Crkva Aja Sofija

Šta vidjeti u Istanbulu – (18 najboljih lokacija)

Zanimate šta vidjeti u Istanbulu? Planiraš posjetu ovom sjajnom gradu? Onda je ovaj tekst baš ono što ti treba, jer sam nakon dužeg boravka ovdje i uz pomoć svog dobrog prijatelja Mehmeta kod kojeg sam bio smješten na Couchsurfingu, uspio da skuckam ovu ultimativnu listu stvari koje moraš posjetiti u prestonici Turske. The best from the best, što bi se reklo.

Još sam za svaku od destinacija stavio i cijenu ulaznice ukoliko se plaća, radno vrijeme institucije, kao i link ka sajtu, da ne moraš da gubiš vrijeme surfajući po netu.

Šta vidjeti u Istanbulu – ultimativna lista

Da se razumijemo, ovu megalomčinu od grada ne bih istražio ni za par života, jer Istanbul je uz Kairo vjerovatno najveći grad koji sam posjetio. Uostalom, vidjećeš i sam kada ga posjetiš.

Ono što ti moram reći, da je i nakon više od 200 gradova koje sam obišao, Istanbul možda jedini grad za koji sam siguran da u njemu mogu da pronađem sve što mi treba. Ima i ptičijeg mlijeka ako želiš, samo ako znaš gdje tražiti.

Samo jedna napomena prije nego krenemo. Na svom YouTube kanalu donosimo mnogo videa sa putovanja. Zaprati ga da budeš u toku sa svim što se dešava.

Idemo!

1. Započni boravak u Istanbulu posjetom Aja Sofiji

Aja Sofija - šta vidjeti u Istanbulu

Vjeruje se da je vizantijski car Justinijan, kada je 532. godine po prvi put ušao u završenu Aja Sofiju, rekao “Solomone, nadmašio sam te!”, aludirajući na činjenicu da je pomenuti jevrejski vladar, po legendi najbogatiji, sagradio čuveni prvi Hram u Jerusalimu.

Upravo ovo svjedoči o veličanstvu ovog objekta, izgrađenog za manje od šest godina. Tokom čak 1000 godina svog postojanja, bila je najveća katedrala na svijetu, sve dok je 1520. godine nije prestigla katedrala u Sevilji.

Wow!

Skoro 10 vijekova, Aja Sofija bila je pravoslavna crkva, sve dok je Mehmed Osvajač nije pretvorio u džamiju 1453. godine. Uklonio je zvona, oltar, 15 metara veliki ikonostas, a sve ikone prekrio malterom, koje su kasnije iscrtane simbolima Islama.

unutrašnjost aje sofije

Ubrzo su dodana i četiri minareta, a sve do 1935. bila je jedna od najvećih džamija na svijetu, dok je Mustafa Kemala Ataturk nije proglasio muzejom, u kojem statusu je i do dan danas.

Ulaz: 40 turskih lira (4,2 evra)

Radno vrijeme: Svaki dan osim ponedjeljka u periodu od 09:00 do 19:00 sati (ljetnje vrijeme) i 09:00 – 17:00 (zimsko vrijeme)

Možda ti bude interesantno: Objavio sam knjigu o svom putovanju od tri mjeseca po Južnoj Americi. Jedno totalno ludo i posebno putovanje

2. Prošetaj do Plave džamije

Plava džamija

Jedan od najvećih poklona Sultana Ahmeta Istanbulu, bila je ova prekrasna džamija, danas poznata kao Plava džamija. Izgrađena između 1609. i 1616. godine, džamija je izazvala bijes širom čitavog muslimanskog svijeta, s obzirom na činjenicu da je imala šest minareta (isti broj kao i Velika džamija Meke).

Sedmi minaret je na kraju darovan Meki, da bi se zaustavilo neslaganje. Naziv Plava džamija, dobila je od zbog činjenice da je čitav unutrašnji prostor ispunjen sa hiljade İznik pločica, čineći ovaj objekat jednim od najljepših dostignuća osmanske arhitekture.

