Rio de Žaneiro

Egzotični Brazil – 14 dana za samo 1350 evra

Došlo je vrijeme i za putovanje u jednu od mojih omiljenih zemalja, jer vas vodim u Brazil! Zajedno sa agencijom Rapsody travel & Events organizujemo jedno pravo avanturističko putovanje u vjerovatno najašareniju zemlju svijeta.

S obzirom na to da sam 2018. godine imao priliku da provedem skoro 3 sedmice u Brazilu, te upoznam veliki broj lokalaca, obećavamo jedno potpuno drugačije putovanje, na kojem nećete samo upoznavati istorijske znamenitosti, već ljude, te doživjeti pravi duh ove zemlje. Uz to, posjetićemo i neka manje poznate mjesta u koja mali broj turista ide, a obići ćemo i predivne Iguasu vodopade.

Ako vas zanima više o mojoj posjeti najljepšeg grada na svijetu, snimio sam ovaj video. A ispod se nalazi više informacija o samoj turi.

PROGRAM PUTOVANJA

DAN 1 (23.7) – Krećemo u avanturu

Okupljanje na aerodromu u Beogradu i polazak za Sao Paolo, preko Dohe. Leti se kompanijom Qatar Airways.

DAN 2 (24.7) – Dolazak u Sao Paolo

Sao Paolo

Nakon dužeg leta, stižemo u najveći grad Centralne Amerike i mjesto u kojem danas živi 15 miliona ljudi. Ne znam da li ste znali, ali Sao Paolo je najveći grad u južnoj hemisferi, te prava džungla nebodera. Grad kakav rijetko imate priliku vidjeti negdje u svijetu. Iako se o Sao Paolu ne priča mnogo, mislim da će vas njegova veličina naprosto oduševiti.

DAN 3 (25.7) – Obilazak grada (Avenida Paulista, stari dio grada, Se katedrala, Park Ibirapuera, muzeji)

Sao Paolo je poznat i kao Njujork Južne Amerike, a to ćete najbolje vidjeti kada kada uđete u Avenidu Paulista, najdužu ulicu u gradu. U sklopu city ture, obići ćemo još neka značajna mjesta koja Sao Paolo može da ponudi, veoma zanimljiv muzej fudbala, a zavirićemo i u stari dio ovoga grada.

DAN 4 (26.7) – Fakultativni izlet u Santos

Santos Brazil

Obilazimo grad Santos, jedan od zanimljivijih gradova, poznat i po tome što je u njemu nekada igrao čuveni Pele. Obići ćemo stadion na kojem je Pele započeo karijeru, učiti kako se pravi kafa, te ćemo se opustiti šetajući ovom prelijepom plažom.

DAN 5 i 6 (27-28.7) – Dvodnevni fakultativni izlet na Iguacu vodopade

Iguasu vodopad

Nakon doručka, odlazimo do aerodroma i letimo dva sata do Iguacu vodopada, bez dileme jednih od naljepših vodopada svijeta.

Vodopadi se inače sastoje se od čak 275 manjih vodopada, koji zauzimaju 2,7 km rijeke Iguazu. Neki od pojedinačnih vodopada su visoki do 82 metra, iako je većina visoka oko 64 m, a vjerovatno najpoznatiji vodopad je Đavolje Grlo (Garganta del Diablo). Noćimo jednu noć u blizini vodopada i vraćamo se za Sao Paolo.

DAN 7 (29.7) – Dolazak u Rio de Žaneiro i odmaranje na plažama Kopakabana, Ipanema i Leblon

Kopakabana plaža Rio

Po dolasku u Rio u podnevnim satima, ostavljamo stvari u našem smještaju, pravimo kratku pauzu za odmor, te odlazimo na tri čuvene plaže u Riju, Kopakabanu, Ipanemu i Leblon, gdje ćemo osjetiti pravi duh karioka. Na plaži ćemo isprobati caipirinhu, te ovaj dan odmarati, uživati i živjeti onako lagano, kao što i karioke žive.

