Alhambra

Šta vidjeti u Andaluziji – TOP 5 mjesta

Najšarenija ili bolje rečeno „najšpanskija“ pokrajina cijele Kraljevine Španije, magična Andaluzija. U Španiji ne vrijedi ona poslovica „što južnije to tužnije“, naprotiv, na španskom jugu sve je puno života, boja, veselja, ljudi su dalekosrdačniji od npr. Katalonaca i svugdje vlada neki mir.

Kada se poslužite čika Google-om i upišete ANDALUZIJA, nekako će se najviše naći fotki od parka Marije Luize i španskog trga u Sevilli, ali, Andaluzija je puno više od toga.

Šta vidjeti u Andaluziji – lista

1.  Alhambra

Alhambra

“Daj mu milostinju, ženo, jer nema žalosnije stvari u životu nego li biti slijep u Granadi!”, riječi Francisca de Icaze, meksičkoga pjesnika, koji je pri ulasku u čarobnu Alhrambu ugledao slijepca, najbolje opisuju broj jedan za posjetu Andaluziji.

ALHAMBRA! Teško je naći pravu riječ za ovu čarobnu palaču. Raj na zemlji bi možda bilo približan opis. Palača čiji su dijelovi izgrađeni već u 9 stoljeću. Izgrađena je za vrijeme vladavine Maura, Arapa sa sjevera Afrike, kojima je Granada bila posljednje utočište prije nego su protjerani sa Španskog tla.

Dinastija Nasrid je oko već postojećeg malog kompleksa, tako se danas Alhambra sastoji od četiri cjeline; Alcazba (vojna četvrt), dvorska zona, medina I Generalife (dvorski vrtovi smješteni uz dvorski kompleks). Kako su se vladari Andaluzije smjenjivali tako su I Alhambru mijenjali po svojim željama.
1984. Godine Alhambra je uvrštena pod zaštitu UNESCO-a

ULAZ – karte se kupuju online ili na licu mjesta, iako je moja preporuka (pogotovo za visoku sezonu) kupiti online par mjeseci ranije. Karta vrijedi samo za navedeni dan, ali da biste ušli u Nasrdisku palaču morate navesti tačno vrijeme ulaska (po rasporedu koji Vam se ponudi).

Cijena: 14€ (za odrasle), 5€ vrtovi, 7€ paket Alcazba I Generalife.

2.    Park Marije Luize (Sevilla) I Plaza de Espana ili španski trg (Sevilla)

Španski Trg Sevilja

Nekako najčešće viđene fotke u internet pretraživaču su ovaj park I susjedni Španski trg. Park Marije Luize uređen je za potrebe Ibero-američkoj izložbi koja je održana 1929 godine, gdje se uz Španiju i Portugal predstavilo petnaestak zemalja iz Sjeverne i Južne Amerike. Danas predstavlja pluća grada, zelenu oazu ispresjecanu brojnim uličicama, fontanama, rječicama pa čak I umjetnim vodopadom. ULAZ je besplatan.

Plaza de Espana ili španski trg (Sevilla) – nalazi se u sklopu parka Marije Luize I definitvno je najmoćniji dio parka. Građen je u obliku polukruga većim dijelom omeđenog arkadama, dok je otvorena strana trga okružena kanalom dugog oko 500 metara. Ispo arkada se nalaze klupice ukrašene tzv.azulejo pločicama, te svaka predstavlja jednu od španskih provincija, a uz njih se nalazi i karta s prikazom mjesta o kojemu je riječ.

Da ovome trgu nisu odoljeli ni najveći redatelji, tako su se na ovome trgu snimile scene “Lorensa od Arabije” i Zvjezdani ratovi “Napad klonova”. Nakon savršenih fotki I šetnjom po šarenim pločicama Andaluzije, opustiti se možete u vožnji čamcima kanalom.

Vožnja košta 6€ za 35 minuta.

3. ‘Jednoruka’ (Manquita) – katedrala u Malagi

Jednoruka katedrala u Malagi

Izgrađena u renesansnom stilu, s elementima baroka i gotike. Izgradnja je započela u prvoj polovici 16. stoljeća, no nikada nije dovršena.  “Osnovni” dio i jedan toranj dovršeni su stotinjak godina kasnije, kada je gradnja zbog nedostatka novca prekinuta. Problem je u tome što je projekt predviđao i drugi toranj, koji je dijelom već bio i podignut, no do danas je ostao nedovršen te je Katedrala zbog toga dobila nadimak “Jednoruka”.

Kada su novac I osigurali, u to vrijeme se vodio rat za neovisnost SAD-a, tj.amerikanci su se borili za neovisnost od Britanaca.

Kako su tada Britanci bili ključni protivnici Španaca u Evropi sav novac namijenjen za završetak ove katedrale su usmjerili Amerikancima kako bi im pomogli u borbi.

Cijena: ulaz u katedralu I muzej 5€, katedralni vrtovi su besplatni, penjanje na krov katedrale 6€

4. Mesquita ili Velika džamija u Cordobi

Velika džamija u Cordobi

Praviti listu šta vidjeti u Andaluziji, nemoguće je bez ove džamije. Sagrađena u 10. stoljeću, bila je najveća džamija u Španiji, kao i jedna od najljepših u svijetu. Kasnije je preuređena u rimokatoličku crkvu, te je danas sjedište nadbiskupije Cordobe. Ono po čemu je posebna jeste na prvom mjestu unutarnji vrt, prepun stabala naranči, a zatim njena unutrašnjost. Velika dvorana prepuna lukova arkada, tačnije 869 stupova.

Lukovi su napravljeni od kombinacije crvene opeke I bijeloga kamena. Najveća zanimljivost ove katedrale, jeste da je iz perioda islamske vladavine ostavljen mihrab (niša u zidu džamije okrenuta u smjeru Kible, svetoga mjesta islamakojemu se okreću svi muslimani u vrijeme molitve).

Cijena; ulaz u katedralu 10€, penjanje na toranj 2€

5. Rimski most u Cordobi

Rimski most u Kordobi - šta vidjeti u Andaluziji

Da biste uši u sam historijski dio Cordobe preko ovoga mosta, koji ponosno stoji iznad rijeke Gvadalkivir  morate prijeći. Izgrađen je u ranom period 1 st.pr.n.e. Dugačak je 247m, visok 9m I ima 16 arkada. U par navrata je rekontruisan, a ono što je jako zanimljivo jeste da su 14-ti I 15-ti luk originalni I jedini preostali od prvobitnog rimskog mosta.

I to bi bilo to, kada govorimo šta vidjeti u Andaluziji. Ako te zanima još tekstova o Španiji, pisalo smo i o tome šta vidjeti i raditi u Valensiji.

Rimski most

Tekst pisala: Ljubica Nevjestić

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *