Talin Estonija

Šta vidjeti u Talinu? (15 najljepših lokacija)

Planirate posjetu Estoniji? Zanima vas šta vidjeti u Talinu? Nakon nekoliko zaista divnih dana koje sam proveo u ovom gradu i sjajnih ljudi koje sam ovdje upoznao, odlučio sam da napišem ovaj tekst, kako bih vam pomogao za organizaciju vašeg putovanja, ali i da vas u neku ruku motivišem za posjetu Talinu, usudio bih se reći jednom od najpotcijenjenijih gradova koje ćete ikada posjeti i jednom pravom malom mjestu iz bajke.

U tekstu se nalazi lista 15 aktivnosti koje smatram da biste trebali isprobati dok ste ovdje, sa preporukama lokalaca, te savjetima za smještaj, hranu i generalno uštedu novca dok ste ovdje.

A ako vas zanimaju cijene ovdje, snimio sam jedan poseban video samo o tome.

Mala napomena i jedan savjet prije nego krenemo u razgledanje grada

Zbog moje silne oduševljenosti ovim mjestom zbog kojih svaki put kada razmišljam o Talinu osjetim kako se moje zjenice šire, a moje usne nekontrolisano razvlače u osmijeh, nemojte mi zamijeriti ako ponekad malo pretjeram sa opisima o gradu. Trudiću se da ne bude previše.

A s obzirom na to da se ulaz u priličan broj atrakcija u gradu plaća, preporuka je da uzmete Tallinn card, sa kojim možete ući u više od 40 atrakcija grada i uz to imati besplatan prevoz u gradu, a cijena za jedan dan iznosi 28 evra.

Šta vidjetu u Talinu? – TOP 15 lokacija

1. Prošetajte ulicama starog grada

Stari grad Talin

Dio grada u kojem ćete bez dileme provoditi najviše vremena dok ste u Talinu, je stari dio grada, meni lično jedan od najljepših srednjovijekovnih starih gradova u čitavoj Evropi, koji je danas dio UNESCO kulturne baštine.

Kako bih vam na najslikovitiji način objasnio kako ovo mjesto izgleda, sve što treba da uradite je da zatvorite svoje oči i zamislite scenu iz nekog srednjovijekovnog filma o hrabrim vitezima i kraljevima koji se bore za pravdu. Ili možda neki crtić slične tematike. Neku bajku sa lijepom princezom i princem na konju u glavnim ulogama, jer Talin zaista izgleda posebno bajkovito.

Talin stari dio grada

Sa jedne strane imate šarene fasada hiljade boja, na kojima se ako dobro pogledate, često nađu i neki čudesno lijepi ornamenati i ukrasi. Tu su i stari tornjevi i crkve stari nekoliko stotina godina, često satkani od brojnih priča i legendi. A svaka nova ulica u koju zađem, sa svojom starom kaldrmom, zanimljivim restoranima i barovima, te neobičnim ukrasnim vratima od koje svaka predstavljaju svojevrsna umjetnička djela, čini da iznova još više zavolimo ovaj grad.

Preporuka je da izdvojite barem jedan čitav dan za šetnju ovim ulicama, jer ovdje zaista ima toliko toga da se vidi. Obiđite najstariju gradsku vijećnicu u Sjevernoj Evropi izgrađenu 1404. godine, zatim najstariju apoteku u Evropi, masivne gradske zidine, neki od desetine različitih muzeja, a ne propustite ni Viru vrata, koja potiču iz 14,. vijeka i danas predstavljaju jedan od simbola grada,

Dobro je znati

Kako biste saznali što više zanimljivosti o gradu, preporuka je da uzmete free-walking turu, sa nekom od lokalnih agencija. Ture ovog tipa se obično dešavaju svaki dan i to u nekoliko termina tokom dana, zavisno od agencije koju izaberete, a na vama je samo da na kraju ture koja obično traje između 2 i 3 sata, počastite vodiča sa kojim ste bili sa onoliko novca koliko smatrate da je zaslužio.

2. Zavirite u najstariju apoteku na svijetu i otkrijte ljekove stare više od 400 godina!

Najstarija apoteka na svijetu

Smještena u starom dijelu grada, nalazi se i Raeapteek zvanično najstarija apoteka u Evropi koja neprekidno radi još od 15. vijeka, iako se tačan datum sa sigurnošću ne može reći, a jedino što se zna, je to da je 1422. godine, apoteka već imala svog trećeg vlasnika.

U njoj ćete imati prilku da iz prve ruke vidite razne vrste lijekova koji su se koristili u to vrijeme, a vjerujem da će te dobar dio njih, imati priliku vidjeti po prvi put u životu. Prah od jednoroga, pečene pčele, na suncu izbijeljen izmet od psa, ruke mumija, mast od zmija, ježevi, šišmiši i žabe, samo su dio onoga šta vas čeka u ovom zaista neobičnom mjestu.

Dobro je znati

Ulaz u ovu apoteku je potpuno besplatan.

3. Prošetajte kroz Catherine’s Passage

Apoteka koju smo upravo imali priliku vidjeti, bila je jedno od meni najzanimljivijih mjesta u gradu, ali ako biste tražili najinstagramičnije mjesto u Talinu, mislim da ova je ova lokacija, bez sumnje, jedna od najboljih.

Smješten u samom centru staroga grada, “Catherine’s Passage” (Katarinin prolaz) predstavlja skrivenu ulicu, koja vodi do mjesta na kojem se nekada nalazila crkva svete Katarine. Osim po svojim starim fasadama, ono što čini ovo mjesto tako posebnim, su brojne zanatske radnje koje se ovdje mogu vidjeti, kao i brojni ukrasi, koji čine da se osjećate, kao da ste se vratili nekoliko vijekova nazad u prošlost.

Nekako, samo nedostaju vitezovi na konjima da prođu pokraj vas, mada i bez njih, izgleda jednako srednjovijekovno.

Dobro je znati

Nekada su se u ovim radionicima za vrijeme II Svjetskog rata nalazila skloništa u koje su stanovnici odlazili, dok danas ona predstavljaju jednu od najljepših atrakcija ovoga grada.

4. Uživajte u pogledu na grad sa nekog od vidikovaca

Talin pogled

Osim po svom prelijepom starom dijelu gradu u kojem će imati priliku šetati popločanim ulicama iza kojih se kriju stotine godina istorije i zanimljivih priča i legendi, Talin je poznat i po nekoliko spektakularnih vidikovaca, sa kojih se pružaju pogledi poput ovog sa fotografije iznad.

Visoki tornjevi, prelijepe crkve i stari srednjovijekovni krovovi kuća, krasiće panorame pred vama, a sve što treba da uradite je da se udobno naslonite na ogradu i naprosto prepustite pogledu ispred sebe.

Dobro je znati

Dođite ovdje pred zalazak sunca i uživajte u nekom od najljepših pogleda u ovom dijelu vijeta.

5. Istražite fantastični svijet nauke u PROTO Invention Factory

Za onaj “ne mogu da vjerujem da ovako nešto postoji efekat” ili “ovo je bilo jedno od najboljih iskustava ikada”, topla preporuka da posjetite možda i najzanimljiviju atrakciju u čitavom gradu.

Zamislite samo mjestu u kojem možete da vozite prvi auto ikada napravljen, upravljate tajnom podmornicom, letite parnim balonom ili isprobate prvu ikada mašinu za letenje koju je napravio Leonardo da Vinči. E pa, sve to sada možete isprobati u PROTO Invention Factory, jedinstvenom mjestu ove vrste u čitavoj Evropi.

Čitavo mjesto je napravljeno na principu VR-a, te ćete imati priliku da isprobate preko 20 vrsta virtualne realnosti na samo jednom mjestu, koja će vjerovatno učiniti da se osjetite kao u nekoj laboratorij Žila Verna ili u nekom filmu avanture. Bez dileme must see lokacija u gradu.

Dobro je znati

Iako se ulaz plaća 14 evra, nikako nemojte propustiti ovo mjesto.

6. Naučite nešto više o E-Estonia

Jedna od stvari koja me je najviše oduševila u Estoniji, je njihova nevjerovatna digitalizacija i činjenica da su danas jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja u čitavom svijetu. A ne znam da li ste znali da su Estonci ti koji su napravili Skype? Ili da je ovo bila prva država na svijetu koja je bila u potpunosti pokrivena internetom?

Koga zanima više o ovim stvarima, pisao sam o njima na svom Instagramu u storijima iz Estonije koje sam sačuvao u highlitse, a ovdje vam ostavljam i ovaj video o tome, kako je ova zemlja, od nekada stare Sovjetske republike, danas postala jedna od najnaprednijih zemalja svijeta. Preporuka zaista za ovo štivo prije nego dođete ovdje. Nekako, nakon njega, mnogo poštuješ ovaj narod.

7. Posjetite muzej zdravlja

Muzej zdravlja Talin

Ako ste ljubitelj muzeja i planirate da posjetite neki u Talinu, preporuka za Estonian Health Care Museum ili jednostavno Muzej Zdravlja u kojem ćete imati priliku da naučite više o tome kako funkcioniše ljudsko tijelo i to na veoma zanimljiv način.

Naime, u gotovo svakoj sali, na raspolaganju ćete imati određene interaktivne igre i predmete putem kojih ćete biti testirani da naučite više o svom organizmu i zdravlju. Počev od običnih testova vaše snage, testova vida, igara za pamćenje i koncetraciju, te raznih pitalica u kojima ćete biti testirani iz različitih oblasti medicine, ovaj muzej zaista je jedan od zanimljivijih ove vrste koje sam vidio.

Čak i ako ne radite u oblasti medicine, način na koje su stvari predstavljene u muzeju, zasigurno će ga ućiniti zanimljivim svima.

Dobro je znati

Muzej se nalazi na dva sprata i preporuka je da u njemu provedete barem sat ili dva kako biste ga doživjeli, mada bez problema možete provesti i nekoliko sati ovdje, kada vidite koliko toga ima zanimljivog.

8. Pronađite šarena vrata širom grada

Pored svih istorijskih znamenitosti, zanimljivih muzeja i objekata od kulturnog značaja, jedna od stvari koja me je najviše oduševila u gradu su njegova vrata. Da, obična ulazna vrata u običnim zgradama, koja na većini destinacija u svijetu čine da samo prođeš kraj njih i ne zagledaš ih, ali ovdje su opet nešto sasvim posebno. Mislim da sam samo u pojedinim mjestima u Grčkoj toliko često puta znao zastati kod vrata nečijeg ulaza, kako bi ih fotografisao.

Dok ste u Talinu, praktično na svakih 10 do 20 metara u starom gradu, imaćete priliku da vidite vrata poput ovih sa slika, svaka posebna na svoj način, a svaka toliko lijepa da jednostavno moraš barem na kratko da zastaneš kod njih i samo ih posmatraš. Možda nemaju neku pretjeranu istorijsku vrijednost i vjerovatno se iza njih ne kriju nikakve legende i mitovi koje ćete prepričavati drugima, ali meni su baš moćna.

A kad smo već ovdje, imam jednu ideju. Pošto su ona opet ženskog roda (vrata), šta mislite da uradimo mali izbor za miss najljepših vrata Talina i izaberemo ona najljepša od svih? Ostaviću vam slike meni lično 10 naljepših vrata grada, a vi mi pišite koja su to vaš favorit. Moj lični favorit su ova peta po redu.

Dobro je znati

Da ih u gradu ima na desetine i da ćete sasvim sigurno otkriti mnoga koja nisu učestvovala u ovom izboru.

9. Uslikajte se kod Aleksandar Nevski katedrale

Aleksandar Nevski katedrala

Ukoliko se kojim slučajem zadesite ispred katedrale Aleksandra Nevskog, a neko vam prije toga nije rekao u kojem gradu se nalazite, postoji velika šansa da biste pomislili kako vas je neko stavio na ulice Sankt Petersburga ili Moskve.

Ali ova preko 120 godina stara katedrala, smještena je veoma blizu Toompea dvorca, još je jedan od bisera Talina. Katedrala se sastoji od 11 zvona, među kojima se nalazi i najveće zvono u čitavom gradu, koje ćete vjerovatno često imati priliku čuti tokom dana, teško čak 15 tona.

Dobro je znati

Iako izvana izleda zaista lijepo, katedrala nije uvijek bila omiljena među lokalcima ovoga grada, koji su je vidjeli kao jedan obični ruski simbol i sredstvo ruske propagande, te su u jednom trenutku zahtijevali da se sruši. Prijedlog na kraju nije prošao, a na sreću nas putnika, katedrala ovdje i dalje ponosno stoji.

10. Upoznajte zidine grada

Zidine grada Talina

Kao još jedan dio grada u kojem ćete vjerovatno dobiti osjećaj da ste se vratili negdje u srednji vijek, je posjeta gradskim zidinama. Najstariji dio zidina Talina. napravljen je još u 13. vijeku, a za svega nekoliko evra (bilo je dva evra kada sam ja bio tu), imate prilku da se popnete na njih i osjetite sav šarm ovoga perioda.

Dobro je znati

Iako je gotovo čitav stari grad opasan zidinama, na samo jednom mjestu moguće je popeti se na njih, a savjetujem da ne propustite ovo iskustvo.

11. Upoznajte mračnu stranu istorije grada i obiđite KGB ćelije

Ćelije KGB-a Estonija

Pored svih čudesno lijepih objekata pored kojih ćete prolaziti šetajući starim gradom Talina, postoji i jedno mjesto sa ne tako lijepom istorijom. Naime, na adresi Pagari 1, imaćete priliku da siđete u jedan podrum, u kojem su se nekada nalazile ćelije u koje je KGB tokom smještao sve neistomišljenike sovjetskog režima.

Iako je mjesto prilično malo, te za nekih pola sata možete sve detaljno istražiti, priče koje ćete čuti ovdje o tome kako su ljudi prije svega privođeni, potom ispitivani i zatvarani u samnice, te nerijetko protjerivani u ozloglašeni Gulag, zaista su kako potresne, tako i nevjerovatne.

Dobro je znati

Ulaz se plaća pet evra, ali vjerujem da će biti veoma zanimljiv svim ljubiteljima istorije.

12. Isprobajte saunu

Sauna u Estoniji

Ako postoji nešto što nikako ne smijete propustiti dok ste u Estoniji, to je sauna. Ova već 800 godina duga tradicija, nešto što je bez dileme odlikuje današnje Estonce i čini ih tako posebnim. Naime, kao i Finci, Estonci često nedjeljne posjete crkvi ili rođacima na selu, zamijenjuju odlaskom u saunu, a sa kojim god Estoncem da sam razgovarao, ispričao bi mi da mu odlazak u saunu barem jednom ili dva puta mjesečno, predstavlja nešto sasvim prirodno. Poneki čak idu i svake sedmice.

Iako lično nisam neko ko preferira saune, te jedini put kada sam bio u jednoj, prosto nisam mogao da shvatim zbog čega ljudi sebi rade ovo, ova ovdje mi je dosta prijala i nije bila previše topla. Ugodnih 45 stepeni za jednu saunu, mada neke saune ovdje idu čak i do 100 stepeni.

A da li ste znali da se u zemlji koristi čak 10 različitih vrsta sauna?

Tu su dimljena sauna (smoke sauna), sauna u bačvi (barrel sauna), sauna na drva sa dimnjakom (Wood-fired sauna with a chimney), električna sauna, infracrvena sauna, parna i slana sauna, kao i saune iz drugih zemalja, Finske, Rusije i Japana.

Ono što me posebno oduševilo po izlasku iz saune, bio je ovaj mali bazen ovdje.

Naime, plava voda predstavlja izrazito hladnu, a crvena izrazito toplu vodu, a koristi se na način da premještate vode iz hladne u toplu, podižući tako cirkulaciju u organizmu. Navodno je pravilo da se u svakoj vodi noge drže po jedan minut, ali je hladna bila toliko hladna, da sam u početku jedva uspjevao i 20 sekundi da izdržim.

Mada, bilo je mnogo zabavno.

Dobro je znati

Inače, pored činjenice da pomažu pri opuštanju tijela i relaksaciji, saune imaju i mnogo benefita za organizam, pa tako češći odlazak u jednu od gore navedenih sauna, doprinosi čišćenju organizma, smanjenju stresa, gubitku tjelesne težine, ublažavanju bolova, poboljšanju cirkulacije, kao i podizanju imunog sistema organizma.

Jedino što kažu da bi ovo sve doživio i osjetio, moraš go da uđeš…

13. Uživajte u kohukama – lokalnom slatkišu

Kohuke tradicionalni estonski slatkiš

Iako je možda jedina stvar kojom nisam bio pretjerano oduševljen u Estoniji lokalna hrana, pored sušenog paradajza koji mi je bio otkriće ovog dijela svijeta, još jedna od stvari u kojima sam uživao, bile su kohuke, tradicionalni estonski slatkiši.

U pitanju su čokoladice sa posebnom vrstom sira imena kvark prelivene čokoladom, a u Estoniji su ponekad i doručak djece iz razloga što kvark sadrži veliku količinu proteina, a čokolada daje energiju. Inače, kohuke su prilično popularne u svim zemljama Baltika, a vjerovatno ćete ih naći i u Rusiji i ostalim istočno-evropskim zemljama, jer su bile jedan od omiljenih slatkiša za vrijeme sovjetskog režima.

Danas ćete ih naći u nekoliko varijanti, pa tako imamo kohuke sa malinom, jagodom, čizkejkom, mada meni lično najbolji je bio klasični okus.