DAN 8 (30.7) – Fakultativni obilazak Glave šećera, Selaronovih stepenica, Lape i najljepše biblioteke Južne Amerike

Novi dan počinjemo posjetom jednom od najpopularnijih mjesta u gradu, Glavi šećera. Ako biste pitali karioke, koji pogled u gradu je bolji, onaj sa Korkovada ili sa Glave šećera, vjerujem da bi vam većina preporučila upravo ovaj pogled, jer je nekako šarmantniji, te nigdje kao sa ovog mjesta nećete imati bolji pogled na Kopakabanu, kao što je to ovdje. 

A osim samog pogleda, zanimljiva je i priča o imenu ovog mjesta, koje dolazi od starog načina dobijanja šećera iz šećerne trske koji je bio vrlo zastupljen u Portugalu prije nekoliko vijekova.

Nakon toga, odlazimo do mjesta Escaderia Selaron i fotkamo se na ovim predivnim stepenicama.

Te idemo u prekrasnu Real Gabinete Portugues de Leitura, biblioteku koja izgleda kao da je izašla iz nekog od filmova o Harry Potteru. Samo čekaš da knjige krenu da se pomjeraju, a neki novi prostori pojave između njih. Mjesto je osnovano 1837. godine, svega nekoliko godina nakon proglašenja nezavisnosti Brazila, nakon što je grupa od 43 portugalska useljenika (većinom političkih izbjeglica iz Portugala) odlučila otvoriti mjesto koje će promovisati kulturu Portugala, izvan njihove zemlje, na sasvim novom kontinentu.

Real gabinete de Leitura

Na kraju dana, odlazimo u neki od čuvenih barova u Lapi i uživamo u lokalnoj muzici i plesu, te usput isprobavamo neka nova brazilska pića.

DAN 9 (31.7) – Fakultativni obilazak Kipa Isusa, stadiona Marakana i Sambodroma, posjeta prašumi Tižuka, botaničkom vrtu i mjestu park Lage

Kip Isusa Rio de Žaneiro

Bez dileme najpoznatiji simbol zemlje je posjeta statui Isusa Hrista, smještenom na brdu Korkovado. Osim što se smatra jednim od novih svjetskih čuda, statua simbolizuje Brazil koji je prijateljski i otvoren ka svima, onaj Brazil koji će svakoga dočekat raširenih ruku. Žičarom ćemo se popeti do spomenika, napraviti neke od najboljih fotki ikada i uživati u pogledu od kojeg zastaje dah.

Nakon toga, obilazimo čuvenu Marakanu, najveći stadion na svijetu, kao i Sambodrom, mjesto odakle počinje čuveni karneval u gradu koji ste često imali priliku vidjeti na televiziji. Na ovom mjestu ćemo naučiti nešto novo o sambi i o tome kako se samba škole spremaju za karneval.

Marakana stadion Brazil

A nakon što se odmorimo uz dobru domaću klopu, te probamo čuveni asai, odlazimo do botaničkih vrtova, prave oaze zelenila i smiraja, gdje ćemo uživati u prirodi i otkriti neke neobične biljke iz džungle.

A za kraj dana, obilazimo i park Lage (Parque Lage), mjesto koje je nekada bilo rezidencija porodice Lage i vjerovatno jedno od najgotogeničnijih mjesta u čitavom Riju.

Ako vam se lokacija čini poznatom, možda ste je vidjeli u ovom čuvenom spotu.

DAN 10 (1.8) – Fakultativni izlet u favelu Rocinhu

Favela Rosinja

Za one koji žele da upoznaju onu drugu stranu Brazila, organizovaćemo izlet u čuvenu Rocinhu, najveću favelu grada i jednu od najvećih favela svijeta u kojoj danas živi više od 300.000 ljudi. Saznaćemo više o favelama i njihovom nastajanju, te zaviriti u neke od njenih najzanimljiviji dijelova.

Zajedno sa lokalnim vodičem koji je inače iz favele, šetaćemo ulicama Rocinhe, razgovarati sa lokalcima, posjetiti lokalnu školu, kao i školu sambe. Biće ovo još jedna prava brazilska avantura

DAN 11 (2.8) – Fakultativni izlet u šarmantni gradić Parati

Kao vjerovatno najšarmantnije mjesto u ovoj regiji, izdvaja se šarmantni Parati. Ono što posebno oduševljava u gradu je njegova prelijepa kolonijalna arhitektura iz 18.vijeka, kao i veliki broj prelijepih plaža i više od 60 ostrva.

Koliko je grad značajan, najbolje govori podatak da ga je UNESCO uvrstio na svoju listu kulturne baštine, a šetnja starom kaldrom grada, biće kao povratak u neko drugo vrijeme. Obilazimo šarene crkve, nevjerovatne spomenike istorije, upoznajemo lokalce i probavamo zanimljivu hranu ovog mjesta. Ovo je bez dileme jedan od skrivenih dragulja čitavog Brazila!

DAN 12 (3.8) – Fakulativni izlet u Pedra do Telegrafo

Pedra do telegrafo

Vjerovatno jedan od najzanimljivijih izleta na koji ćemo otići i mjesto na kojem ćete napraviti možda i najbolju fotku u životu. Ako preživite, naravno.

Dan 13 (4.8) – Slobodan dan za šoping i polazak ka Sao Paolu

Posljednji dan ostavljamo samo za odmor, kupovanje suvenira i uživanje u gradu, te povratak za Sao Paolo u predvečernjim satima.

Dan 14 (5.8) – Polazak za Beograd

Posljednji dan putovanja, iz Sao Paolo uzimamo let za Dohu, pa za Beograd. Na letu sumiramo utiske, sređujemo slike u telefonu i sa osmijehom i puno energije, idemo kući prisjećajući se kako nam je dobro bilo u Brazilu.

Kad se ide?

Termin putovanja: 23.7.2021-5.8.2021. (11 noćenja – 14 dana).

Prevoznik je Qatar Airways/Swiss Airways.

Gdje smo smješteni?

Smještaj će biti u zaista odličnim hotelima sa 4 i 5 zvjezdica lociranim na dobrim lokacijama. Evo primjer smještaja koji možete očekivati.

A potrudićemo se da dobijete i bazen da se naveče opustite i odmorite.

CIJENA putovanja:

Cijena putovanja je 1350 evra.

ŠTA JE UKLJUČENO U PUTOVANJE

  • Povratne avio karte na relaciji Beograd-Doha-Sao Paolo
  • Smještaj u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica sa doručkom u Sao Paolu, Riju i Iguacu vodopadima (Hotel Radisson i hotel Royal Rio)
  • Usluge turističkog vodiča i pratioca putovanja
  • Transferi na putovanju

ŠTA NIJE UKLJUČENO U PUTOVANJE

  • Fakultativni izleti
  • Međunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja
  • Individualni troškovi i hrana

Sviđa ti se plan i hoćeš da putuješ sa nama?

Pošalji mi svoje podatke, ime i prezime i kontakt telefeon na sljedeće brojeve ili mejlove.

ZA PRIJAVE IZ SRBIJE

Beograd / Rapsody Travel, Ul.Vojvode Supljikca 19, 11000 Beograd, 011.308.8048. / 066.550.5000.
sales@rapsodytravel.com

ZA PRIJAVE IZ BOSNE I HERCEGOVINE

Sarajevo / Sol Azur, Ul.Branilaca Sarajeva 21, 71000 Sarajevo
033.550.540. / 062.619.999. (whatsapp) prodaja@solazur.ba

Minimalan broj putnika za realizaciju putovanja je 20. Za sva dodatna pitanja, stojim na raspolaganju.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 comments