Jedna od najboljih stvari koju možeš raditi u Istanbulu je šetnja vrtovima između Aja Sofije i Plave džamije, sa uživanjem u njihovoj veličanstvenosti. Obavezno dođi ovdje u ranim jutarnjim časovima kada su gužve manje, kako bi u tišini uživao u moći ove dvije veličine Istanbula.

Odmah iza Plave džamije nalazi se i Arasta bazar, jedno od najboljih mjesta u gradu za kupovinu kvalitetnih suvenira, sa mnoštvom tradicionalnih i autentičnih predmeta iz čitave Turske.

Ulaz: besplatan

Radno vrijeme: Svaki dan

3. Upoznaj Tursku u malom

Muzej u Turskoj

Po meni, jedna od najboljih stvari u čitavom gradu. Miniaturk (Turska u malom), prvi je park minijaturnih građevina iz svih perioda turske istorije i anadolske civilizacije u Istanbulu. Među modelima su Aja Sofija, džamija Selimija, tvrđava Rumeli, toranj Galata, kuće iz naselja Safranbolu, manastir Sumela, ali i Stari most u Mostaru.

Miniaturk park minjaturnih figura

U parku se nalaze čak 122 objekta, urađeni u omjeru 1/25, a svaki od njih je urađen sa posebnom pažnjom i preciznošću i savršeno oslikavaju svaki detalj određene građevine. Čitav park je rasprostranjen na površini od 15,000 kvadratnih metara mira i tišine, što će poslužiti kao jedan sjajan mali izlet i bjeg od užurbanih ulica Istanbula.

Ulaz: 15 turskih lira (oko 1,7 evra)

Radno vrijeme: Svaki dan od 09:00 do 19:00

4. Otkrij mračne tajne Otomanske imperije u Topkapi palati

Topkapi pakata

Kao i Aju Sofiju, Mehmet osvajač naredio je izgradnju Topkapi palate (topovska palata), iz koje su turski sultani skoro četiri vijeka upravljali svojim carstvom. Ovaj ogroman kompleks odličan je prikaz islamske umjetnosti, sa bogatim dvorištima obloženim zamršenim ručno oslikanim pločicama i ukrašenim sobama.

Tokom svog najmoćnijeg perioda, palata je bila pravi mali grad, gdje je stanovalo preko 4,000 ljudi. Sam kompleks se širio godinama, ali je polako gubio moć i značaj, da bi konačno u 19. vijeku bilo odlučeno da se turski dvor prebaci u novu palatu na Bosforu, Dolmabahče.

Četiri vrata palate

Zanimljivo je da se palata sastojala od četvero vrata. Kada uđete u nju, prvo biste dolazili na Carska vrata koja vode do nekadašnje uprave i kancelarija. Nakon njih slijede Druga vrata, Vrata pozdrava koja vode u carsku riznicu, gdje su bili smještene mnogobrojne vrijednosti koje su Turci godinama sakupljali širom svijeta, među kojima i je dijamant Kasicki, jedan od najvećih dijamanata na svijetu.

Treća vrata ili Ulaz u raj, mjesto je iza kojeg se nalazio sam harem. Sama riječ harem, u prevodu znači “privatno”, a njime je obično upravljala sultanova majka. Žene u haremu bile su podijeljene u dvije grupe.

Prvu grupu su činile žene nižeg ranga, obično sluškinje, dok su drugu grupu činile priveligovanije žene, među kojima su bile sultanove žene i konkubine, koje je sultan birao po ljepoti i svom ukusu. Harem u Topkapi palati se zvao Kuća veselja.

Osim Kuće veselja, postojala je i Kuća suza, mjesto gdje su smještane žene i djeca bivših sultana, koji su uspeli da izbjegnu smrt, koja je nastupala kao kazna pošto je novi sultan stupio na presto. Sem njih, u toj kući boravile su one pripadnice harema koje su izgubile sultanovu naklonost.

Pazi sad ovo.

Rekli su mi da su žene koje su dovođene u harem morale biti strankinje, jer je Islam zabranjivao da robovi budu njihove vjeroispovjesti. Djevojke su kupovane širom svijeta, ali su nažalost često bile prodavane od strane svojih roditelja za velike iznose, ili su donošene sultanu kao poklon od plemića.

Nakon što bi ušle u harem, prolazile su određene škole gdje su učile turski jezik, plesove, pjesme, te bi onda provele jednu noć sa sultanom. Ukoliko bi ga zadovoljile, mogle bi jednoga dana da mu podare i djete. Ukoliko ipak ne, zapale bi u njegovu nemilost.

Tužno.

Četvrta vrata predstavljaju Vrata odmora, gdje je sultan mogao da se povuče i odmori.

Topkapi palata arhitektonski je jedan od najsavršenijih primjera islamske arhitekture u svijetu, u kojem možete provesti sate i sate obilazeći sve njegove odaje. Međutim, ovo je i mjesto u kojem je unesrećeno i ugašeno mnogo mladih života, a priče poput one o Sultanu Ibrahimu I koji je naredio ubistvo čitavog harema od čak 280 djevojaka, služe kao podsjetnik na jedan strašan period.

Ulaz: 30 turskih lira (3,2 evra) + 15 lira za harem

Radno vrijeme: Svaki dan osim utorka u  periodu od 09:00 do 18:45 (ljetno vrijeme) i 09:00 – 16:45 (zimsko vrijeme)

5. Zaputi se trajektom na Princezina ostrva

Princezina ostrva

Obavezan izlet koji trebaš napraviti dok si u Istanbulu, a koji ne košta mnogo. Grad se sastoji od čak devet ostrva, poznatijih kao Princezina ostrva, ili Adalar.

Sama ostrva savršeno su mjesto za odmor i relaksaciju, jer na većini njih nema automobila, buke i gužve, ljudi voze bicikle, a cvjeća i drveća ima na sve strane.

Adalar

Najveće od ovih devet ostrva (koje ti preporučujem da vidiš) je Bujukada (veliko ostrvo), do kojeg kao i do ostalih devet ostrva dolazite trajektom koji košta svega pet lira. Brod kreće svakih sat vremena sa stanice Sultanahmet iz luke Emononu, a prvi brod možeš uhvatiti već oko 6 ujutro. Onaj posljednji, vraća se u 22:15.

Sama vožnja mnogo je zanimljiva jer će te tokom dužeg dijela putovanja vjerovatno pratiti jata galebova, a panorama koju ćeš imati priliku da vidiš, savršena je.

Gdje god da pogledaš vidjećeš Istanbul. Bez obzira koliko dugo se budeš vozio, kad god budeš pogledao prema nazad, vidjećeš dio Istanbula.

Tek sad vidim koliko je širok. Djeluje beskrajno na momente.

Burgazada ostrvo

Kad stigneš na Bujukadu, prvo sjedi i odmori. Uživaj u miru i tišini. Naruči neku kaficu, pa se baci u istraživanje. Preporučujem ti da obiđeš palatu sa samostanom, koja je u jednom trenutno bila mjesto egzila za carice Irenu, Eufrosiniju, Teofaniju, Zoju i Anu Dalasenu.

Godine 1901. na tom je ostrvu rođena princeza Farelnisa Zejid, koja je u javnosti kasnije bila poznata kao renomirana slikarka, a svojevremeno je i Leon Trotski živio ovdje nakon što je pobjegao iz Sovjetskog Saveza.

ostrvo u Turskoj

Posjeti i crkvu Svete Jorgi, kao i  manastir Svetog Dimitra, koji potiču još iz šestog vijeka, a kao najveća atrakcija izdvajaju se brojne ulice raskošnih kuća, vila, restorana i hotela, ušuškanih u četinarskim šumama ostrva.

I još jedan savjet.

Rentaj bicikl na ostrvu. Poprilično su jeftini (oko 2-3 evra za sat), a pomoći će ti da na zanimljiv način obiđeš brojne atrakcije.

Karta za brod: 5 lira (50 centi)

Radno vrijeme: Brod prevozi od 06:00 do 22:15 svakoga dana.


6. Šopinguj na Velikom Bazaru (Kapali čaršija)

kapali čarsija

Ako želiš da osjetiš pravi duh Istanbula i Turske, Veliki bazar je najbolje mjesto za to. Ovaj ogromni pokriven prostor, u suštini je prvi svjetski tržni centar, izgrađen još početkom 15. vijeka od strane Mehmeta II, sa ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju Aja Sofije.

Sam prostor je toliko velik, da se proteže na preko 54,000 kvadratnih metara, a sastoji se od 56 hodnika sa preko 4,000 trgovina u kojima ćeš pronaći sve što ti je potrebno.

A znaš šta je posebno zanimljivo?

Što svaka vrsta proizvoda, ima svoju ulicu.

U jednoj ćeš naći samo zlato, u drugoj suvenire, u trećoj odjeću i tako u nedogled. Nekada je reklamiranje ovdje bilo zabranjeno, te je sve do 19. vijeka bilo zabranjeno isticati bilo kakvih imena ili logotipa koja bi vas izdvajala od konkurencije.

Ali nakon što je Istanbul pogodio veliki zemljotres 1894. godine, gdje je bazar pretrpio poprličnu štetu, krenulo se sa njegovim renoviranjem i počelo  sa stavljanjem natpisa i reklama.

Prijateljski savjet

Obavezno se cijenkaj dok si ovdje. Ali bezobrazno. Nemoj da se stidiš reći dosta nižu cijenu od ponuđene. Turci su vrsni trgovci, a cijene su ovdje nekada i po 7-8 puta veće od stvarne vrijednosti. Zato je i najčešća greška koju ljudi naprave što u startu neznatno smanje cijenu , jer ih je prosto blam da je spuste više i na kraju kupe nešto uvjereni da su dobro prošli, dok je on na njima zaradio vjerovatno finu sumu.

Mehmet mi je rekao da oni nikada neće pristati da prodaju nešto ukoliko nemaju barem duplu zaradu, tako da ako previše lako pristanu da prodaju nešto, vjerovatno se može spustiti još.

Ulaz: besplatan

Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote u vremenu od 09:00 do 19.00 sati. Nedjeljom ne radi.

7. Pazari začine na Egipatskom bazaru

Egipatski bazar u Istanbulu

Pijaca začina ili egipatski bazar je mjesto gdje ćeš pronaći vjerovatno najveći izbor začina koji si ikada imao pred sobom, sušeno voće, čajeve milion vrsta, biljke čije ime ni sam ne znam i još mnogo egzotike.

Iskren da budem, mislim da sam većinu svog novca potrošio ovdje. Šta ću kad volim sve što je neobično.

Zanimljivo je da je  bazar dobio ime po činjenici da je veliki dio novca koji je pomagao nekadašnje otomansko carstvo dolazio od proizvoda iz Egipta, pa ga nazvaše Mısır Çarşıs – Egipatski bazar.

začini u Turskoj

Na ovom mjestu su česte gužve, jer se u neposrednoj blizini nalazi i Kapali Čaršija, pa mnogo ljudi nakon kupovine tamo, dolazi ovdje. Da bi izbjegao ovo, dođi u ranim jutarnjim časovima, kada je turista mnogo manje.

Ulaz: besplatan

Radno vrijeme:  od ponedjeljka do subote u vremenu od 09:00 do 19.00 sati. Nedjeljom ne radi.

8. Otiđi pod zemlju i posjeti cisternu

cisterna Istanbul

Mjesto koje me je vjerovatno najviše oduševilo u Istanbulu i koje je definitivno must see. Džinovski podzemni hodnik, podržan sa 336 stubova u 12 redova, nekada je služio kao spremnik vode Vizantijskih careva.

Sam projekat, započet je na ideju Konstantina Velikoga, da bi bio završen od cara Justinijana u 6.vijeku, te je u svom apsolutno autentičnom obliku sačuvan do danas.

Mehmet

Najpoznatiji od stubova su Meduzini stubovi, a čitavo mjesto svakako je jedno od najneobičnijih stvari koje ćete vidjeti u ovom gradu.

Ulaz: 20 turskih lira (2,2 evra)

Radno vrijeme: svaki dan u periodu od 09:00 do 17:30 (zimsko vrijeme) i 18:30 ljetnje vrijeme

9. Istraži Dolmabahče palatu

Dolmabahče palata

Ako bi postojalo samo jedno mjesto koje bi opisalo sav raskoš i glamur Otomanskog carstva, bila bi to vjerovatno Dolmabahče palata, koja je ako ste pažljivo čitali tekst, zamijenila Topkapi palatu kao glavnu rezidenciju turskih sultana.

Spoljašnost palata ukrašena je brojnim vrtovima, fontanama i cvijećem svih boja i mirisa, dok unutrašnji dio pokazuje svu pravu moć jedne imperije. Sjajan miks rokokoa, baroka i neoklasicizma, popraćen otomanskim elementima i dekoracijama, učinio je da Dolmabahče palata, bez problema može da stane u top 10 najveličanstvenijih palata svijeta.

Kako i ne bi, kad ima 285 soba, 44 hodnika, 68 toaleta i 6 turskih kupatila. Da ne spominjem da je čak 14 tona zlata iskorišteno da bi se ukrasili plafoni palate.

Ali to nije sve.

Kraljica Viktorija je, vjerovatno željeći da pokaže svoju moć, poslala kristalni luster kao poklon. To ne bi bilo ništa čudno da ovo do dan danas nije najveći luster na svijetu, sa 750 sijalica i težine nevjerovatne četiri tone.

E da.

Još jedna stvar.

Unutra se nalazi i krevet na kojem je 1938. godine umro osnivač moderne Turske, Mustafa Kemal Ataturk.

Zanimljivo je da je ova soba, u poređenju sa ostalima u palati, vjerovatno najobičnija, bez ikakvih ukrasa i vrijednih predmeta.

To dovoljno govori o tome kakav je Ataturk bio čovjek.

Cijena ulaza: zavisi od broja prostorija koje želiš vidjeti. Za 40 lira (4,4 evra), vidjećeš glavninu.

Radno vrijeme: svaki dan od 09:00-16:00

10. Posjeti sjajni muzej Panorama 1453

Ako te zanima šta vidjeti u Istanbulu, a da je potpuno drugačije od svega što si imao priliku da vidiš, onda je ovo tvoje mjesto. Najveće iznenađenje u Istanbulu. Muzej koji nisam našao niti u jednom turističkom vodiču, te sam se mnogo iznenadio kada nas je Mehmet odveo ovdje.

Naime, trenutak kada je otomansko carstvo uspjelo da pokori Konstantinopolj, značilo je da je nakon gotovo 1,500 godina, došao kraj Velikog Rimskog carstva.

U znak sjećanja na događaj koji se desio 29.5.1453. godine, napravljen je ovaj poseban muzej u kome se nalazi platno koje prekriva površinu od čak 2,350 kvadratnih metara, oslikavajući sa nevjerovatnim brojem detalje, mnoge trenutke iz ove bitke.

Muzej Panorama Panorama 1453Topla preporuka ako tražiš nešto novo i neobično. Mene je oduševilo.

Cijena ulaza: 10 turskih lira (1 evro)

Radno vrijeme: svaki dan od 09:00-18:00

11. Druži se sa lokalcima i okusi noćni život u Istanbulu

noćni izlazak u turskojTurci su jedan od najgotivnijih naroda koje sam upoznao. Ali ozbiljno. Posebno Mehmet. Ako bi me neko pitao kakva osoba želim da budem, bilo bi to kao on. Jedan je od najboljih osoba koje sam ikada upoznao. Prava ljudina.

Ispred stana drži gomilu knjiga koje svakih malo ponese sa sobom i pokloni nekom studentu ili srednjoškolcu. Svaka čast kralju.

Sama činjenica da nas je ugostio na više dana, uzeo godišnji, te nas od jutra do mraka vodao po gradu, nastojeći da nam približi život u Istanbulu, dovoljno govori o tome kakav je čovjek.

Kada god bismo pokušali nešto da platimo, govorio bi nam da smo studenti, te da ćemo ga počastiti kada nas posjeti u BiH.

I ne samo to.

I njegovi prijatelji koje smo imali priliku da upoznamo bili su sjajni. Stičem osjećaj da su Turci baš srdačan narod. Mnogo su druželjubivi i zaista se trude da ti pomognu. Digli su gostoprimstvo na jedan ultimativni nivo, skoro kao Gruzini. Mada, oni su prešli igricu.

Iznenadilo me je što grad non stop vrvi od ljudi. Od lokalaca. Gdje god bismo krenuli, u bilo koje doba dana, sreli bismo mnoštvo lokalaca koji tako provode svoje vrijeme, glasno diskutujući o ko zna čemu.

Ako već ne znaš nikoga u Istanbulu, na sajtu Couchsurfing, pronaći ćeš mnogo njegovih stanovnika koji će sasvim sigurno željeti da popiju piće sa tobom. Ja to uvijek radim prije putovanja negdje i mislim da je to najbolji način da stvarno upoznaš kulturu i običaje jednog naroda. Jer ko će ti drugi ispričati bolje o situaciji u zemlji, nego neko ko živi tu godinama.

12. Doživi strast fudbala

Stadion Bešiktaša

Imao sam priliku da uživo gledam utakmice Real Madrida, Valensije i još nekih klubova, ali fudbal ovdje, iako možda ne toliko kvalitetan kao u ligama petice,može se pohvaliti jednim od najvatrenijih navijača na svijetu.

U trenutku mog boravka tamo, Galatasaraj je proslavljao titulu prvaka države,  a širom grada bile su postavljene crveno žute zastave.

Ako si u prilici da pogledaš neku utakmicu, obavezno otiđi. Čak i ako nisi neki ljubitelj fudbala. Otiđi da vidiš tu atmosferu i strast. Tu energiju. Na kraju možda i dobiješ svoj omiljeni tim u Turskoj.

Ja svoj imam.

U dresovima Fenerbhačea

P.S. Ovi dresovi bili su poklon od našeg hosta.

13. Probaj hranu u Turskoj

Turska hrana

Tek što smo sletjeli u Istanbul, Mehmet nas upita da li smo gladni, te želimo li da probamo nešto lokalno.

Naravno.

Vodi nas u jedan restoran, gdje po ulasku vidim da poznaje sve do posljednje osobe. Pozdravlja se sa svima, te nam kaže da je jedan od prvih gostiju ovog restorana i da je vlasnik njegov prijatelj.

Provjerava da li jedemo sve, te nam poručuje nešto po svom ukusu. Na slici gore vidiš šta smo dobili.

Ako voliš meso i razne začine, Turska je san snova. Kebabi milion vrsta, šiševi, salate koja nikada u životu vidio nisam, dolme, evo već mi ide voda na usta. A tek Ayran, njihov poseban jogurt.

Imaju i poseban začin koji stavljaju u luk, koji mu daje neki mnogo dobar šmek. Baklave su im na milion načina, sa pistacijama, orasima, bademima, medom, nema šta nema.

Turska kuhinjo, imaš veliki plus od mene!

14. Obiđi Hipodrom

Hipodrom

Izgradnju starog hipodroma započeo je Septimius Severus još 203 godine, a završio je Konstatin Veliki 330 godine. U vrijeme stare Vizantije, ovo mjesto bilo je poprište mnogih značajnih dešavanja i centar javnog života grada, sa trkama konja i različitim predstavama koje su se svakodnevno odvijala ovdje.

Danas, od hipodroma je ostalo nešto malo, a najznačajniji je vjerovatno 20 metara visok egipatski obelisk iz Heliopolisa, kao i kameni obelisk, nekada prekriven zlatom i bronzom, sve dok ga Krstaši 1204 godine nisu ukrali.

Zanimljiva je i fontana koju je vladar Vilijam II poklonio Turskoj, a odličan razlog da ne zaobiđeš ovo mjesto je i činjenica da je u neposrednoj blizini Aje Sofije i Plave džamije.

15. Prošetaj do Male Aja Sofije

Mala Aja Sofija

Prije nego što je car Justinijan sagradio Aju Sofiju, morao je da vidi da li će zgrada formom zadovoljavati svoje potrebe, pa je napravio njenu umanjenu verziju. Iako je njeno pravo ime crkva Sergija i Vakha, njena očigledna arhitektonska sličnost, dovela je do toga da vremenom poprimi ovaj naziv.

Za vrijeme otomanske imperije, crkva je pretvorena u džamiju, što je ostala do današnjeg dana, ali i dan danas u njoj se mogu vidjeti starogrčki natpisi i freske Justinijana i njegove žene Teodore, koja je nekada bila cirkuska igračica.

Njena veličina i grandioznost, možda nisu blizu Aje Sofije, ali je svakako jedan od ljepših objekata u Istanbulu.

Za maksimalni doživljaj ovog mjesta, sjedi u vrt ispred, naruči turski čaj i uživaj u pogledu na ovu ljepoticu.

Ulaz: besplatan

Radno vrijeme: svaki dan od 09:00-19:00

16. Popni se na Galata toranj

Galata toranj u Istanbulu

Bez dileme, najčuveniji toranj u Istanbulu. Sa visinom od skoro 67 metara, devet spratova i vrhunskim pogledom koji se pruža sa njegovog vrha, Galata toranj je zajedno sa Galata mostom, jedna posebna dimenzija ovoga grada.

Toranj, koji je u početku nosio ime Kristov toranj, izgradila je bogata porodica iz Đenove 1348. godine, u doba đenoveške ekspanzije u Konstantinopolju, te je u tom trenutku važio za najvišu građevinu u čitavom Istanbulu. Ono što mali broj ljudi zna je da toranj nije uvijek izgledao ovako impresivno i moćno, te da je sve do 60-ih godina prošlog vijeka, bio napravljen od drveta, dok nisu odlučili da ga ojačaju i daju sjaj koji ima danas.

Danas se na vrhu Galata tornja nalazi kafić, noćni klub, ali i restoran u kojem možeš probati neke tradicionalne turske specijalitete. Ono što je posebno zanimljivo je da će ti pri rezervaciji stola ovdje, vjerovatno tražiti da im kažeš iz koje si zemlje, kako bi ti lokalni animatori mogli otpjevati neku karakterističnu pjesmu popularnu u tvojoj zemlji.

Ulaz: 35 lira (oko 3,7 evra)

Radno vrijeme: svaki dan od 09:00-19:00


17. Popij kafu uz pogled u Pier Loti kafiću

Pier loti kafić

Ako su Turci po nečemu poznati, to je taj ćejf koji gaje godinama, a koji svaki putnik koji se nađe ovdje, može bez problema da doživi. A kad govorimo o Istanbulu i mjestu savršenom za odmor i jednostavno uživanje, prvo što mi pada na pamet, je predivni Pier Loti kafić, smješten na vrhu brda i još jedno mjesto sa nestvarnim pogledom na grad, ovoga puta onim na popularni Zlatni rog, koji razdvaja stari dio Istanbula od modernoga dijela.

Inače, ovo ime, kafić nosi po pseudonimu koji je svojevremeno tokom svog života koristio francuski pisac i moreplovac Louis Marie Julien Viaud, koji je bio ludo zaljubljen u Istanbul, nazivao ga je i „sveti Istanbul“.

18. Zaroni u čudesni Muzej nevionosti

Muzej nevinosti Istanbul

Orhan Pamuk, jedini je turski književnik koji je ikada dobio Nobelovu nagradu, a Muzej nevinosti, koji je inače dobio ime po njegovoj istoimenoj knjizi, predstavlja njegov lični muzej u kojem se nalaze predmeti sakupljeni iz perioda 70-ih i 80-ih godina ovoga grada, te na neki način, priča priču same knjige u kojoj glavni lik roman Kemal, izgubljen u ljubavi prema ženi koju voli, sakuplja predmete koji za njega čuvaju osjećaje i vrijeme ljubavi.

Predmete izložene u muzeju Orhan Pamuk je najvećim dijelom sam prikupio za vrijeme pisanja knjige, a kako sam kaže, ne morate čitati knjigu da biste uživali u postavci muzeja.

Možda niste znali, ali…

ulaznica za ovaj muzej štampana je u svakom primjerku istoimene knjige Orhana Pamuka.

Ona se nalazi na strani broj 579, a sve što trebate da uradite je da prilikom odlaska u muzej sa sobom ponesete knjigu, otvorite na tu stranu gdje će vam na kasi udariti pečat malog crvenog leptira i imate slobodan ulaz. Do Muzeja nevinosti možda je najlakše doći iz avenije Istiklal, koju valjda nijedan posetilac Istanbula ionako neće mimoići. Uostalom, u knjizi je, osim ulaznice, štampana i mapa tog dijela grada.

Ulaz: ukoliko ipak nemate knjigu, ulaz je 50 lira (5,5 evra)

Radno vrijeme: svaki dan osim ponedjeljka od 10:00-18:00


Mali dodatak – cijene u Turskoj

Istanbul pogled

Slične, ako ne i jeftnije nego kod nas. Nije neka skupoća iskreno. Istanbul, kao i čitava Turska, dosta je povoljan, a ukoliko znaš gdje kupovati, možeš zaista super proći. Uz to, turska lira dosta je devalvirala u posljednjih par godina i cijene su svakoga dana sve niže, a u razgovoru sa lokalcima, kažu mi da će se ovaj trend nastaviti i u narednom periodu. Stoga, mislim da nikada nije bilo ovako dobro vrijeme za putovanje u Istanbul.

Evo šta možete očekivati kada su cijene u pitanju.

Hrana na ulici zaista je jeftina, te komotno možeš da se najedeš za 3-4 evra, a čak i u restoranima možeš da jedeš za 5-6 evra, ako znaš gdje da tražiš.

Pivo u izlasku nećete koštati više od 2-3 evra, a ulasci u većinu turističkih atrakciju, u prosjeku se kreće od 2-7 evra.

Ono zbog čega mnogi dolaze ovdje su koža i pamuk koji su jako povoljni, te ćeš nerijetko vidjeti kožne torbe skoro duplo jeftinije nego kod nas. Znaj da ovo nije prevara, Turci rade jako dobru kožu po povoljnim cijenama, a njihov pamuk je jedan od kvalitetnijih u svijetu. Možda ovo bude i poklon koji ćeš dragoj osobi donijeti iz ovog čarobnog grada.

Sve u svemu, Istanbul nećeš osjetiti mnogo po džepu.

Putovanje u Istanbul – završna riječ

I to je to. Top 15 mjesta koje su nadam se odgovorile na tvoje pitanje šta vidjeti u Istanbulu. Naravno, još mnogo toga ima da se radi u ovom gradu, a sve znamenitosti Istanbula teško mogu da se obiđu tokom jednog života. Ono što ti obećavam je da ću ovu listu postepeno dopunjavati, a tebi od srca želim lijep boravak ovdje i da ga doživiš na isti način kako sam ga i ja doživio.

Kao čudo od grada.

Za više informacija o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 comments