TOP 5 DESTINACIJA GDJE SVE MOŽETE OTIĆI ZA 200 KM

Prije nekoliko dana šetam Gospodskom ulicom u Banjaluci sa prijateljem sa kojim obično pričam o jeftinim putovanjima. Ponekad imam strah da se nađem sa njim jer se bojim kakve nam sve ideje mogu pasti na pamet i nekako svaka naša kafa je rizikovanje davanja otkaza na poslu naredni dan i putovanja svijetom.

Dok vodimo naše standardne teme, spazim da m:tel ima neku novu akciju u kojoj ukoliko pređeš na Open paket dobijaš Visa karticu i 200 KM da ih potrošiš kako god želiš.

  • Da nisam na mtelu sad bih prešao na njega da uzmem ovih 200 maraka i otputujem negdje – reče mi Igor. Znaš gdje bih sve mogao putovati za te pare?

Hmm, u pravu je. Na mnogo mjesta se može otići sa 200 maraka. Samo treba pronaći pravi način. Ta njegova rečenica me inspirisa da napišem ovaj tekst o top 5 destinacija na koje možete otići za 200 KM.

Pokazaću vam kako pronaći jeftine avio karte te jeftin smještaj. Za svaki primjer ostaviću vam konkretne linkove karata kao i smještaja, kako ne biste mislili da vas nešto muljam. 😊

To su karte koje sam nalazio u proteklih godinu dana za te gradove, a za smještaj sam se posebno potrudio da vam nađem nešto zanimljivo.

Jeste spremni?

1.Bratislava

Broj noćenja: 4

Cijena putovanja: 152 KM

Grad u kojem sam proveo dvije godine svog života studirajući na postdiplomskim studijima. Da je tada postojao Wizzair, bilo bi mi mnogo lakše ići na tamo. Moram sam ići do Beča busom pa onda hvatati drugi bus za Bratislavu.

Danas je to mnogo lakše, jer iz Tuzle postoje povratni letovi do glavnog grada Slovačke za samo 20 evra, odnosno 39 KM.

Ukoliko živite u Banjaluci, povratna karta iz Banjaluke do Tuzle košta svega 33 KM, te ćete tako za samo 72 KM otići u glavni grad Slovačke! Smještaj možete naći preko sajta Airbnb, a izdvojio sam vam ovaj luksuzni stan za 12 dolara po noći (20 KM)! Stan ima parking i blizu je staroga grada.

Ukoliko želite da ostanete 4 noći, koštaće vas 80 KM.

Što znači, kompletan bus i avio prevoz, kao i 4 noćenja u Bratislavi koštaće vas svega 152 KM! Ostane i za izlet do Beča. 😉

2.Kipar

Broj noćenja: 6

Cijena putovanja: do 200 KM

Predivni Kipar i njegove plaže

Jedan od mojih najboljih prijatelja, već je 5 puta bio na Kipru. U novembru ide ponovo. Milan kaže da mu je to najdraža destinacija ikada, a od skora je i veoma povoljna. Naime, povratne avio karte za Kipar iz Beograda, mogu da se nađu za svega 42 evra.

Iskreno, viđao sam ih i za manje, ali obično mnogo van sezone, tako da ćemo uzeti cijenu od 42 evra, tj. nekih 80 KM. Povratna karta od Banjaluke do Beograda, koštaće vas još nekih 65 KM, tako da za manje od 150 KM, možete otići na Kipar.

Recimo tri noćenja na Airbnb-u mogu da se nađu do 50 KM, a ostala tri noćenja spavajte kod nekoga. Potražite smještaj preko Airbnba za par dana, a za ostale koristite Couchsurfing. Ukoliko ste novi za ovim konceptom to je sajt preko kojeg možete besplatno noćiti kod drugih ljudi širom svijeta. Pisao sam o tome ovdje.

Kiprani su južnjaci i vrlo gostoljubiv narod. Siguran sam da će vas neko ugostiti.

P.S. Ako vas zanima ova destinacija, pogledajte Milanov putopis sa Kipra.

3.Berlin

Broj noćenja: 4

Cijena putovanja: 173 KM

Avio karte za Berlin sa polaskom iz Zagreba

Iako još uvijek nisam bio u Berlinu, mnogo toga zanimljivog sam čuo o njemu i definitivno mi je u planu u narednom periodu. Povratne karte iz Tuzle za Berlin mogu da se nađu po cijeni od 60 KM, a već sam vam spomenuo da je povratna autobuska karta od Banjaluke do Tuzle 33 KM. Dakle, sav put do Berlina, koštaće vas 93 KM, a tamo isto koristite Airbnb. Ovo je jedna soba u Berlinu koju sam našao.

Ova više nego dobra privatna soba, košta svega 12 dolara (20 KM) za noć te ćete tako za četiri noći ovdje potrošiti 80 KM.

Dodamo li na to 93 KM za put, 4 noćenja u Berlinu sa prevozom koštaće vas 173 KM. Nije loše zar ne?

4.Budimpešta

Broj noćenja: 4

Cijena putovanja: 193 KM

Tako dobra a tako blizu. Budimpešta je bila prvi veći evropski grad koji sam posjetio, a nedavno sam se u nju vratio nakon te 2004 godine. Najbolji način da je posjetite je busom do Zagreba, gdje vas povratna karta košta oko 55 KM. U Zagrebu uzmite direktan voz za Budimpeštu. Vožnja traje oko 6 sati, a cijena povratne karte je 35 evra (66 KM), pod uslovom da je kupujete ranije. Ukoliko je kupite u vozu onda je 45 evra.

Dakle sav put će vas koštati 121 KM, a tamo isto možete da tražite Airbnb. Pronašao sam vam i ovaj nevjerovatan smještaj u Budimpešti za samo 11 dolara za noć (18 KM) gdje dobijate na raspolaganje čitav stan! A lokacija je centar grada.

Ako biste se odlučili za 4 noći, to bi vas koštalo 72 KM, te na ovih 121 KM, mogli biste da provedete 4 noći u glavnom gradu Mađarske za samo 193 KM.

5.Brisel

Broj noćenja: 4

Cijena putovanja: 188 KM

Prestonica Belgija i mjesto za koje sigurno tvrdim da ima najljepši trg na svijetu. Brisel je zanimljiv grad koji definitivno vrijedi posjetiti, a najbolja opcija je da idete iz Zadra, gdje za samo 33 evra možete pronaći povratne karte za Brisel preko kompanije Ryanair. Prevoz do Zadra i nazad koštaće vas još nekih 60 KM te ćete tako za oko 120 KM, otići u Belgiju.

Malo sam pretraživao i našao ovaj sjajan smještaj za samo 10 dolara za noć (17 KM)

U pitanju je čitav stan, luksuzno namješten u centru grada.

Ukoliko ostajete 4 noći, platićete 188 KM za sve.

Za kraj…

Eto nadam se da sam vam barem malo pokazao kako ja jeftino putujem. Naravno da ćete na putovanju imati dodatnih troškova, ali najveći troškovi su uvijek ova dva; prevoz i smještaj. Ako njih uspijete svesti na minimum, možete putovati vrlo jeftino.

A ako vam se putujete na neko od ovih mjesta, a trenutno niste pri novcu, možete jednostavno preći na m:tel i preuzeti poklon karticu od 200 KM.

P.S. Ja večeras idem da se nađem sa Igorom ponovo. Valjda sam sutra na poslu.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 comments