Zanimljivosti o Kostariki – 21 stvar koju možda niste znali

Želite da saznate neke zanimljivosti o Kostariki? U ovom tekstu se nalazi lista više od 20 stvari koje možda niste znali o ovoj zemlji. Pišite mi šta vas najviše fascinira, kao i da li znate još neke stvari o kojima ovdje nisam pisao.

Krenimo redom.

Zanimljivosti o Kostariki – Lista

1. Muškarci u Kostariki se zovu “tikos”, a žene “tikas”.

2. Čak 5% svjetskog biodiverziteta nalazi se u ovoj zemlji, iako teritorija Kostarike čini svega 0.03% svijetske površine. U zemlji se nalazi više od 500 000 vrsta divljih životinja, među kojima su 34 000 vrste insekata i čak 20 000 vrste paukova.

Jaguar

3. Kostarika je zemlja koja nema vojsku. Sad već davne 1948. godine, vlasti su odlučile da ukinu vojsku u ovoj zemlji i da sav novac koji su ranije ulagali u ovu oblast, ulože u obrazovanje djece.

4. Skoro 99% električne energije, Kostarika dobija iz obnovljivih izvora.

5. U zemlji se nalazi čak pet aktivnih vulkana; Poás, Irazú, Arenal, Rincón de la Vieja i Turrialba.

Aktivni vulkan Kostarika

6. Ležeći policajci ovdje se zovu “muertos” ili mrtvi ljudi, mrtvaci. Tako će rečenica “Cuidado con un muerto” – umjesto pazi se mrtvaca, značiti pazi na ležećeg policajca.

7. Ako želite da pošaljte poštu nekome u Kostariki, znajte da ovdje adrese funkcionišu na malo drugačiji način. Tako da, umjesto recimo Sarajevska 1a, ovdje ćete poštu poslati na adresu “Blizu super marketa Bonito, dva bloka niz ulicu desno, kod stabla kokosa ispred žute kuće sa crvenim krovom”.

8. U Kostariki, taksimetri se zovu “Maria”. Nemojte se iznenaditi ako čujete da neko kaže “Toca la Maria, por favor” (Upalite taksimetar, molim vas).

9. Iako smo potpuno različiti, Kostariku i Bosnu i Hercegovinu, povezuje jedna stvar. Naime, u ovoj zemlji, kao i kod nas, mogu da se nađu neboične kamene kugle, koje godinama izazivaju misteriju naučnika širom svijeta, zbog ne mogućnosti da se pobliže objasni način kako su nastale.

Kamene kugle Kostarika

Ako vas zanima više o ovom nevjerovatnom fenomenu, snimio sam ovaj video o kamenim kuglama u Zavidovićima.

10. Mjesto Nikoja na zapadnoj obali, poznato je kao Plava zona, što znači da stanovnici ovoga kraja žive u prosjeku oko 100 godina.

11. Kostarika je uz to, često proglašavana zemljom sa najsrećnijim narodom na planeti.

12. Zbog svoje blizine ekvatoru, Sunce u ovoj zemlji izlazi i zalazi tokom čitave godine u gotovo isto vrijeme.

Hacienda la Chimba

13. Nakon Ekvadora koji nama izvozi banane, Kostarika je drugi svjetski izvoznik banana.

14. Film “Park iz doba Jure” snimljen je u Kostariki.

15. Više od 25% površine zemlje prekriveno je nacionalnim parkovima.

16. Glavni moto ove zemlje je Pura Vida. U prevodu “čist život”, Pura Vida je mnogo više od toga i mogu slobodno reći da predstavlja način života ovdje. Ovu riječ, čućete na gotovo svakom koraku ovdje i u svakodnevnom razgovoru. Koristi se da se pozdravi prijatelj, da se pita kako si i da se spomenu neke pozitivne stvari.

Kako si? – Pura vida. (Odlično sam)

Pura vida amigo? – Šta ima prijatelju?

Pura vida. – Vidimo se.

Va a ser todo pura vida. Biće sve super.

17. Iako u većini zemalja u svijet, žena nakon udaje uzima prezime svog muže, u Kostariki žene zadržavaju svoje prezime tokom čitavog života.

18. Da li ste znali da se u ovoj zemlji može vidjeti gušter poznat pod imenom Isus? Ovo ime, guštar je dobio po činjenici da može hodati po vodi.

19. Iako su majmuni i iguane životinje koje na svako malo srećete po šumama Kostarike, a lenjivci vjerovatno najomiljenija životinja ove zemlje, nacionalna životinja Kostarike je bijelorepi jelen, ili neki rođak našeg Bambija. Lik ove životinje nalazi se čak na novčanici od 1 000 kolona.

20. Čak 94% stanovništva Kostarike, ima evropske korijene i ovo je zemlja sa najvećim procentom bijelog stanovništva u Centralnoj Americi.

21. Procenat pismenosti u zemlji iznosi 97,8% čime ova zemlja spada među zemlje sa najvećim stopom u čitavom svijetu.

Moje pitanje za vas je, da li ste čuli za još neke zanimljivosti o ovoj zemlji? Šta je to što vas asocira na Kostariku?

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

 

 

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *