godine na Kipru se dogodila jedna zanimljivost. Međunarodno priznati grčki deo ostrva je, kao i sve zemlje EU, vratio kazaljke jedan sat unatrag i prešao na zimsko računanje vremena, dok je turski deo, čije vlasti priznaje jedino Turska, ostao na letnjem računanju vremena. Time je Kipar postao ostrvo sa dve vremenske zone.

Kada dođem na Kipar, sa nestrpljenjem najviše očekujem dan posete Aja Napi, najrazvijenijem turističkom mestu udaljenom svega 41km severoistočno od Larnake, odnosno sat vremena vožnje autobusom, sa početnom stanicom na Finikudes šetalištu (cena povratne karte je takođe 7 EUR).

Prva stanica je uvek Nissi beach, peščana plaža koja je posebno popularna među mladima zbog žurki koje se organizuju tokom leta. U vansezonskom periodu ova magična plaža dočekaće vas netaknuta sa pedeset nestvarnih nijansi plave boje. Mi smo uspeli pošteno da se osunčamo i prošetamo vodom do kukova, inače bismo misiju posete smatrali neuspešnom. 🙂

napa_01napa_02napa_04napa_06Na oko 500m pre Nissi-ja (u pravcu Larnake) nalazi se takođe prelepa plaža Landa, a pre nje veliki i mali Makronisos, koji su takođe preporuka.

napa_05Sa Nissi plaže nastavljamo put centra grada Aja Napa, koji se nalazi na 2km šetnje. Kao izrazito turističko mesto koje je na svom vrhuncu tokom sezone, Aja Napa je nešto poput “grada duhova” u februaru i decembru. Nemojte da se iznenadite kada vidite da radi svega nekoliko marketa, suvenirnica, kafića, butika i restorana. Sam centar, “The Square”, je najpoznatiji deo grada za noćne izlaske. Tu se nalazi nezaobilazna kamena skulptura za fotografisanje, sa ispisom I LOVE AYIA NAPA. Odmah preko puta nje je pozicionirana stanica gde čekate autobus za povratak u Larnaku. Samo obratite pažnju na stranu na kojoj čekate autobus, jer je na Kipru sve suprotno. Volan je sa desne strane i vozi sa suprotne strane nego kod nas (u prošlosti su bili britanska kolonija). Dakle, bukvalno se prebacite na suprotno u potpunosti. Trebaće vremena da uđete u štos, ali tada će verovatno biti vreme da se krene nazad. 🙂

napa_08Tradicionalna i nezaobilazna je i ovog puta bila poseta Cecinoj vili i kapeli u Aja Napi. Vidim da je u mom prethodnom putopisu bilo interesovanja za lokaciju, pa je možete pogledati ovde. Trenutno se renovira. 🙂

napa_07Tri dana kasnije usledio je novi povratak u Aja Napu sa ciljem da se doživi avantura i poseti prirodni fenomen Cape Greco (Cavo Greco), nacionalni park, zaliv i najistočnija tačka grčkog Kipra. Nalazi se na pola puta između Aja Nape i Protarasa, a sa iste stanice gde čekate autobus za Larnaku (samo preko puta), čekate i autobus 101 (15-20 minuta vožnje). Ovaj autobus kreće od Water Park-a, staje i kod plaže Nissi, da ne morate da idete skroz do centra.

Kada vas autobus dovede do lokacije samo sledite putokaze. Na prvom raskršću dva puta skrenite levo ako želite da se slikate kod “šuplje” stene poznate pod nazivom “Kamara tou Koraka “, a desno da biste videli sve ovo što pokazuju naredne fotografije. Zalazak sunca ostavlja bez daha, pa nije ni čudo što su ovde snimljeni mnogi poznati filmovi.

kamara_tou_koraka

cavo_01cavo_02cavo_04cavo_03I zapamtite, uglavnom sve fotografije sa Kipra koje vidite na internetu nastale su upravo u vansezonskim periodima kada su mora i zalasci sunca najlepši, a nema turista. To je ono što čini putovanje na Kipar u ovo doba godine tako posebnim.

Za povratak u Aja Napu čekate autobus 102 (to je isto 101, samo iz suprotnog pravca, odnosno iz pravca Protarasa). Protaras, početna stanica pri povratku u Aja Napu, je grad koji drži svetski rekord po broju sunčanih dana godišnje. Neverovatnih 340! Cena karte u jednom pravcu je 1,5 EUR.

napa_09Četvrtog dana boravka na Kipru u decembru proslavio sam rođendan. Želeo sam da to bude uz tortu na plaži, jer mi se prilika da ovaj dan provedem na moru nikada do sada nije ukazala. Bilo je u isto vreme i nestvarno i čudno.

larnaka_rodjusTokom ovogodišnjih poseta Kipru nezaobilazan je bio Park kamila (Camel Park), koji se nalazi na 20km udaljenosti od Larnake, u mestašcu Mazotos. Autobus koji vodi do Mazotosa i samog ulaza u Park kamila je 407, a kreće sa glavne lokalne autobuske stanice. Na raspolaganju je pet termina dnevno tokom radnih dana i tri termina vikendom.

Park je otvoren 1998. godine. U prošlosti su se kamile na Kipru koristile za prevoz, danas se ovde ove divne životinje mogu sresti samo u okviru parka. Park kamila je sjajno mesto za uživanje u jahanju kamila, a u njemu se nalaze i igralište za decu, restoran i bazen.

Ulaznica za park je 4 EUR za odrasle (3 EUR za decu), a ako želite i da jašete kamile, karta će vas koštati 10 EUR (7 EUR za decu). Radno vreme Parka kamila od marta do oktobra je od 09:00 do 19:00, dok je van sezone (kada smo i mi bili) nešto kraće, od 09:00 do 17:00.

camil_01camil_04camil_02camil_03Pošto su nam u Parku kamila dva sata bila dovoljna da se dobro zabavimo i fotografišemo, po napuštanju istog smo se spustili na Mazotos plažu, koja se nalazi na 1,3km od parka (15-20 minuta laganog hoda). Da ste stigli na pravu lokaciju znaćete po restoranu “Akroyiali”, koji je otvoren tokom cele godine, a u kojem će vas dočekati ljubazni meštani. A plaža… oaza mira i tišine koju treba doživeti.

larnaka_mazotosmazotos_02mazotos_01Pri povratku u Larnaku autobus 407 čekate 50m od Parka kamila i imajte u vidu da mu od početne stanice (Oktagono) treba 40 minuta, da ne dođete dosta ranije.

S obzirom da sam Limasol i Pafos obilazio jednodnevno tokom septembra 2014. (Pafos) i februara 2016. godine (Limasol), detaljnije o njima ću pisati nekom drugom prilikom, kada bolje upoznam i osetim puls ova dva divna grada, kojima ću pridružiti i planinu Trodos (1951m nadmorske visine). Do tada, uživajte u fotografijama iz Limasola koje sam napravio u februaru ove godine.

limassol_01limassol_02limassol_03Pre nego što krenete na ovaj put van sezone, dobro se opremite informacijama o vremenu koje vas očekuje (www.foreca.com), jer dnevno sunce i prijatne temperature prelaze u sveža predvečerja i noći.

Takođe, budite spremni na nimalo naivne cene koje se gotovo uopšte ne razlikuju od onih u sezoni.

I za kraj – ne zaboravite da probate, ako već niste, fenomenalni grilovani sir “halumi” (mešavina kravljeg, kozijeg i ovčijeg mleka), kiparsko vino/liker “Komandaria”, liker “Filfar” i jelo “kleftiko” (jagnjetina sa povrćem u keramičkoj posudi).

Dobrodošli na Kipar – ostrvo rajske prirode i sunca, iskrenih ljudi i paradoksa novog doba!

Korisne mape:

larnakalarnaka_autobuskelarnaka_marketiKorisni linkovi:

Wizz Air: https://wizzair.com/sr-cyrl-cs/main-page#/

Larnaka, lokalni autobusi: http://www.cyprusbybus.com/routes.aspx?sid=6
Larnaka – Nikozija (red vožnje autobusa): http://www.intercity-buses.com/?wp=routes-details&category=&article=&article=201BC99BCCCCDFB5C3C99805195E3DBF
Camel Park: http://www.camel-park.com/

Larnaka – Aja Napa (red vožnje autobusa): http://www.intercity-buses.com/?wp=routes-details&category=&article=&article=7A986F843595D8B4EFD8DCAD491027E0
Aja Napa (Famagusta), lokalni autobusi: http://www.cyprusbybus.com/routes.aspx?sid=7

Nadam se da ste uživali čitajući moju priču i da sam vam barem malo prenio svoje iskustvo iz ove divne zemlje. Za sva dodatna pitanja slobodno mi pišite, potrudiću se da vam odgovorim u najkraćem mogućem roku. Srećni predstojeći praznici! 🙂

Ovo je bilo moje putovanje na Kipar.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 comments