Panama šta vidjeti

Vize za Centralnu Ameriku za građane BiH i Srbije

Ova objava namijenjena je svim ljudima iz Bosne i Hercegovine i Srbije koji žele da putuju po Centralnoj Americi i koje zanima kako se vade vize u ovim zemljama. Kako sam i sam imao velikih problema da saznam kako se vize dobijaju i nakon desetine mejlova koje sam slao ambasada, hoću ovdje da podijelim svoje iskustvo.

Pod Centralnu Ameriku spadaju Meksiko, Gvatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nikaragva, Kostarika i Panama, kao i dosta manjih ostrvskih država, ali o njima ću pisati drugom prilikom, te ću se u ovom tekstu fokusirati samo na kopneni dio ovog kontinenta. Prije svega, bitno je znati da je jedina slobodna zemlja za ulaz za građane Bosne i Hercegovine Panama, dok su za građane Srbije to Panama i Kostarika. Za sve ostale zemlje, trebamo vizu. Za Meksiko, ona se prilično lako dobija, te se vadi u ambadadi Meksika u Beogradu i košta oko 40-tak dolara, zavisno da li vadite vizu sa jednim ili više ulazaka.

Poslaće vam na mejl listu dokumenata koje trebate prikupiti, otićete kasnije na razgovor i ako imate sve dokumente, ubrzo ćete uživati u Meksiku. Ukoliko recimo imate u pasošu važeću američku, kanadsku ili šengen vizu, ne treba vam nikakva viza za Meksiko, te sa jednom od ove tri, možete bez problema ući u zemlju.

Guanahuato Meksiko

Ali kada su druge zemlje u pitanju, tu nastaje problem. Za građane Srbije, za svaku od zemalja potrebna je viza i poprilična je lista dokumenata koja treba da se skupi. Tražiće vam potvrdu o zaposlenju, dokaz da niste kažnjavani, potvrdu iz banke da imate novca na računi, povratnu kartu, rezervaciju smještaja i slično. Ali kao i u slučaju Meksika, ako imate američku, kanadsku i šengen vizu, možete ući u svaku od ovih zemalja, bez problema. Znači, ko god ima srpski pasoš i neku od ovih viza, može da putuje ovim krajem.

Ali šta je sa Bosnom i Hercegovinom?

Nas nekako uvijek zapadne onaj deblji kraj. Istraživajući o ovim vizama, shvatio sam da postoje tri kategorije zemalja na osnovu kojih se određuju kriteriji za vize.

A kategorija – EU zemlje, Japan, Amerika, Kanada i sve vrlo razvijene zemlje ne trebaju vizu za putovanje Centralnom Amerikom

B kategorija – zemlje kao što su Jordan, Južnoafrička Republika, Tajland i slične zemlje u razvoju, među kojima je Srbija, kojima je potrebna viza, te postoji lista dokumenata koja se dobije prilikom apliciranja.

C kategorija – pretežno afričke zemlje poput Burundija, Bocvane, Svazilenda, a među kojima je i Bosna i Hercegovina i koje su u najtežem položaju. Bukvalno, sve afričke zemlje, Bosna i još koja zemlja iz Azije.

VAŽNO ZA ZNATI

Imanje američke, kanadske i šengen vize, znači dizanje za kategoriju više, pa tako C zemlje sa vizom SAD-a idu u B kategoriju i imaju manje papirologije, a B zemlje idu u A i ne treba im viza. Otud da građanima Srbija ne treba viza ukoliko posjeduju već navedene.

Ali pazite sad šta je nevjerovatno i šta sam dugo provjeravao.

Ukoliko ste državljanin Bosne i Hercegovine, a nemate američku, kanadsku ili šengen vizu, ne možete ni aplicirati za vize Nikaragve, Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale! Više puta sam provjeravao ovu informaciju i sa nekoliko ambasada po raznim državama i uvijek su mi na kraju davali isti odgovor. Posjedovanje prethodno navedenih viza, jedan je od uslova koji naši državljani moraju ispuniti da bi putovali u ovaj kraj.

Iskren da budem, nikada nisam čuo za sličnu stvar i ne bih da koristim neke ružne riječi, ali ovo baš nema smisla. Pisao sam pojedinim ambasadama kasnije da nama ne treba viza za putovanje Šengen prostorom i da li mogu pečati sa ulazak u te zemlje, da se računaju umjesto vize, ali su mi rekli da ne može, te da moram da imam odštampanu vizu u pasošu.

Nevjerovatno mi je i da zemlja kao što je Hondurasa, koja važi za jednu od najopasnijih na svijetu, ti ne da da uđeš u nju, bez neke jače veze, dok na primjer, Kostarika koja je mnogo razvijenija, daje sa američkom vizom u pasošu, automatski ulaz građanima Bosne i Hercegovine.

Nadam se da će ovaj post doći do naših političara da vide kakvim nas u svijetu smatraju i sa kojim državama nas porede.

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments