Vodopad Skakavac kod Kotor Varoša

Vodopad Skakavac kod Kotor Varoša – netaknuti dragulj prirode

Sa visinom od oko 20 metara i skriven duboko u šumi, vodopad Skakavac kod Kotor Varoša više izgleda kao neko skriveno mjesto u prašumi Amazona, ili barem kao scena iz nekog holivudskog filma. Priroda koja prethodi samom vodopadu, zaista je nevjerovatna, a tokom čitave šetnje, jedini zvukovi koje ćete imati priliku čuti, su cvrkuti ptičica i žubor vode, koji će postajati sve jači kako se budete bližili vodopadima.

Zahvaljujući planinarima i ekolozima iz ovog mjesta, koji su se zaista potrudili da naprave male staze, kao i da označe put, prilaz vodopadu dosta je olakšan, te je on sad mnogo dostupniji nego što je to ranije bio.

Šuma kod Kotor Varoša

Kod samog vodopada, napravljena je čak i mala nadstrešnica sa klupama i stolom, kako biste se odmorili kada dođete i u miru uživali u pogledu koji se pruža ispred vas. Ukoliko se kojim slučajem ovdje nađete zimi, postoji velika šansa da će vas dočekati jedan potpuno nestvaran prizor, zaleđenog vodopada, gdje se u unutrašnjosti čuje jaki huk vode, a vir u koji pada voda, stoji potpuno zaleđen.

Kako pronaći vodopad Skakavac kod Kotor Varoša?

Mali problem predstavlja pronalazak ovog mjesta, te se stoga ovdje nalazi objašanjenje kako najlakše tamo stići, polazeći iz Banjaluke. Nakon Kotor Varoša, nastavite do mjesta Obodnik, gdje skrećete desno ka mjestu Šiprage.

Vozite se putem dva do tri kilometra, pređite jedan veći žuti most i nastavite sve dok ne dođete do odmah prije malog žutog mosta. Tabla je malo teže uočljiva, ali primijetićete manji žuti most. Tu skrenite desno i nastavite putem koji je makadam, a kada dođete do grananja puta na dva dijela, skrenite lijevo preko rijeke.

Nastavite sve dok ne dođete do vikendice na kraju, gdje i počinje staza, a u slučaju da imate bilo kakvih nedoumica, možete priupitati zaista ljubazne lokalce ovoga kraja, koji će vam vrlo rado pomoći.

Preporuka

Pored vodopada Skakavca, na ovom lokalitetu se nalazi još jedan, ako ne i ljepši vodopad, koji vam čak dozvoljava da dođete iza njega, kao i austrijska pruga. Da biste ih vidjeli, potrebno je vratiti se na stazu sa koje ste sišli, te nastaviti drugim putem. Ovo mjesto ne poznaje veliki broj ljudi, te stoga očekujte nevjerovatnu netaknutu prirodu samo za sebe.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 comments