Dobro je znati

Cijena jedne čokoladice u marketu, obično je 30 centi, što je prilično povoljno.

14. Popnite se na TV toranj

Talin TV toranj

Iako smo razmišljali o posjeti ovom mjestu, na kraju ga ipak nismo posjetili. Mada, sa visinom od 314 metara i činjenicom da predstavlja najvišu zgradu u čitavoj Estoniji, toranj je svakako zanimljiva atrakcija grada.

Vidikovac se nalazi na 170 metara visine, te vjerujem da pruža zaista fantastičan pogled na grad, posebno zbog činjenice da se nalazi na lokaciji sa koje ćete imati pogled na šumu i stari grad sa jedne strane i more sa druge. Na vrhu tornja, možete posjetiti i zanimljivu interaktvinu izložbu i uživati u kafi sa pogledom.

Dobro je znati

Mada, sa cijenom od čak 30 evra, toranj je jedna od skupljih atrakcija u gradu, ali je ulaznica uključena u Tallinn card.

15. Popijte kafu u Robert’s coffee

Došlo je konačno vrijeme da vam priznam kako finansiram svoja putovanja i na koji način plaćam sve te avio karte i vize. Razmišljao sam dugo da li da ovu informaciju podijelim javno sa drugima i da li se želim eksponirati na ovaj način, ali mislim da je krajnje vrijeme da saznate istinu.

Jeste spremni?

Drum rolls..

….

….

Tajna je…

Otvorio sam svoj kafić.

Naime, u Estoniji sam pokrenuo lanac svoje kafe, raširio ga na nekoliko mjesta u gradu, te razvio biznis od toga.  Šalu na stranu, nisam još ušao u ove vode, niti sam počeo piti kafu, ali mjesto mi je bilo mnogo fora, pa ako se zadesite ovdje, svratite na kafu, jer navodno je jako dobra. A ako se sjetite, pošaljite mi i jednu fotku sa ovog mjesta.

Kako doći do Talina iz naših krajeva?

Iako geografski ne toliko udaljen od nas, odlazak u Talin obično će zahtjevati određenu vrstu kombinacija sa letovima i presjedanja po aerodromima, te stoga ne postoji jedna idealna opcija kako otići u ovaj grada. S obzirom da smo prije Estonije išli u Latviju, naša tura se je bila kombinacija Ryan Air letova iz Banjaluke za Brisel, pa potom za Rigu, iz koje smo busom došli u Talin.

Jedna od opcija može biti i odlazak do Ryan Airom ili Wizz Airom do Švedske ili nekog grada u Njemačkoj, odakle bi trebao da se nađe povoljno neki let za Estoniju, mada je svakako preporuka da kada ste u ovom dijelu svijeta, usput obiđete i Latviju ili Finsku, jer su zaista zanimljive zemlje.

Cijene u Talinu

Na početku ovog teksa ostavio sam vam jedan video u kojem sam govorio više o cijenam u gradu. Mislim da ćete kroz njega steći najbolji utisak na to šta vas očekuje.

Preporuka za smještaj u Talinu

Što se tiče cijena smještaja u gradu, rekao bih da je Talin malkice skuplji od ostalih Baltičkih zemalja, ali opet ne previše, te za nekih 30-tak evra po osobi, možete naći sasvim solidan smještaj.

Moja preporuka bi bio hotel Tallink hotel u kojem smo odsjeli, a koji je smješten na odličnoj lokaciji, odmah kraj staroga grada i idealan je kretanje. Osim toga, hotel raspolaže sa nekoliko vrsta sauna, doručak im je fenomenalan i jako bogat, a cijena više nego ok za ovo što dobijate.

Kako mi se dopao Talin?

Je li dovoljno reći da mi je ovo trenutno jedan od omiljenih gradova u Evropi?

Nakon tri noće koje sam proveo ovdje, što bih rekao da je optimalan period da se ovaj grad upozna, imao sam priliku da posjetim lokacije o kojima sam prethodno govorio, ali i neke druge, isto tako zanimljive, koje su učinile da mi ovaj grad danas bude jedan od najdražih u Evropi.

Stavio bih ispred njega samo Lisabon koji toliko volim, Valensiju u kojoj sam tokom jednog perioda čak i živio, Kijev mi je fantastičan, te Napulj, koji je jednostavno poseban na svoj način, ali Talin zasigurno stavljam u TOP 5 gradova u Evropi što se mene tiče.

Kako vam se dopao grad i da li ste zamišljali Talin ovako?

Vidikovac u Talinu

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *